RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Сьогодні я досліджував можливість відпочинку за містом. Також повинен відвідати екскурсію в межах одного дня.
За інформацією про зелений туризм та рекреаційні зони знову звернувся до працівників туристично-інформаційного центру.

Міцна фортеця п'яти імперій


– Залежно від виду бажаного відпочинку ми порекомендуємо садибу, комплекс чи розважальний центр, – розповіла Антоніна Толпигіна, один із засновників асоціації працівників туристичної сфери області "Туристична Буковина". – Буковина може дати повноцінний відпочинок на будь-який смак та гроші. У нас вже розроблені маршрути, по яким за декілька днів туристи зможуть побувати в Карпатах, покуштувати національних страв і поплавати на яхті по Дністру, відвідуючи скельні монастирі. Навіть у самих Чернівцях знайдуться місця, де можна покататися верхи на коні, поїздити на квадроциклі чи гірському велосипеді, а взимку покататися на лижах. А сама Буковина знахідка для туриста – сплави по гірських річках, політ на дельтоплані, пейнтбол, рибна ловля чи збір ягід, не кажучи вже про піші, велосипедні чи автомандрівки, гірськолижні спуски. Також можливі оздоровчі та лікувальні програми, але це вже краще порадитися із лікарем, бо мінеральна вода та процедури можуть і нашкодити при надмірному вживанні.
Із кілька десятків інформаційних буклетів, особисто мене зацікавила прогулянка Дністром на яхті, під час якої відвідаємо Свято-Миколаївський скельний монастир та гірська база "Ковчег", яка знаходиться на вершині гори Мегура на висоті 1313 метрів, тому відразу можна відпочивати від цивілізації.
А сьогодні я вирішив відвідати 1000-річну Хотинську фортецю.

Міцна фортеця п'яти імперій


Виїхати із Чернівців до Хотина не складно, тим паче, що вчора перевізники запевнили, що проблем не буде. Але сьогодні через дощ було мало пасажирів, тому перевізники порадили йти до автовокзалу і їхати рейсовим. Така порада зекономила мені коштів, адже перевізники за ці 65 кілометрів просили 20-25 гривень, а квиток коштував трішки більше 15 гривень.
Півдороги сусідка розповідала про Валєріка, який не хоче платити аліменти, а я так хотів трішки поспати.
– Ви так не хвилюйтеся, – сказав жінці. – Я того Валєріка виловлю і ноги повидьоргую. І будуть вашій дочці аліменти.
Жінка із здивуванням подивилася на мене і заспокоїлася, а я трішки подрімав. Чомусь думав, що їхати будемо довго, тому на першій зупинці сидів собі в автобусі і не поспішав виходити.
– А це не Хотин?
– Хотин.
– Пробачте, пропустіть, бо мені виходити.
– А ти куди? Не до фортеці?
– Так, до неї.
– То їдь до центру, так менше йти. Я теж в центрі виходжу.
Доїхав до центру, дізнався про напрям і пішов. Спочатку старанно обминав кожну малесеньку калюжку, але потім все ж таки набрав у кросівки води і пішов вже не так ретельно. Знайти фортецю не складно, але коли місцеві сказали, що до неї кількасот метрів, то згадав випадок із життя. Був у елітному містечку під Києвом і поспішав на автобус. Побачив дідуся із козою та велосипедом, на якому був мішок трави і коса. Дід йшов стежкою і (чомусь!) мені здалося, що по ній я зріжу добрий шмат шляху.
– Дідусю, а я по цій стежці до траси вийду?
– Вийдеш, тільки після містка звернеш вліво.
– А скільки десь пройти?
– Кілометр з гаком.
Додому приїхав вже в цілковитій темряві. Гак виявився у 15 кілометрів. У кожного свій гак. wink
Так і до фортеці було не так вже й близько, тому все озирався чи не проминув. А запитати не було і в кого – в таку погоду всі ховалися в хатинах.

Міцна фортеця п'яти імперій


Таки дібрався, зайшов до каси та заплатив 12 гривень за вхід із дорослого і 10 гривень за фото. Мені дали квиточки і запропонували літературу та сувеніри. А екскурсоводи всі були зайняті. recourse

Міцна фортеця п'яти імперій


Але я вирішив вже при виході щось взяти напам’ять, а сам похід до фортеці розпочати практично з нуля інформації.

Міцна фортеця п'яти імперій


На "півекрана" був постамент якогось золотистого чоловіка, але я спеціально обійшов довкола по багнюці, але так і не зрозумів, що це за велет такий.

Міцна фортеця п'яти імперій


Вже коли виходив, то запитав у касирші, яка із подивуванням відповіла, що то Петро Сагайдачний.

Міцна фортеця п'яти імперій


Фортеця зустріла високою стіною та брамою.

Міцна фортеця п'яти імперій


Зайшов в середину і окрім церкви нічого не було видно. "Якщо це і вся фортеця, то треба просити гроші назад".

Міцна фортеця п'яти імперій


А ж ні, не спроста вона була захована від усіх ворожих очей.

Міцна фортеця п'яти імперій


Фортеця була класною – велика така споруда із баштами.

Міцна фортеця п'яти імперій


Ледь заліз на слизький пагорб, щоб зробити нормальне фото.

Міцна фортеця п'яти імперій


Після церкви був бар, а потім відкрився вид на міст до фортеці.

Міцна фортеця п'яти імперій


Я стояв на мості, а піді мною був ще один міст, вже під яким тік великий струмок – у полтавських краях сказали б "потічок".

Міцна фортеця п'яти імперій


Зайшов у ворота, сфотографував гармати, які "пуляють" дерев’яними ядрами.

Міцна фортеця п'яти імперій


Підійшов працівник і попросив квитки, а я, не дивлячись, дав йому квиток із філармонії.

Міцна фортеця п'яти імперій


Чоловік півхвилини читав всі атрибути закладу, а потім сказав, що це не той квиток. Я перепросив і дав два квитки.

Міцна фортеця п'яти імперій


Одна із екскурсій виходила і я не встиг поспілкуватися із гідом про екскурсію, тому засмутився.

Міцна фортеця п'яти імперій


Бо фортеця фортецею, а дивитися на стіни і не розуміти історичного підґрунтя досить тяжко. Дуже шкода, що нікуди на верх не пускали – скрізь зачинено.

Міцна фортеця п'яти імперій


Так що подивився на криницю, спустився у підземелля (там дуже темно і останні сходинки слизькі і під кутом – візьміть ліхтарика, а в самому підземеллі можете і вимкнути).

Міцна фортеця п'яти імперій


Ледь не впав на якусь дівчину, яка фотографувалася для "аватарки" – сходи закінчилися, а підлога ще не почалася.

Міцна фортеця п'яти імперій


Через отвори у стелі підземелля дуже красиво падало світло – боявся, щоб не пірнути у якийсь колодязь чи перечепитися об каміння, якого багато там накидано, тому пересувався виключно від світловою плями на іншу.

Міцна фортеця п'яти імперій


Світло від мобільного не вистачало, а фото виходило суперпсиходилічне – одні привиди та примари.

Міцна фортеця п'яти імперій


Напевно, від вологи йшла пара і тому виходило таке "нєчто". А ось виходити із підземелля було легко – сходи були дуже хороше видно, бо очі вже звикли то тієї темряви.

Міцна фортеця п'яти імперій


У бійницях зрозумів важливість фортечних мурів, бо їх товщина була вражаюча.

Міцна фортеця п'яти імперій


Через отвори подивився на Дністер – одна краса. Поблизу криниці будівельники-реконструктори тесали колоди. Вже виходив, коли підійшла екскурсія. Я підійшов до жінок і запитав про організатора, бо хотів запропонувати трішки грошей, щоб послухати розповідь гіда і собі. Жінки категорично відмовилися і порадили йти із ними і просто слухати цю розповідь, що я й зробив.

Міцна фортеця п'яти імперій


Гід розповів, що заповідник дуже часто відвідують поляки і просять "студеня" із криниці, тобто холодної води із цієї 62-метрової криниці (хоча після робіт зараз глибина криниці становить 57 метрів), що продовбана у скелі, на якій знаходиться фортеця. Також зазначив, що криниця має два відра, одне наверху, а інше внизу. Тобто одне підіймають, а інше опускають, крутячи руками велике колесо.

Міцна фортеця п'яти імперій


– А в підземеллі були в’язні-смертники, їх під тортурами допитували, а потім клали у мішок і кидали із Східної вежі у 50-метрове провалля. Тому цю вежу ще називали вежею Смерті. А он у цьому комендантському будинку жив великий турецький вельможа, а у трьох арочних вікнах жив його гарем.
Потім гід показав, де раніше був центральний вхід до фортеці і найбільшу вежу фортеці – Північну. Взагалі ж ця фортеця слугувала п'яти імперіям - Русі, Молдовії, Польщі, Туреччині та Росії.

Міцна фортеця п'яти імперій


– Ця вежа – фортеця у фортеці. Коли її ворог не брав, то вважалося, що і фортецю не здолав. А із мурів оборонці кидали все, що падало – каміння, стріли, смолу і кип’яток.

Міцна фортеця п'яти імперій


Екскурсія складалася переважно із жінок, тому вони дуже зацікавилися гаремом паші, але змогли оглянути окрім зовнішнього виду подвір’я, підземелля та сходів до другого поверху церкви, ще й у бійниці.

Міцна фортеця п'яти імперій


– Зараз йде реконструкція, до травневих свят, а саме до міжнародного лицарського турніру "Битва націй", плануємо відкрити у цих казармах музей заповідника.

Міцна фортеця п'яти імперій


На цьому екскурсія закінчилася, але чесно кажучи вигляд фортеці мене не дуже вразив.

Міцна фортеця п'яти імперій


Хотілося б на вежі залізти, на мурах фото зробити, а нікуди не можна.

Міцна фортеця п'яти імперій


Вже вийшов із фортеці, а ж тут на мості побачив добре витоптану стежку і вихід до Дністра.

Міцна фортеця п'яти імперій


Правда, щоб туди дістатися, потрібно спуститися по надзвичайно слизькому схилі. Але впасти я не боявся, тому рішуче пішов до низу.

Міцна фортеця п'яти імперій


І ось тут зробив дуже правильне рішення. Якби я не бачив цих мурів із сторони Дністра, то вважай, і фортеці не бачив. Нє, тут уж як хочте, але лізти на ці мури не було ніякого бажання. Бідні вороги, адже за комір ще й смоли тепленької заллють. Це ж яким треба бути злим, щоб туди дертися.

Міцна фортеця п'яти імперій


Я був вражений міццю, величчю цієї споруди. Під мурами голову як не задирай, а бачиш одні мури. Виявилося, що оця фортеця – це лише частинка всього захисного комплексу.

Міцна фортеця п'яти імперій


– Фортеця дуже добре збереглася, адже була добре побудована, – розповів гід. – Лише після 1918 року, коли влада дозволила місцевим розбирати фортецю на каміння, то багато чого зруйнувалося.

Міцна фортеця п'яти імперій


А я й дивлюся – всі будинки поблизу "під шубою". Напевно ховають під розчином "позичене".

Міцна фортеця п'яти імперій


Але найбільше вразив гід тим, що оці показові і легко запам’ятовані дахи над вежами – фікція.
– Ці дахи збудовані у гуцульському стилі і зараз захищають вежі від вологи, але їх не було, адже вони дерев’яні і від одного гарматного пострілу були б знищені чи від пострілу запаленої стріли.

Міцна фортеця п'яти імперій


Тобто була реально така собі фортеця, яку кожен і сприймає – із товстенними стінами та вежами із бійницями. А даху оцього не було!
Прогулявся і до Ясських воріт.

Міцна фортеця п'яти імперій


Лише тут вповні можна зрозуміти велич цього військового комплексу. Вражає. Сподобався двоарочний міст через струмок – можливо і не так функціонально, зате красиво.

Міцна фортеця п'яти імперій


Добре прогулявся по заповіднику, але здивувався, що хлопець і три дівчини також спустилися під мури.

Міцна фортеця п'яти імперій


– Я думав, що тільки я такий екстримал. Тут же після дощу не реально спуститися. Але тепер думаю як піднятися?
– Точно, якось і не подумали. Та по камінню чи стежці нічого і пробувати, а по траві можна спробувати.
Порадив якою стежкою ліпше йти і пішов до виходу.
Зайшов до бару з надією випити щось гаряче, бо ноги були геть мокрі. До бенкетною зали із мокрими по коліна штанами мене не впустили, тому попив чаю на вході. Смітника знайшов аж на дорозі. До сувенірної лавки не зміг зайти – собаки одразу показали хто хазяїн. Зайшов до касира, придбав путівника за 10 гривень.

Міцна фортеця п'яти імперій


Дізнався, що на площі в добрий квартал міста хочуть побудувати туристичний комплекс. Якби тільки розмірами фортецю не затінив. no

Міцна фортеця п'яти імперій


До автовокзалу йшов іншою дорогою – порадили місцеві, адже вона коротша. Але все ж таки не 200 метрів. Зайшов до вбиральні, що була у парку – в Чернівцях важкувато буде таку знайти. Дуже пристойна і коштує півтори гривні за вхід.

Міцна фортеця п'яти імперій


А у автовокзалі почав лізти до автобуса. Дав 20-тку.
– Вам куди?
– До Чернівців, – відповів водію і почав вмощуватися у крісло.
– До яких Чернівців?
– А що ще якісь є? До тих, що обласний центр Чернівецької області.
– Ми їдемо із Чернівців. Виходь давай, бо вже час рушати.
– Так у вас же у назві автобуса нижні Чернівці.
– А що маємо дві назви замовляти?
– Та мені байдуже.
– Тобі на Чернівці, то біжи он до тих мікроавтобусів, бо мають вже їхати.
Вийшов зовсім здивований. Перебіг вулицю, підійшов до чоловіків і запитав про Чернівці.
– Які ще Чернівці? Ми до магазину собі приїхали. Нікуди не збираємося. А хто тобі таке сказав?
– Он водій того автобуса.
– То в нього напевно приколи такі. А ти поспішай, бо он стоїть автобус і він дійсно зараз буде їхати на Чернівці. Хорошої дороги.
Під самими автомобілями перебіг дорогу, але вхід до автостанції був закритий. Мотнувся до бокових дверей і в темряві ледь не збив чоловіка.
– Ви до Чернівців їдете?
– Їду.
– Можна з вами?
– Можна. А чого ти в диспетчерську ломився?
– Та вхід шукав.
До речі, цікаве спостереження. У Полтаві та області потрібно купувати квиток у касі. І це дуже суворо дотримується – ходять злі тітоньки із компостером і спокійно без квитка можеш чекати наступного рейсу. Хіба що домовитися із водієм і стати метрів за 500 від автовокзалу – але тут треба знати шлях рейсу і щоб водій точно зупинився.
А в Чернівцях дав водію гроші і сиди собі прямо на вокзалі – ніхто не буде ганяти. Не знаю як по правилам, але пасажиру зручно. Правда із Хотина я заплатив 17 гривень. Помітив, що із великого міста до маленького дешевше завжди, ніж навпаки. Напевно, так бензин дорожче чи більше людей працює на автостанції. wink
Здалося, що доїхали дуже швидко – напевно, що сидів сам і без розмов про Валєріка. Із колонок гучно лунав шансон, водій напевно поспішав, бо на трасі це не було помітно, але у самих Чернівцях дуже нервував через жахливі дороги та невихованих водіїв.



Дуже цікаво побувати у Хотині, можна зробити класні фото, але для поїздки обов’язково візьміть ліхтарик, зручне взуття і поспішайте таки туди потрапити, адже в дуже поважному віці по тих схилах не вийде полазити. А варто – відчути дух той епохи, коли про наших предків знав весь світ і боялися однієї їх назви. Далі буде…
А тим часом у Полтаві учасник проекту Юрій Дюг знайшов бетонні галушки.

А тим часом у Чернігові учасник проекту Михайло Салітра дізнався про відпочинок за містом.

А тим часом у Рівному Олександра Стародуб (Сушка) побачила недобудований міст і недорозвалений замок.
Редактор: denis
12-04-2011, 18:33
Коментарів 0 Переглядів 6 674

Теги -
Блоги
блог Миколи Кобилюка
У світі поки що не придумали іншого способу подолати хворобу Covid-19, як вакцинуватися

Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького

Блог Юлії Леськової
Не дарма наш народ придумав: "Гни дерево, поки молоде, вчи дітей, поки малі"

блог Марини Корпан
Просять допомоги, попри лютий мороз

блог Валерії Чорней
Колись люди навіть билися шляхетно

блог Ігоря Буркута / новини
Україна переможе, адже ми знаємо, що захищаємо, тоді як російські війська – ні.

блог Катерини Ганц
Про нові "модні" тенденції нічних клубів

блог Ліни Нагірняк / Фото
Те, на чому спекулюють у нас, у Тернополі - успішно працює

блог Лесі Токарюк
До мене звернувся знайомий військовий хірург із Чернівців, який перебуває у зоні АТО

блог Ярослава Волощука
Нещодавній теракт у підмосков’ї здається став певною несподіванкою для головного терориста планети - путлера.

блог Оксани Драчковської
Треба підтримувати одне одного, а не дерти сім шкур з ближнього

блог Юлії Боднарюк
Не заважайте тим, хто малює безкоштовні картини

блог Ігоря Довганя
Свято, але не для всіх

блог Михайла Салітри
Блог Михайла Салітри

блог Олександра Мостіпаки
Про головні події Чернівців та Буковини за останній тиждень

блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд

блог Марини Карасьової
Таку систему боротьби з корупцією у медицині придумав… міністр

блог Людмили Осадчук
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
блог Ірини Григоращук
Жити "за блатом" звикли ще з радянських часів
блог Віталія Олійника
Рідні вперше побачили у військовій формі
блог Анни Мячиної
Погляд збоку на засідання Чернівецької міської ради
блог Христі Венгринюк
Отак воно і було: відбув пристрій нічного бачення рік в АТО, переходить далі...
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.