RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


2009 рік Буковині – рік, коли дорожчає навчання в університетах, а швидку викликають відтепер по-новому – за номером "103".



Популярні – вітчизняні аналоги

У січні значно росте в ціні долар, через що імпортні ліки в аптеках дорожчають удвічі. До прикладу, вартість "Дорену" з 56 гривень зросла до 70, "Ношпи" з 7,50 до 16,20. Як зауважили в державній інспекції з контролю за цінами, буковинці відмовляються від імпортних ліків, купуючи дешевші вітчизняні аналоги.

Зі школи – в університет Поплавського

Ліцей № 4 у Чернівцях стає базою для підготовки майбутніх студентів для Київського університету культури й мистецтв, ректором якого дотепер є Михайло Поплавський. У старших класах ліцею запровадили профільну підготовку для вступу у цей заклад. Із початку навчального року в закладі ввели спецкурси: культурологія, інформаційний дизайн та менеджмент.

Рекордний хабар

У Чернівцях взяли рекордний хабар – 135 тисяч доларів за землю біля міста. Зловмисників, серед яких чиновники і підприємці, міліція затримала на гарячому. Гроші між собою поділили п’ятеро осіб. Зловмисників засудили від 8 до 12 років позбавлення волі.

Дзвінок в швидку – по-новому

Змінилися номери екстрених служб. Більше не залишилося номерів, які розпочинаються з цифри нуль. Натомість вони розпочинаються відтепер з одиниці. А саме: 101 – для виклику пожежників, 102 – міліції, 103 – швидкої, 104 – служби газу.

Літні майданчики на Панській

На вулиці Кобилянської почали облаштування літніх майданчиків, для яких замовили спеціальні меблі та парасольки. Із тодішній 15-закладів громадського харчування всі виявили бажання облаштувати майданчики.

Зруйнували сквер-подарунок до 600-річчя міста

Невідомі розікрали і засмітили алею, яку облаштували до 600-річчя міста. Зі ста посаджених дерев і декоративних кущів залишилася десята частина. Сквер на розі вулиць Руської та Винниченка за короткий час перетворився на звалище. Розікрали все – навіть лавки, виготовлені з колод.

Героїзм молодого працівника банку

Менеджер одного із банків міста з трьома пораненнями тримав грабіжника аж до приїзду поліції. 25-річний хлопець не лише захистив касирку, якій загрожувала небезпека, а й не допустив спустошення каси на 120 тисяч гривень. Інцидент трапився 12 лютого під час спроби пограбування першого відділення банку "Фортуна", що знаходився на Театральній площі.

Навчання в університеті дорожчає



У ЧНУ за навчання відтепер можна платити частинами. Щороку ціна в університеті зростає, а платити одразу всю суму батькам студентів стає дедалі важче. Кількість таких студентів зростає.

У березні 2009 року в університеті підвищують ціну за навчання. Вона зростає на 20-25 відсотків.

Після весілля десятки людей опинилися у лікарні

Три десятки людей потрапили до лікарні з харчовим отруєнням після відвідин весілля у селі Йорданешти. З них – шестеро дітей. Багато хворих доставили у середньо-важкому стані. Збудником хвороби, як визначили пізніше, була сальмонела.

На Маковея – без маку

Через боротьбу з наркоторговцями на Буковині букетики квітів на Маковея продають без основного атрибута. Люди скаржаться, що через наркоманів страждають народні традиції – на ринку продають букетики без маку, лише з квітів.

Нова небезпечна розвага підлітків

Буковинські підлітки практикують новий вид екстриму – стоять до останнього перед потягом, доки машиніст не почне екстрено гальмувати. Працівники лінійного відділу міліції на станції "Чернівці" цього літа дітей з-під вагонів під час руху потяга витягали, знімали зі сходів вагонів.
Діти у пошуках екстриму вдаються до невиправданого ризику. У міліції кажуть, що одних і тих самих дітей рятують по кілька разів.

Ющенко завітав на Буковину



У вересні першокурсників ЧНУ приїхав вітати сам президент Віктор Ющенко. У Мармуровій залі він прочитав лекцію про конституційну реформу та відповідав на запитання студентів.

Приватизувати землю – безкоштовно

До кінця року приватизація землі – повністю безкоштовна. Відповідна постанова Кабміну набула чинності з першого вересня. Йшлося про безкоштовну приватизацію земельних ділянок, право на яку має кожен громадянин, але ще не всі встигли скористатися цією можливістю.

Під колесами буса гине журналіст

У жовтні спортивний журналіст Василь Коржевський гине під колесами буса на в’їзді до Кіцманя. Йому було всього 50. Журналіст мріяв видати книгу "Енциклопедія буковинського футболу", збирав матеріали, але так і не встиг.

На вулицю – лише до 22:00

Міськрада хоче заборонити виходити неповнолітнім вночі без батьків. Після 22:00 школярі сидітимуть вдома. Дітям до 14-ти років заборонялося з’являтися у закладах харчування, на вулицях після 22.00, а підліткам віком 14-16 років – після 23:00 без супроводу батьків.

Реставрація Садгірської синагоги

Садгірську синагогу відреставрує нащадок рабина. Після реставрації споруда стане міжнародним центром паломництва. Гроші виділив прямий нащадок відомого цадика Ісраеля Фрідмана з садгірських рабинів, 85-річний Аврам Яков, який проживав у Єрусалимі.

Буковину косить епідемія грипу

В Україні – епідемія ГРВІ. У Чернівцях троє людей померло від пневмонії, ще четверо – у реанімації. У школах продовжили канікули, а садочки закрили.

Після різкого спалаху захворювання чернівчани масово одягають марлеві пов’язки. Пікетують міськраду підприємці Калинки, які вважають, що пік епідемії вже минув, тож ринки вже можна не відривати. Проте карантин у місті продовжують.

У місті відкрився новий ТРЦ – Depot

Торгово-розважальний центр Depot відкрився у Чернівцях 19 грудня. Вже почали діяти перші два поверхи, на яких знаходяться продовольчий супермаркет "Сільпо", бутики та магазин техніки "Фокстрот". Асортимент планують розширювати, а роботу змогли знайти 800 людей.

Читайте також, чим жила Буковина усі 30 років Незалежності:

2007 рік – відкриття нових ТРЦ та візит онука імператора

2006 рік – перший бал та смерть під лавиною.

2005 рік – скарб золотих монет та квартира для трійні.

2004 рік – вибух у "Колосі" та "помаранчевий" майдан

2003 рік – Пугачова в місті та викрадення директора заводу.

2002 рік – обвал будинків у центрі та вибух на комбінаті

2001 рік – подешевшання маршруток і град із куряче яйце.

2000 рік – терорист, який погрожував отруїти Чернівці та крадії металів.

1999 рік – зсув у Костинцях та "ртутна" школа в Чернівцях

1998 рік – страйки через затримку пенсій і зарплат.

1997 рік – політ нашого космонавта та зарплата горілкою.

1996 рік – вчителі без зарплати та перші мобільники.

1995 рік – рік великих втрат і катаклізмів.

1994 рік – вибори першого мера та рекорд смертних вироків.

1993 рік - сексуальний маніяк та відключення світла.

1992 рік - цукор за талонами та нові українські гроші.

1991 рік - черги за продуктами і референдум.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
27-11-2021, 15:28
Коментарів 0 Переглядів 4 489

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.