RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

2000 рік – початок століття. Та буковинці і далі відчувають перебої з електрикою, а пенсіонери зупиняють потяг, щоби отримати пенсії.

Через відключення світла святкували зі свічками



Рік починається з уже традиційних для українців перебоїв з електрикою. Світло відключають навіть у Новорічно-різдвяні свята. У газеті публікують графік "Місцевого розвантаження споживачів електроенергії на період зими". Десятки вулиць Чернівців відключають двічі на день у час пік: одні – у непарні, а інші – у парні дні. Проблема з електрикою є і у районах. У Кельменцях на новорічні заходи учнів навчальних закладів зобов’язали приходити зі… свічками. Змусило до цього безсистемне відключення світла.

Зростає плата за комуналку

Із початку року деякі тарифи зростають одразу вдвічі. Гаряча вода замість чотирьох гривень уже коштує вісім гривень за куб. Холодна вода подорожчала з 42 копійок до 88 копійок за куб. Також зріс тариф за опалення у квартирах – з 87 копійок до 1,67 гривень. Після подорожчання у трикімнатній квартирі за комуналку потрібно сплатити 200 гривень. При цьому середня зарплата в області становила 144 гривні. У міській службі житлових субсидій збираються шалені черги, тож тут доводиться працювати навіть у суботу.

Викрадають дроти електромереж та "чистять" кладовища

Розмаху епідемії набувають випадки викрадення кольорових металів. Шукачі металів, намагаючись заробити, зрізають дроти електромереж. Крадії знімають зі стовпів алюмінієві дроти, залишаючи мешканців без світла на кілька днів. Робили це під час чергових відключень електрики.
Через "кольорову лихоманку" зникають огорожі у парках. З підприємств викрадають деталі з кольоровим металом. Та найчастіше зрізають огорожі та урни з могил на кладовищах. У Хотині навіть викрали частину обшивки з пам’ятника Петру Сагайдачному.

У міліції зазначають, що крадіжки кольорових металів мають загрозливий характер. Із викраденим металом подекуди затримують навіть школярів.

Зупинили потяг, щоб виплатили пенсії

На той час 98% пенсіонерів перебувають за межею бідності. При цьому часто затримують виплати пенсій. Заборгованість дехто "вибиває", зупиняючи потяги.

У березні натовп людей похилого віку сіл Тисовець та Великий Кучурів заблокував рух міжнародного потяга "Москва-Софія". Це була вимушена зупинка потяга, який пригальмував на автомобільному переїзді. Поїзд стояв півтори години. Лише після обіцянки, що за кілька днів виплатять пенсію за три місяці, потягу дали дорогу. На місці з пікетувальників склали список, щоби їм першими виплатити пенсії. За півтора року це була четверта така акція.

Горіла Хотинська фортеця



У червні мало не згоріла Хотинська фортеця. Про пожежу повідомили туристи. Пожежники не змогли заїхати на територію, бо міст, який вів до фортеці, був аварійним, тому довелося тягти рукави через нього.

На момент гасіння пожежі вже згоріли дерев’яні дахи будиночка наглядача та західної вежі. Ще трохи – і спалахнув би дах вежі головних воріт. Вогонь приборкали за годину. Серед причин пожежі називали недбальство відвідувачів: хтось міг викинути зверху недопалок цигарки, від чого і загорівся дах будинку наглядача.

З’явилася Алея зірок на Театральній площі



На День міста у Чернівцях відкрили Алею зірок. Це була ще одна родзинка Чернівців на Театральній площі. Вшановували майстрів мистецтв Буковини різних часів. Під час відкриття Алеї "засвітили" 31 зірку.

Терорист вимагав гроші від мера

Мер Микола Федорук почав отримувати листи від невідомого з погрозами отруїти місто чи влаштувати вибух. Вимагали виплати 225 тисяч доларів. У випадку відмови були погрози кинути у чернівецький водогін скляну колбу з отруйною речовиною, а також підірвати багатоповерхівку на вулиці Червоноармійській. Тодішній мер звернувся до СБУ.

В одному з листів терорист вказав адресу на вулиці Гайдара, куди прийти з грошима. Майже годину простояв мер Микола Федорук з дипломатом у руках, чекаючи на зустріч із терористом. Але той так і не прийшов. Правоохоронці згодом затримали "терориста" в одному з пивбарів біля готелю "Черемош". Ним виявився 42-річний чернівчанин, директор будівельної фірми. Гроші вимагав через власні негаразди. Саме цієї суми не вистачало, щоби залагодити пролеми. Його засудили до 5 років з конфіскацією майна.

Університет змінив статус

Фото: kulbabska.com


До 125-річчя Чернівецький державний університет отримав новий статус. Вуз став Чернівецьким національним університетом. Одним із критеріїв надання статусу була якість науково-викладацького складу. Отримавши новий статус, заклад став більш самостійним. Адміністрація могла вільніше розпоряджатися коштами, визначати терміни вступних іспитів.

Криза з бензином

У вересні виникла проблема з бензином. Ціни почали різко і швидко стрибати, тому багато АЗС припинили тимчасово продаж пального, бо боялися помилитися у визначенні ціни. На деякі заправки постачальники не привозили бензин, тому на табло світилися нулі. Оператори нафторинку причину цінового стрибка пояснювали тотальним подорожчанням життя.

Жахливі вбивства

У 2000 році Буковину сколихнули два жахливих убивства. У Сторожинці від рук рідного сина загинула 59-річна Ауріка Ч. Він ручною пилкою холоднокровно відрізав їй голову. Потім у рюкзаку відніс голову до сусіднього ставка і викинув. За однією з версій, 28-річний син зробив це, перебуваючи під дією наркотиків. Також чоловік захоплювався сатанизмом. Правоохоронці знайшли чоловіка за кілька днів у лісі. Під час відтворення вбивства детально розповів, що і як зробив.

У жовтні на вулиці Залозецького у Чернівцях теж сталася кривава трагедія. Убили трьох людей: чоловіка, дружину та їхню родичку. Вбивця пощадив лише однорічну донечку. Усі троє загинули від ударів молотком. Загиблий чоловік торгував валютою на ринку. Щоб заволодіти його коштами, сім'ю вбив їхній колишній односельчанин.

Гарячу воду відключили через борги

Чернівчани боргують шалені суми за центральне опалення. Через значні борги ще восени у Чернівцях припиняють подачу гарячої води. Причина у тому, що "Теплокомуненерго" просто не має газу на те, щоби нагрівати холодну воду.

Газ тепловики отримали в грудні у борг, бо споживачі не платили за опалення чималі суми. Через борги починають відключати цілі багатоповерхівки. І навіть той, хто сплатив, теж залишався без тепла. За грудень від тепла у Чернівцях відключили 80 будинків. Лише після цього споживачі почали активніше сплачувати комунальні борги – проплати зросли вп’ятеро.

Читайте також, чим жила Буковина усі 30 років Незалежності:

1999 рік – зсув у Костинцях та "ртутна" школа в Чернівцях

1998 рік – страйки через затримку пенсій і зарплат.

1997 рік – політ нашого космонавта та зарплата горілкою.

1996 рік – вчителі без зарплати та перші мобільники.

1995 рік – рік великих втрат і катаклізмів.

1994 рік – вибори першого мера та рекорд смертних вироків.

1993 рік - сексуальний маніяк та відключення світла.

1992 рік - цукор за талонами та нові українські гроші.

1991 рік - черги за продуктами і референдум.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
28-09-2021, 09:30
Коментарів 0 Переглядів 2 808

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.