RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |



У 1993-му все було дефіцитом. До цього ще додалися відключення електрики та складна криміногенна ситуація.

Рік розпочався з чергового дефіциту. Проблематично було купити, здавалося б, звичні продукти.



У дефіциті – цукор, хліб, олія



У січні 1993-го сотні людей, починаючи з четвертої ранку, займають черги за цукром. Ажіотаж не вдається зменшити впродовж кількох місяців.

Вартість буханця хліба становила 1000 купоно-карбованців. За ним теж були чималі черги. Чиновники пояснювали це тим, що збільшення грошових купюр значно продовжило розрахунки. Крім того, з магазинів зникли окремо хлібні відділи. Та й люди почали споживати більше хліба, бо це був найдешевший продукт. У жовтні ціна на хліб зросла у зв’язку зі зростанням ціни на борошно. Хліб пшеничний уже коштував 1500 купоно-карбованців, батон – 1200.
Восени також виник дефіцит олії. Її неможливо було знайти в магазинах. Перекупники продавали пляшку по 8-12 тисяч купоно-карбованців. Виробники пояснювали дефіцит відсутністю сировини.

Кілограм цукру в комерційних точках восени вартував вже близько 7000 купоно-карбованців (до того ціна була 4000 купоно-карбованців). У державні магазини цукор не надходив, бо міністерство економіки не надсилало вказівки, за якою ціною його там продавати. Наприкінці року дозволили продавати один кілограм цукру на людину.
Ціни в 1993-му стрибають шалено. Сільське господарство не отримує дотацій, кредитів теж не дають. Тому в ціну продуктів закладають усі витрати. Кілограм вершкового масла коштував 70 тисяч купоно-карбованців, літр молока – понад 2000 купоно-карбованців, ковбаса – від 30 до 80 тисяч купоно-карбованців. Середня зарплата становила 300-350 тисяч купоно-карбованців.

Украли тонну цукру, а списали на штукатурку стін

У Чернівцях криміногенна ситуація вкрай напружена і загрозлива, констатують у міліції. Збільшується кількість злочинів, скоєних у стані алкогольного сп’яніння, зростає кількість крадіжок і кількість злочинів серед неповнолітніх. Майже вдвічі більше стало згвалтувань. З’явилися і нові види злочинів: крадіжка бензину, худоби, горілки та цукру.
На Чернівецькому цукровому заводі один із працівників на керівній посаді разом із виконробом придбали тонну цукру. У документах же його списали на приготування… розчину для штукатурки стіни.

У міліції вперше заговорили про таке явище, як рекетирство. У червні одного із рекетирів затримали. Він збирав данину з водіїв автобусів, які їздили на Калинівський ринок. Рекетира затримали, але ніхто із жертв не захотів розповідати, що давав "данину", аж поки їм не показали відео, відзняте міліціонерами.

Також рекетири брали "данину" з валютників. Робили це під виглядом повернення боргів. Якщо гроші не давали, то "вмикався лічильник" – і суми різко зростали. Затримати рекетирів було досить складно.

Місто залякував сексуальний маніяк

У листопаді в Чернівцях затримали сексуального маніяка, який тероризував місто від початку року. Він спробував напасти на кількох чернівчанок. Дві школярки та 32-річна жінка загинули від його рук. Міліція впродовж 10 місяців встановлювала особу. Вбивцю і ґвалтівника затримали в листопаді. Ним виявився 24-річний чоловік, який уже двічі був судимим.

У Чернівцях до смертної кари засудили особливо небезпечного злочинця. Він скоїв у місті два вбивства людей із розчленуванням тіл. Вбивцею виявився 60-річний мешканець Заставнівщини, раніше кілька разів засуджений.
Бензину немає – автобуси зникають

У лютому через кризу з бензином у місті зникли рейсові автобуси. Чернівчани змушені ходити пішки. Бензину в області залишилося лише на п’ять днів. В Україні просто не стало нафти на нафтопереробних заводах. Зважаючи на бензиновий ажіотаж, його масово крадуть. Міліція розслідує крадіжку 2,5 тисячі тонн пального, яке навіть не дійшло до місця призначення на Буковині, хоча за нього заплатили. Після цього цистерни з бензином охороняла міліція. Влітку проблеми з пальним не вдається вирішити. На полях у деяких районах залишається урожай, бо його нема чим зібрати через відсутність пального.

Страйкували тролейбусники



У лютому страйкували тролейбусники. Одного ранку жоден тролейбус просто не вийшов на лінію. Працівники ЧТУ вважали, що у них занадто низька зарплата, і вимагали її підвищити втричі. Влада не пішла на поступки, і страйк закінчився так само раптово, як і розпочався. За кілька днів тролейбусники вийшли на роботу.

Перший етап приватизації

30 років Незалежності: чим жила Буковина. 1993 рік - сексуальний маніяк та відключення світла


У липні розпочинається процес приватизації комунального майна в Чернівцях. У міськраді склали перелік об’єктів комунальної власності, що підлягають приватизації, серед них кафе "Озерне" у парку "Жовтневий", кафе "Відпочинок" на міському пляжі, кілька магазинів та перукарень. Деякі об’єкти приватизують трудові колективи, інші – виставляють на аукціон.

Здійснюється і приватизація майна підприємств державної власності. Було приватизовано через викуплення трудовими колективами взуттєву та панчішну фабрику, "Трембіту", фабрику головних уборів. Також розпочалася приватизація державного житлового фонду. За пів року в області приватизували майже чотири тисячі квартир.

Перші обмінники валюти

У серпні банки отримали ліцензію НБУ на купівлю-продаж іноземної валюти в готівці. Відкриваються перші пункти обміну іноземної валюти на вокзалах та Калинівському ринку. Рішення було важливим, адже поза податковими службами проходили мільйони. В області на чорному ринку щодобово обмінювалося 200-250 тисяч доларів.

Перша дитина "з пробірки"

У листопаді в одному з пологових будинків міста народилася перша дитина внаслідок штучного запліднення. Народилося здорове немовля вагою 3500 грамів.
Запліднення здійснювали у Центрі сім’ї в Чернівцях. Вартість штучного запліднення становила 30-50 доларів.

Відключення електрики за графіком



У грудні буковинці починають відчувати перебої з електрикою. Споживачам радять економити світло. Підприємства змушені перейти на одно- або двозмінний графік роботи. Світло вимикали щодня за графіком на різних вулицях на дві-п’ять годин. Діти робили домашні завдання при свічках. Кожній сім’ї радять використовувати не більше 100 кВт. В області запроваджено надзвичайний стан енерго- і газопостачання із жорсткою економією. Через економію енергоносіїв канікули в школярів розтягнулися на місяць.

Читайте також:

30 років Незалежності: чим жила Буковина. 1991 рік - черги за продуктами і референдум

30 років незалежності: чим жила Буковина. 1992 рік - цукор за талонами та нові українські гроші

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
13-08-2021, 12:00
Коментарів 0 Переглядів 7 831

Теги - Буковина

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!