Кава може уповільнити старіння: що кажуть експерти

Новини України / Здоров'я
0
0
Кава може уповільнити старіння: що кажуть експерти


Любителі кави можуть жити на п'ять років довше, ніж ті, хто від кави утримується.

Вчені відкрили нову позитивну сторону кави, пише УНІАН, посилаючись на сайт The Independent.



Кава, але не більше чотирьох чашок (або еквівалент 400 мг кофеїну на день) на день, може уповільнити біологічне старіння шляхом подовження теломер – структур, що захищають кінці хромосом.

Коротша довжина теломер у цих клітинах пов'язана з підвищеним ризиком певних вікових захворювань і вважається маркером клітинного старіння.

Вчені виявили, що у помірних кількостях споживання кави може мати позитивний ефект, але у великих дозах має зворотний ефект.

"Споживання кави до ліміту рекомендованих чашок на день було пов’язане з п’ятирічним молодшим біологічним віком порівняно з тими, хто не п’є каву", – зазначають автори дослідження.

Дослідники припустили, що потужні антиоксидантні та протизапальні сполуки, що містяться в каві, можуть бути відповідальними за прискорення біологічного старіння та подовження теломер. Такі висновки опубліковані в журналі BMJ Mental Health.

Теломери розташовані на кінці хромосом, щоб запобігти їхньому зношуванню або заплутуванню - як пластикові кінчики на шнурках взуття. З віком теломери коротшають. Але ці структури чутливі до дієти та, можливо, до кави, яка при помірному вживанні пов'язана з різними перевагами для здоров'я.

Вчені вивчили зразки крові учасників дослідження, вимірявши довжину теломер у лейкоцитах. Вони виявили, що у тих, хто випивав чотири чашки кави на день, довжина теломер була порівнянною з біологічним віком на п'ять років молодшою, ніж у тих, хто не п'є каву. У тих, хто випивав більше п'яти чашок кави на день, спостерігалося пошкодження клітин.

Дослідники припускають, що переваги кави проти старіння зумовлені її антиоксидантними властивостями.

"Теломери дуже чутливі як до оксидативного стресу, так і до запалення, що ще раз підкреслює, як споживання кави може допомогти зберегти клітинне старіння у популяції, патофізіологія якої може сприяти прискореному старінню", – пояснили дослідники.

Водночас доктор Елізабет Акам, старший викладач біологічних наук в Університеті Лафборо, яка не брала участі в дослідженні, розповіла виданню, що дослідникам слід було б звернути увагу на сполуки, що містяться в каві, такі як кофеїн , у крові.

"Примітним обмеженням цього дослідження є те, що воно розглядає "каву" як одну речовину. Однак кава містить багато різних сполук, і ми не знаємо, які з них були введені, в яких дозах або скільки насправді потрапило в кров", – сказала вона.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.

Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram

0 коментарів

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10

Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.