RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Через економічний тиск Росії працівники чернівецьких заводів місяцями сидять без зарплати. Десятки сімей залишаються без даху над головою через зсув.

У місті влаштовують теракти щодо журналістів, а президент Кучма обурюється через чернівецькі дороги.



Вийшов друком перший номер "Нової буковинської газети"

Першого січня побачило світ перше число "Нової буковинської газети" – видання, яке позиціонувало себе як "рупор крайового проводу Руху".
"На противагу плаксивій статистиці про наш економічний занепад, газети в області не тільки не закриваються, а й виходять нові. Та ще й на якісному папері. Значить, інформаційний голод нам не загрожує", – пишуть місцеві ЗМІ про появу нового друкованого видання.

Видання проіснувало до початку 2000-х років.

З’явився новий ринок

Шостого січня у Чернівцях відкрили новий продуктовий мікроринок "Південний". Він знаходився на території фізкультурно-оздоровчого комплексу "Чернівцілегмаш". Асортимент базару – мед, яблука, овочі та консерви, заморські фрукти, пшениця. На відкриття ринку привезли продукцію чернівецькі м’ясокомбінат, молокозавод, олійно-жировий комбінат та колективні господарства області.

Взимку ринок працював з 07.00 до 19.00, а навесні, влітку та восени – з 06.00 до 20.00.

Помер Михайло Івасюк

П’ятого лютого пішов з життя відомий письменник та літературознавець Михайло Івасюк. Прощання з ним відбулося на території Резиденції ЧНУ – в церкві Трьох Святителів. Попрощатися з видатним чернівчанином прийшли сотні людей – письменники, актори, художники, освітяни, політики та бізнесмени. Заупокійну літургію відправив митрополит Чернівецький і Буковинський Данило. Поховали Михайла Івасюка на Руському кладовищі.

Масштабний зсув у центрі міста – вулиця зникла

Надзвичайна ситуація сталася у районі вулиць Барбюса та Одеської. Мешканці упродовж кількох днів почали помічати, як зсув крутого схилу, забудованого старими будівлями, фронтом понад 250 метрів щодоби просувається на 15-20 сантиметрів. 16 будинків опинилися в аварійно небезпечному стані. Міська влада евакуювала 2-гу міську лікарню. Під загрозою також опинилась гілка залізничної колії. За кілька днів через зсув вулиця Одеська зникла. Попередні збитки від лиха становили 1,5 трильйона карбованців.

Для людей, яких евакуювали, виділили будинок на вулиці Хотинській, 45. Десятки сімей отримали ордери.

Терміновий візит Кучми

До Чернівців терміново прибуває Президент України Леонід Кучма. Першочергово він відвідує руїни на вулицях Барбюса та Одеської, пізніше їде до інституту термоелектрики та на завод "Чернівцілегмаш".

Напередодні візиту президента у Чернівцях посилено латають ями на дорогах, особливо, у районі аеропорту. Щоправда, у розмові з журналістами Кучма повідомив, що чернівецькі дороги йому не сподобались.

Президент повідомив, що в ОДА за його участю вирішувалося питання будівництва житла для евакуйованих із зони зсуву, лікарні, об’їзної дороги.

Зародження поп-культури в місті

На початку березня на відборі фестивалю "Червона рута" в Чернівцях журі відзначило 16-річну співачку Катерину Ящук. Як писали тоді газети, члени журі ледь не плакали від зворушення після її виступу на концертному відборі.

"Предметом для розчулення була нетрадиційна вокальна манера юної співачки", – повідомляв тоді "МБ".

Згодом про юну співачку з Чернівців, яка обрала собі сценічне ім’я Катя Бужинська, дізнається вся Україна.

Сенсаційне відкриття вчених

Археологічна експедиція Чернівецького державного університету встановила, що древні буковинці цікавилися космосом і споруджували оригінальні "обсерваторії". Так, експедиція на чолі з доцентом Любомиром Михайлиною обстежила в горах біля села Багна Вижницького району загадковий комплекс, який за багатьма ознаками був святилищем сонцепоклонників і водночас астрономічною обсерваторією. Скельні виступи в межах комплексу були щільно вкриті великими концентричними колами, частина з яких була увігнута всередину скелі, а інша частина вигнута назовні, наче лінза. Неподалік знайшли людиноподібні фігури, витесані безпосередньо у скелі. Їхня висота сягнула майже двох метрів. Одна з фігур вирізана на похилій селі. Її голова вказувала точно на схід.

Працівники найбільших заводів сидять без зарплати

Великодні канікули працівників заводу "Кварц" продовжились через те, що їм не виплачують зарплату ще за березень і квітень. Ситуацію спровокувало те, що напередодні українсько-російських переговорів Росія почала здійснювати економічний тиск на Україну. Зокрема, розмістивши значні замовлення на заводі, російська сторона затримується з їх відвантаженням і оплатою. Комплекс економічно-політичних проблем призвів до безгрошової відпустки тритисячного колективу. Така ж ситуація склалася на "Розмі" та інших заводах міста.

Перепоховали героя УПА

Гнаний, переслідуваний командувач відділами УПА на Буковині Іван Северин, сотник "Скригун", загинув геройською смертю 31 березня 1947 року на хуторі Колонія поблизу Юрківців Заставнівського району. Щоб не потрапити до рук ворогів, він застрелився. Його ім’я роками замовчувалося.

У провідну неділю у храмі Святої Параскеви відбулась панахида по "Скригуну". Чернівчани та бойові побратими Івана Северина прийшли на перезахоронення його на центральному кладовищі у Садгорі.

Отруєння еколога Фреліха

24 травня у лікарні внаслідок отруєння невідомою речовиною помер голова клубу "Зелене відродження Буковини", позаштатний кореспондент "МБ" Віктор Фреліх. Як повідомляли тоді ЗМІ, за кілька місяців до загибелі йому телефонували невідомі та погрожували фізичною розправою, якщо він не припинить розслідувати причини епідемії алопеції в Чернівцях. На переконання родичів та колег Фреліха, він помер від отруєння, яке сталося під час поїздки до Києва. Після повернення до Чернівців Фреліх потрапив до лікарні, в якій провів понад місяць. Лікарі не змогли врятувати йому життя – отруєння вразило нирки та печінку.

У місті розквітає вулична торгівля



Вулиці Чернівців перетворюються на справжні стихійні ринки. Місцеві газети пишуть, що Чернівців чим далі, тим більше нагадують великий базар. Міська влада не передбачила, що будь-яка торгова точка має бути облаштована належними санітарними умовами. Покупці цих ринків перетворюють під’їзди житлових будинків у туалети. Мешканці засипають мерію листами зі скаргами.

Смерть Назарія Яремчука

Другого липня 1995 року в Чернівцях відбулось велелюдне прощання з народним артистом України Назарієм Яремчуком. Напередодні у співака виявили ракову пухлину.

Такого похорону місто ще не бачило. На Буковині оголосили триденну жалобу. Місто завмерло, не в змозі змиритися з такою втратою.



Після прощання в обласній філармонії, де стояла труна з тілом Назарія Яремчука, скорботна процесія попрямувала до церкви теологічного факультету ЧДУ. З усіх куточків держави з’їхалися відомі виконавці, поети, композитори, друзі, колеги, щоб провести артиста у останню путь.

У центрі Чернівців почастішали ДТП



Зокрема, автопригоди чи не найчастіше стаються на вулиці Ольги Кобилянської, яка ще тоді не була пішохідною. У пресі активно обговорюється тема обмеження руху транспорту центральною частиною міста або ж введення плати за проїзд через окремі вулиці Чернівців.

Вибух у редакції газети "Час"

У листопаді 1995 року у кабінеті головного редактора газети "Час" Петра Кобевка пролунав вибух, який завдав матеріальної шкоди: осколками понівечено меблі та редакційне обладнання. Пожежу погасила прибиральниця редакції, яка проживала неподалік від роботи. У міліції повідомили, що вибуховий пристрій був або саморобним, або гранатою РГ, і що його кинули в редакторський кабінет із вулиці через вікно. У редакції заявили, що інцидент пов’язаний із журналістською діяльністю.

Чернівчанка стала віцеміс України

Студентка третього курсу факультету режисури та майстерності актора Чернівецького училища культури Любов Добровольська здобула друге місце на конкурсі "Міс України 1995". Напередодні вона здобула перемогу на конкурсі краси "Царівна-95" у Тернополі. Там їй вручили телевізор Toshiba та путівку до Італії.

Українки поки не здобувають позиції переможців на конкурсах краси "Міс Всесвіт". На думку Любові, "швидше за все відіграє роль не врода, а політична ситуація у світі". В інтерв'ю Любов розповідала, що планує працювати режисеркою або актрисою, а своїми ідеалами краси називає Людмилу Гурченко та Олену Яковлєву.

Сьогодні Любов Добровольська працює начальницею управління культури ОДА.

Читайте також, чим жила Буковина усі 30 років Незалежності:

1994 рік – вибори першого мера та рекорд смертних вироків.

1993 рік - сексуальний маніяк та відключення світла.

1992 рік - цукор за талонами та нові українські гроші.

1991 рік - черги за продуктами і референдум.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Микола Кобилюк
22-08-2021, 10:15
Коментарів 0 Переглядів 5 445

Теги -
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.