RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Люди сподіваються, що нова "помаранчева" влада змінить ситуацію.

У 2005 році у Чернівцях – будівельний бум, а для ремонту доріг місто за бюджетні кошти зводить асфальтний завод.



У землі знайшли царські монети

У січні на вулиці Руській знайшли скарб золотих монет. Перші дві монети знайшли підлітки d землі, яку вивезли з вулиці Олени Пчілки. Розгорнувши землю, вони натрапили на ганчірку, де були гроші – золоті монети царської Росії 1898 року.

Після цього на Гравітоні почалася "золота лихоманка". Масово перекопували землю і шукали золоті монети. Шукачі розповідали, що знаходили царські золоті монети номіналом 10 і 15 рублів.

Ректор став новим "помаранчевим" губернатором

Після Помаранчевої революції новим губернатором призначили ректора ЧНУ Миколу Ткача. Він був призначений у лютому указом Віктора Ющенка.



До того Микола Ткач працював на кафедрі теоретичної фізики ЧНУ.

Микола Ткач не був кандидатурою політичною, але був у дружніх стосунках з тодішнім держсекретарем України Олександром Зінченком. Він свого часу закінчив фізичний факультет ЧНУ.

На ректора ЧНУ оголосили конкурс – претендентами були перший проректор Степан Мельничук та завідувач кафедри фізичного факультету Петро Горлей.

Будівельний бум

У Чернівцях спостерігається будівельний бум. Більша частина нового житла – це індивідуальні забудови. Масштаби такі значні, що не вистачає кваліфікованих працівників. Через активний попит не вистачало будматеріалів. У міській раді розглядають створення кількох нових житлових масивів, де дозволять зводити житло.

Нові лижні комплекси

На початку лютого на Буковині відкрили одразу два лижні комплекси: у Миговому та у Горбовій.

У Миговому встановили два підйомники, довжиною 110 і 250 метрів. Один підйом коштував 1,5 гривні гривні, абонент на весь день – 30 гривень.

Обвал будинку в центрі міста

На вулиці Кобилянської обвалився старий будинок. На третьому поверсі будинку №5 впала стеля у кабінеті головного редактора газети "Зоріле Буковіней". Будинку було понад сто років, тож обвал міг статися через прогнилі балки. Стеля впала вночі, тому ніхто не постраждав. Людей з будинку евакуювали. Цього ж року будинок відремонтували.

Замість ринку – фонтан

Почалася реконструкція площі Філармонії. У квітні беруться розбирати колишній критий ринок. Роботи виконували працівники Калинівського ринку.

Проєкт реконструкції площі розробила чернівецька архітекторка Ірина Коротун.

Вирішили не зводити жодних будівель на місці критого ринку, а зробити фонтан та лавочки. На площу Філармонії виділили два мільйони гривень. Площу відкрили на День міста. Взимку на площі встановили ковзанку, яка коштувала 10 гривень. На ній могли кататися 40-50 людей.

Відкрили асфальтний завод

У липні в Чернівцях почав працювати перший асфальтний завод, збудований за кошти міського бюджету. Його встановили біля залізничної станції Магала. Асфальто-змішувальну установку українського виробництва придбали за 1,1 мільйони гривень, загальна вартість об’єкта – 3,5 мільйона. Перші вантажівки відвезли асфальт на вулицю Головну для ремонту тротуарів біля парку імені Шевченка.

Трійня у Чернівцях

У Чернівцях вперше за десять років народилася трійня: одна дівчинка і двоє хлопців. Діти народилася за допомогою штучного запліднення. Для 28-річної мами Світлани це було великим щастям, адже про дітей жінка мріяла вісім років. Батьки назвали трійнят Юлія, Павло і Вадим.



Мер подарував сім’ї квартиру на вулиці Кобилянської, у нещодавно відбудованому будинку.

Трагічне масове сходження на Говерлу

19 липня організовують багатотисячне сходження на Говерлу з нагоди річниці Декларації про державний суверенітет. З’їхалися люди з усієї України. З Чернівців виїхало 5 автобусів.



На Говерлу піднімалося 16 тисяч осіб. Були також президент Віктор Ющенко та його найближче оточення.

Сходження стало смертельним для декого. Під час підйому мешканець села Топорівка помер через перепад атмосферного тиску від серцевої недостатності. Чоловіка із Закарпаття на Говерлі вбило блискавкою, коли зіпсувалася погода.

Після цього вирішили, що на Говеру більше не буде масових сходжень.

Гірські потоки змили дороги

У серпні через дощі, які падали тиждень, Буковина постраждала від повеней. Стихія найбільше вдарила по гірських районах. Потоки, які перетворилися на ріки, змили дороги. Велика вода знищила в Путильському районі 44 мости та пошкодила 23 кілометри доріг.

У Герці внаслідок розливу ставу довелося відселити 120 людей із 40 підтоплених будинків. Збитки оцінювалися десятками мільйонів гривень.

Протести проти вихідного на Калинівському ринку

У вересні Калинівський ринок вперше отримав вихідний. Більшість підприємців вирішила, що вихідним має бути понеділок. Та продавці торгового сектору №2 були невдоволені. Вже у вівторок вони протестували біля адміністрації і вимагали, щоби вихідним зробили інший день, адже у них понеділок був гуртовим днем.



В адміністрації закладу розповіли, що були проти запровадження вихідного дня, бо бюджет не отримає чималі суми. Підприємці наполягали на вихідному, тому їм пішли назустріч, запровадивши єдиний вихідний день – понеділок.

Витік бензину біля залізничного вокзалу

У вересні неподалік залізничного вокзалу Чернівців вилилося пів тонни бензину. Вантажівка з бензином перекинулася на розі вулиць 28 Червня та Чернишевського.



Водій із Києва віз 16 тонн бензину до Чернівців. Під час розвороту водій не врахував геометричних параметрів вулиці – і причіп вантажівки перекинувся. Із цистерни витекло приблизно пів тонн бензину.

Існувала загроза вибуху, тому мешканців навколишніх будинків евакуювали. А щоб унеможливити потрапляння бензину в грунт, місце ДТП вкрили пінною подушкою. Аварію ліквідовували три години. Жертв та потерпілих не було.

Перебудовують ринок "Центральний"

У жовтні почалася реконструкція ринку "Центральний". До кінця року запланували збудувати 40 павільйонів вздовж вулиці Червоноармійської. На це підприємство запланувало витратити власних мільйон гривень. Нові павільйони мали здавати в оренду. Запланували надалі повну реконструкцію ринку, щоб зробити його критим.

Читайте також, чим жила Буковина усі 30 років Незалежності:

2004 рік – вибух у "Колосі" та "помаранчевий" майдан

2003 рік – Пугачова в місті та викрадення директора заводу.

2002 рік – обвал будинків у центрі та вибух на комбінаті

2001 рік – подешевшання маршруток і град із куряче яйце.

2000 рік – терорист, який погрожував отруїти Чернівці та крадії металів.

1999 рік – зсув у Костинцях та "ртутна" школа в Чернівцях

1998 рік – страйки через затримку пенсій і зарплат.

1997 рік – політ нашого космонавта та зарплата горілкою.

1996 рік – вчителі без зарплати та перші мобільники.

1995 рік – рік великих втрат і катаклізмів.

1994 рік – вибори першого мера та рекорд смертних вироків.

1993 рік - сексуальний маніяк та відключення світла.

1992 рік - цукор за талонами та нові українські гроші.

1991 рік - черги за продуктами і референдум.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
31-10-2021, 17:01
Коментарів 0 Переглядів 3 049

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.