RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


2002 рік був роком виборів. А ще цей рік відзначився тим, що в місті обвалилися три будинки.

Мером вдруге обрали Федорука



31 березня обирали депутатів Верховної Ради, місцевих рад та міських, селищних, сільських голів.

На початку січня мер Микола Федорук заявив, що буде знову балотуватися на посаду: "Проситимуся до чернівчан на роботу, бо мій досвід може ще їм знадобитися". Найбільше голосів в області набрала партія "Наша Україна".

Зі значним відривом мером став Микола Федорук. Він набрав 60,3% голосів. На другому місці був Микола Романюк, за якого проголосувало 15% голосів.

Перебудова ринку "Формаркет"

Наприкінці січня розпочалася перебудова ринку "Формаркет". Металеві жабки, які тут стояли кілька років, перевезли на ринок на вулиці Дубинській. На цьому ж місці планували збудувати сучасний торговельний комплекс. Його хотіли закінчити у жовтні 2003 року, але роботи затягнулися на тривалий час.

Буревій "зніс" гектари лісів

На початку березня область постраждала від буревію. Найбільше – Путильщина. А у Заставнівському районі загинув 30-річний чоловік. На нього під час сильного вітру впала стіна недобудованого будинку. У понад 300 будівель було пошкоджено покрівлі. Вітер поламав дерева на 70 гектарах лісу.

У Чернівцях через шквальний вітер зупинилися тролейбуси. У деяких квартирах багатоповерхівок, господарі яких не встигли зачинити вікна, вилетіло скло.

Різке подорожчання бензину

У червні різко подорожчав бензин. На деяких заправках ціни зросли майже на половину. Причин подорожчання було декілька: ситуація на світовому ринку нафти, зменшення поставок нафти Росією.



Водії скаржилися, що ціни зростали дуже стрімко.

Через подорожчання пального зросли ціни на проїзд у громадському транспорті. В автобусах квиток коштував 45 копійок, у мікроавтобусах – 75.

Обвалився будинок на вулиці Кобилянської

22 червня на вулиці Кобилянської, 19 була повністю зруйнована частина будинку. На першому поверсі знаходився магазин, на 2-3 поверхах – три квартири. У будинку жило 25 людей, усіх переселили до готелю "Київ".

Обвал стався у суботу, о 8 ранку. Загинуло двоє – 78-річна жінка та 81-річний чоловік. 16-річний хлопець потрапив до лікарні з травмами.
Мешканці будинку роками скаржилися на появу величезних тріщин. За кілька днів до обвалу будинку в магазині тріснула вітрина. Комісія перевірила будинок, але не зробила жодних висновків.






Серед версій обвалу називали приховані дефекти, які були допущені під час перебудови першого поверху.

Після тривалих обстежень у міськраді вирішили будинок розібрати і збудувати заново зі збереженням архітектурної форми і стилю.

Через ремонт почав руйнуватися будинок

На вулиці Шевченка, 28, почав руйнуватися триповерховий будинок. Руйнація розпочалася після того, як в одній із квартир на першому поверсі нові господарі затіяли ремонт. На стінах будинку з’явилися тріщини. Мешканцям порадили відселитися в гуртожиток маневрового фонду. Люди відмовилися це робити і заявляли, що переїдуть лише у рівноцінні квартири. За рішенням суду мешканців з будинку відселили примусово у гуртожиток на вулиці Чехова.



Мешканець будинку Валентин Н., який робив ремонт у своїй квартирі, що і призвело до руйнування, отримав три роки в’язниці. Будинок вирішили розібрати і відбудувати за два роки.

Упав ще один будинок

Обвалився й будинок на вулиці Шолома-Алейхема, 26. Напередодні біля нього утворилася яма. За кілька днів будинок обвалився. Мешканці обох квартир були на роботі, тому обійшлося без потерпілих. У квартирі впало перекриття. Через це не придатним для життя стало і сусіднє житло. Причина аварії – порушення конструкції будинку.

Після руйнування будинків комісія обстежила майже 6000 будинків у Чернівцях. З’ясувалося, що 169 квартир потребують відселення.

Літак полетів у Київ

У Чернівцях запустили авіарейс до Києва. Його відновили вперше за п’ять років. Досі з аеропорту літали лише комерційні рейси до Стамбула.
З 1 липня тарифи на авіаперевезення усередині країни знизилися завдяки дотації держави. Так намагалися збільшити пасажиропотік.

На початку липня першим авіарейсом до Києва полетіло 12 чернівчан. Ціна квитка становила 140 гривень.

У кар’єрі цегельного заводу загинули діти

У селі Черлена Новоселицького району через обвал у кар’єрі загинуло троє 12-річних хлопців. Діти пішли вранці пасти корів і не повернулися. Їх шукали односельчани та рятувальники. Хлопців знайшли у кар’єрі закинутого цегельного заводу. Усі загиблі були з багатодітних сімей.

Вибухнув бензин на олійному комбінаті

Першого серпня вранці у Садгорі вибухнув бензин. Вибух був досить сильний, через це постраждало троє людей – директор заводу та двоє робітників. У мешканців, які жили поруч із підприємством, повилітати шибки. Фахівці з’ясували, що стався витік високооктанового екстракційного бензину, який використовується у виробництві олії. Через аварію було порушено з’єднання труб і витекло дві тонни бензину.

Відзначили 1000-ліття Хотинської фортеці

21 вересня відсвяткували 1000-ліття Хотина. Готувалися до ювілею кілька місяців поспіль. На роботи виділили з держбюджету майже сім мільйонів гривень, але область отримала менше мільйона. Та все ж вдалося відремонтувати дороги і навести лад у самій фортеці.

На святкування приїхав президент Леонід Кучма. Кожен, хто хотів потрапити до фортеці, мав пройти перевірку на детекторі.

Загалом на святі побувало понад 70 тисяч осіб. Організували грандіозне театралізоване дійство в стилі воєнно-історичної реконструкції – взятті фортеці.

Читайте також, чим жила Буковина усі 30 років Незалежності:

2001 рік – подешевшання маршруток і град із куряче яйце.

2000 рік – терорист, який погрожував отруїти Чернівці та крадії металів.

1999 рік – зсув у Костинцях та "ртутна" школа в Чернівцях

1998 рік – страйки через затримку пенсій і зарплат.

1997 рік – політ нашого космонавта та зарплата горілкою.

1996 рік – вчителі без зарплати та перші мобільники.

1995 рік – рік великих втрат і катаклізмів.

1994 рік – вибори першого мера та рекорд смертних вироків.

1993 рік - сексуальний маніяк та відключення світла.

1992 рік - цукор за талонами та нові українські гроші.

1991 рік - черги за продуктами і референдум.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
12-10-2021, 18:02
Коментарів 0 Переглядів 3 840

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.