RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


У 2006 році у Чернівцях вчетверте обирають мером Миколу Федорука. У місті активно будуються будинки, особливо приватні, тому земля стає дорогою.

Через морози не працювали школи



Рік розпочинається справжньою зимовою погодою. Кілька тижнів трималися майже 20-градусні морози. У горах температура опустилася до мінус 28 градусів. Школи у найхолодніший період на кілька днів припинили роботу. Ринки міста були порожніми – ні продавців, ані покупців.

Через сильні морози були серйозні аварії на електромережах. Значно збільшилося споживання газу, тому зменшився його тиск.

Федорук учетверте стає мером

У березні обирали депутатів, міських та селищних голів. На крісло мера претендувало 11 кандидатів. Серед претендентів економіст Ярослав Кирпушко, жуналіст Василь Забродський, ексголова ОДА Теофіл Бауер та чинннй тоді мер Микола Федорук.

У Чернівцях із величезним відривом від інших суперників переміг чинний мер Микола Федорук. Його обрали міським головою вчетверте. Федорук отримав 40% голосів, за нього проголосувало понад 43 тисячі чернівчан.

До Чернівецької міської ради найбільше пройшло депутатів від блоку Юлії Тимошенко та "Нашої України". До Верховної Ради буковинці проголосували найбільше за депутатів від БЮТ та блоку "Наша Україна". На третьому місці за кількістю голосів опинилася "Партія регіонів".

Оновили парк

У центральному парку імені Шевченка з’являються нові об’єкти. Відкрили пам’ятник "Серце кохання". На нього витратили 125 тисяч гривень. Автором був скульптор із Волині Василь Рижук. За його задумом, якщо дивитися на серце праворуч чи ліворуч, то видно лише половинку серця. Лише коли закохані сядуть поруч на гойдалці, то серце кохання видно повністю.

У квітні в парку встановили атракціон "Американські гірки". Виготовили його на вінницькому заводі. Монтували атракціон півтора місяця. Висота атракціону 12 метрів, кататися на ньому можна з 14 років.

Будують, як у Києві

У Чернівцях триває будівельний бум. Будують із розрахунку на душу населення стільки ж житла, скільки у Києві. У середньому здається 100 тисяч квадратних метрів нового житла. Щоправда, активно переважно будують приватне житло.

Гешко став чемпіоном світу

У березні буковинець Іван Гешко став чемпіоном світу. Він переміг на чемпіонаті світу з легкої атлетики у приміщенні. У "манежі" Іван Гешко біг лише вчетверте, а на дистанції 200 метрів – жодного разу навіть не тренувався, але при цьому зумів виграти. Його основним суперником був спортсмен із Кенії.

Янукович відкрив пам’ятник митрополиту Гакману

У березні відкрили пам’ятник першому буковинському митрополиту Євгену Гакману на території собору Святого Духа.

Кошти на цей пам’ятник пожертвували лідер Партії регіонів Віктор Янукович та його буковинські соратники Микола Романюк, Василь Ватаманюк, Іван Семенюк. Бронзову скульптуру вилили у Львові. Пам’ятник зробили висотою п’ять метрів і вагою майже п’ять тонн. На відкриття пам’ятника приїжджав сам Віктор Янукович.

Поїхали кататися на лижах і загинули в лавині

13 березня восьмеро буковинців потрапили під снігову лавину в Рахівському районі на Закарпатті. Трьом вдалося врятуватися, а п’ятеро загинули.

Чоловіки приїхали покататися на лижах на Драгобрат. Під вечір усі разом пішли прогулятися гірськими схилами. У горах почалася хуртовина. Туристи заблукали і почали підніматися вершиною однієї з гір. Коли зайшли вже досить високо, почули гуркіт і побачили, що насувається лавина. Тікати було нікуди і всіх накрило снігом. Троє змогли самі відкопатися і дійти до лісників, а п’ятеро загинули.

Пожежа на меблевому комбінаті

На складі меблевого комбінату, що на вулиці Донбасівській, сталася пожежа. На складі була п’ятитонна бочка з ацетоном, яка через високу температуру могла вибухнути. У разі вибуху загорілася би вся територія комбінату. До гасіння залучили пожежний потяг, який підігнали із залізничного вокзалу. Водою охолоджували розжарену цистерною, а піною загасили вогонь.

Тролейбус в’їхав у житловий будинок

У квітні у житловий будинок на вулиці Шолома-Алейхема в’їхав тролейбус. Потерпіли троє пасажирок тролейбусу та водій. Приблизно о 13.30 тролейбус №5 зупинився на схилі через те, що у нього злетіла штанга. Жінка-водій тролейбуса розповіла, що поставила на ручні гальма і пішла ставити колодку. Але машина рушила. Вона в’їхала в будинок №20, зачепивши дорогою мікроавтобус. Тролейбус сплющив трансформаторну підстанцію, яка була на стіні будинку. Від короткого замикання почали горіти дроти на вулиці Шепетівській. Витягали тролейбус із будинку рятувальники.

Почали будувати корпус дитячої лікарні

Наприкінці квітня заклали перший камінь під будівництво Центру педіатрії та дитячої хірургії у лікарні на вулиці Буковинській. Нову п’ятиповерхову будівлю планували відкрити до 600-річчя міста.

Вартість будівництва становила майже 30 мільйонів гривень. На момент початку будівництва дитяча лікарня була розрахована на 200 дітей.

Перші етапи ЗНО

У школах починають запроваджувати ЗНО. Але учні здаскладали і ЗНО, і випускні іспити. Вперше це наважуються зробити 700 школярів області у чотирьох регіональних пунктах тестування. Оцінку ЗНО учень має право використати як екзаменаційну на державній атестації під час вступу до вузу. У міносвіти пояснюють, що за допомогою ЗНО хочуть побороти хабарництво.

Продали "Гравітон"

У травні продали одне із найбільших та найдорожчих підприємств Чернівців – ВАТ "Гравітон" за 11 мільйонів гривень. Контрольний пакет акцій придбала чернівецька фірма ТОВ "Фінтраст".

Нові власники планували частково зберегти призначення заводу та його структуру. Обіцяли, що завод і далі працюватиме у галузі розробки мікроелектроніки, енерогозбергіаючих технологій та виробів із пластмаси.

Зросла комуналка

У липні різко зростає ціна на газ для населення. Порівняно з попереднім опалювальним сезоном тариф зріс на 70%. Стара ціна на газ складала 220 гривень за тисячу кубів газу, нова – 407 гривень за тисячу кубів. А ось середня зарплата по області становила 717 гривень.

Також на 25% подорожчала електрика. У липні також зростає тариф на воду - з 2,66 гривні до 3,52 гривні.

Крім того, удвічі зростає ціна за утримання квартир. Замість 23 копійок доводиться платити 46 копійок.

Блискавка вбила 10-річного хлопчика

У червні через сильні дощі підтопило пів області. Постраждали Кіцманський, Герцаївський, Новоселицький райони та Чернівці, загинуло двоє людей.

У Новоселицькому районі блискавка вбила 10-річного хлопчика, який пас корову на полі. У Сокирянському районі загинув чоловік через обрив лінії електропередач, його вдарило струмом.

У Садгору повінь прийшла раптово, воду у хатах люди побачили вночі. Пів місячна норма опадів випала за ніч. Із берегів вийшла річка Мошків. Також затопило один із секторів Калинівського ринку.

До Дня міста — бювет та світловий фонтан

У Чернівцях до Дня міста відкрили бювет на бульварі Героїв Сталінграда. Вода тут була смачніша завдяки спеціальній системі очистки. Воду брали з артезіанської свердловини глибиною 70 метрів.

Також до Дня міста на площі Філармонії відкрили музично-світловий фонтан. На його будівництво міська влада виділила майже мільйон гривень.
Одразу після відкриття розгорівся скандал, бо фонтан не працював належно, а чаша не відповідала проєкту.

Бум на гральні автомати

У Чернівцях бум на гральні автомати. У місті налічується 101 зал гральних автоматів, три казино та вісім букмекерських контор. У середньому на тисячу буковинців припадало по два гральні автомати. Прибуток з одного автомата, як розповідають підприємці, становив 55 доларів на місяць.

Автомати могли стояти на вулицях і у них без проблем можна було грати. Ліцензія на гральний автомат становила 150 тисяч євро, а штраф за відсутність документів – 300 гривень. Тож більшість гральних автоматів були незаконними.

Земля у Чернівцях стала "золотою"

Земля у Чернівцях за рік подорожчала у ціні вдвічі. Найдорожчі ділянки під забудову продавалися у центрі міста – у районі вулиць Буковинської, З. Космодем’янської, Університетської. Ціна за сотку у районі парку Шевченка сягала до 15 тисяч доларів. Досить дорогим районом стала дослідна станція у селі Годилів. У цьому місці земля коштувала від 3,5 до 6 тисяч доларів.

Перший муніципальний бал

У Чернівцях у грудні організовують перший муніципальний благодійний бал. Гостями були бізнесова та політична еліта міста. Вхідний квиток коштував 500 гривень. Продали 200 квитків, але охочих було значно більше.

На аукціоні зібрали сто тисяч гривень. Рекорд аукціону належав депутату і бізнесмену Володимиру Жаровському, який заплатив 11 тисяч гривень за картину. Зібрані гроші передали дітям, які потребували медичної допомоги.

Читайте також, чим жила Буковина усі 30 років Незалежності:

2005 рік – скарб золотих монет та квартира для трійні.

2004 рік – вибух у "Колосі" та "помаранчевий" майдан

2003 рік – Пугачова в місті та викрадення директора заводу.

2002 рік – обвал будинків у центрі та вибух на комбінаті

2001 рік – подешевшання маршруток і град із куряче яйце.

2000 рік – терорист, який погрожував отруїти Чернівці та крадії металів.

1999 рік – зсув у Костинцях та "ртутна" школа в Чернівцях

1998 рік – страйки через затримку пенсій і зарплат.

1997 рік – політ нашого космонавта та зарплата горілкою.

1996 рік – вчителі без зарплати та перші мобільники.

1995 рік – рік великих втрат і катаклізмів.

1994 рік – вибори першого мера та рекорд смертних вироків.

1993 рік - сексуальний маніяк та відключення світла.

1992 рік - цукор за талонами та нові українські гроші.

1991 рік - черги за продуктами і референдум.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
10-11-2021, 19:59
Коментарів 0 Переглядів 5 028

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!