RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Поминальні дні в Україні: як вшанувати пам’ять померлих і що не можна робити на кладовищі

Радониця, гробки, проводи, поминальні або батьківські дні – так в православному календарі називають спеціальні дати, коли віруючі згадують покійних.

Радониця у 2021 році припадає на 11 травня. У церковних календарях Радониця завжди припадає на вівторок, тобто на 9-й день після Великодня, проводи - на другу неділю після свята або на понеділок (9-10 травня), а Червона Гірка - на неділю (9 травня).



Як потрібно поминати своїх померлих рідних і близьких, відвідуючи кладовища, що можна нести до могил, а що категорично не можна робити?

Зауважимо, що в 2021 році в багатьох областях ще були ослаблені карантинні обмеження, і кладовища залишаться відкритими для відвідування в дні поминання предків. Разом з тим влада закликає не забувати про заходи профілактики COVID-19, і уникати скупчення людей.

Свої рекомендації дали і священики, які звернули увагу на ряд "популярних" порушень церковних канонів людьми на кладовищах під час шанування пам'яті покійних.

Як слід поминати померлих і що не можна робити на Радоницю

Як розповів митрополит Черкаський і Чигиринський Іоанн, зазвичай Радониця (Проводи) нагадують велике міжсімейне застілля: родичі кладуть поверх могили солодощі і яйця, і самі сідають "пообідати" поруч, передає "Про все". Однак Православна церква виступає проти такого формату.

"Перш за все ми радимо починати поминальний день у храмі, а не біля труни. Оскільки у Фомину неділю (9 травня - Червона Гірка, або Фомин день неділя 2-е по Великодню, - Ред.) в храмах служать панахиди в пам'ять про спочилих рідних", - розповів він.

Митрополит додав, що в разі, якщо віруючий не можете прийти в неділю до церкви, можна відвідати храм за кілька днів до проводів, і замовити панахиду.

"Після неї можна йти на кладовище, бо за правилами на нього ходять, щоб закінчити почату в церкві молитву. Для цього й наші священники йдуть: щоб покропити могилки святою водою, щоб помолитися на кладовищі", - каже священнослужитель.

Отець Іоанн наголошує, що формат проводів на кладовищах має відрізнятися від того, до якого українці звикли.

"Покладати їжу на гроби - не православно, її взагалі не можна класти поверх могили. Ми не підтримуємо об'їдання та "обпивання" на могилах, тим паче коли після людей лишається купа їжі та сміття на гробах і біля них", - зазначив протоієрей.

Поминальні дні: головні звичаї

Напередодні батьківської суботи православні християни йдуть до церкви – саме ввечері в п'ятницю і вранці в суботу в церквах читається велика панахида, присвячена поминанню померлих. За усталеною традицією, люди подають записочки з іменами померлих рідних і моляться за упокій їхніх душ.

Віруючі часто запитують, що нести на Радоницю до церкви, що потрібно нести на цвинтар, що потрібно робити на кладовищі? Оскільки час Великого посту після Пасхи вже закінчився, до церкви можна принести практично будь-які продукти і напої, крім алкогольних. Також не слід приносити м'ясо і продукти на його основі. Їжа зазвичай просто віддається нужденним.

Гробки 2021: що не можна робити

Прибирати могили і фарбувати огорожі на цвинтарі краще заздалегідь, а в цей день просто принести квіти, помолитися, поставити в храмі свічку за упокій.
Не можна займатися важкою фізичною роботою, копати город. За повір'ями, все, посаджене на городі в цей день, буде погано сходити і рости.

У день Радониці і протягом усього поминального тижня не можна називати покійних небіжчиками. Вважається, що вони зараз все чують, тому краще говорити "родичі", "близькі".

Забороняється пити і курити на кладовищі. У цей день не можна також лаятися, лихословити.

Нічого не потрібно нести в будинок з кладовища. Якщо знайдете у дворі вінок або квіти з кладовища, землю або розсипану сіль, потрібно все це вимести до найближчого перехрестя.

Вважається, що маленьким дітям і вагітним жінкам краще зовсім не ходити на цвинтар. Краще замість цього піти в храм.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Микола Кобилюк
5-05-2021, 22:42
Коментарів 0 Переглядів 3 906

Під час ремонту виникли обставини, які подовжують роботи в часі

На місці події працюють патрульні поліцейські

Наразі на місці працюють усі оперативні служби
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Син Володимир Вілков організував виставку картин батька


Маленьких Парижів не існує. Блог Юлії Пацаранюк
Минулого місяця довелося провести кілька незабутніх днів у прекрасному Парижі.
Не такий Трамп страшний, як його малюють. Блог Ярослава Волощука
Останній візит нашого президента до США приніс як багато здобутків так і чимало хвилювань.
ВІДЕО Переглянути все відео

Перевірку влаштували закладам громадського харчування та комунальним установам

Голосування за номінантів триває з 1 жовтня до 15 листопада!

Про роботу цієї молодої, активної і прогресивної команди фахівців, яка орієнтується лише на успішний результат для вас і вашого бізнесу, розповідають засновники мережі компаній Бюро перекладів і локалізації Lingvo Team Євгеній і Аліса ЄРЬОМІНИ.

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Збираєтеся укласти договір страхування? Це важливе рішення, яке потребує ретельної підготовки. Маємо кілька простих та ефективних порад, які допоможуть вам краще зорієнтуватися у виборі страхових продуктів і послуг.