RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Мільйони українців фанатіють по каві і не уявляють без неї жодного дня. Однак хотілося б отримати від напою не тільки підбадьорливий ефект, але і користь для організму.

Вчені постійно досліджують вплив кофеїну на самопочуття, щоб з'ясувати - яка кава краще.



Яка кава найкорисніша


Найкориснішим кавовим напоєм за результатами численних досліджень вважається фільтр-кава. Це напій, який готується методом одноразового протоку води через мелену каву, яку поміщають в фільтр. Вода просочується через порошок і витягує всі найкорисніші речовини, а кавова гуща викидається.

Саме такий напій вам приготують в більшості спеціалізованих кав'ярень.

Чим корисна фільтр-кава? Згідно з дослідженнями, в такому напої збережена максимальна користь кавових зерен, але при цьому зовсім немає шкідливого осаду. Відфільтрована кава знижує ризик смерті від серцево-судинних захворювань і містить багато антиоксидантів.

Яка кава найшкідливіша


Найшкідливішою на думку вчених є нефільтрована кава, тобто така, що випивається прямо з кавовою гущею. Це кава, заварена в чашці. Також шкідливими вважаються напої, в яких гуща надовго залишається у воді - це кава з турки або френч-преса.

Нефільтрована кава містить в 30 разів більше холестерину, ніж фільтрована, що створює велике навантаження на серце.

Яку каву краще пити - розчинну або мелену


Любителі кави іноді заварюють розчинний порошок, якщо немає часу або можливості приготувати справжню каву. У таких випадках вони задаються питанням, яка кава корисніше.

Вчені однозначні в думці - розчинна кава шкідливіша за мелену, хоч і готується простіше і швидше. При чому чим більше в ній різних добавок і консервантів, тим менше користі.

Вся справа в тому, що в процесі виробництва розчинної кави з зерен "витягають" практично всі ефірні олії і корисні елементи. Щоб склад розчинявся у воді, його багаторазово обробляють, позбавляючи залишків вітамінів.

Також в порошок можуть додавати стабілізатори, консерванти, ароматизатори, барвники, сухі вершки і цукор. Все це не додає користі напою. Кофеїну в такому напої також значно менше.

Якщо ви хочете отримати з напою швидкого приготування хоч якусь користь, то не заливайте розчинну каву окропом. Використовуйте для заварювання воду температурою 80-85° - тоді в ньому збережуться залишки вітамінів.

Варто відзначити, що і мелена, і розчинна кава шкідливі, якщо пити їх занадто часто. Будь-який напій з кофеїном шкідливий для людей з атеросклерозом, гастритом, хворобами нирок і серцево-судинної системи.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Алісія Давид
27-07-2023, 01:15
Коментарів 0 Переглядів 1 014

Теги -

Через складну ситуацію в енергетиці, МОН рекомендує вишам, а також ПТУ розпочати новий навчальний рік у другій половині серпня
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



«Втрачені хвилини можуть коштувати життя». Блог Аліни Книжник
Днями чергувала з бригадою швидкої медичної допомоги.
Бити чи не бити? Блог Ярослава Волощука
Хто цікавиться класичною літературою, той впізнав перефразовану дилему Гамлета