RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


У Чернівцях з’являються нові маршрутки, в яких чимало пасажирів стають жертвами "кишенькарів". Правоохоронці розкривають серію вбивств у Чернівцях, а людей лякають маніяком.

У молодіжному середовищі активно розвиваються субкультури: з’являються панки та репери, яким протистоять скінхеди.



Буковинці на візиті Папи Римського у Львові

Упродовж чотирьох днів – з 23 по 27 червня у Львові та Києві перебував із державним візитом глава Держави Ватикан Папа Римський Іван Павло ІІ. Метою його візиту була підтримка католиків у їхній вірі та допомога в налагодженні дружніх відносин між конфесіями в Україні.

До Львова тоді відрядили 200 буковинських правоохоронців, які стежили за дотриманням порядку на вулицях під час приїзду понтифіка. Капітан міліції Сергій Стрельчук поділився враженнями від цієї події. За його словами, настрій у прихожан був надзвичайно доброзичливий, жодного невдоволеного чи злого обличчя не було. Багато прочан йшли з музичними інструментами, співали. Жодних конфліктів не було.

"Ми були без табельної зброї, із спецзасобів видали гумові кийки і балончики з газом. Та ми дуже швидко зрозуміли, що потреби у їх застосуванні не виникне", – розповів міліціонер.

Град понищив села

Наприкінці червня справжнє стихійне лихо спіткало жителів сіл Грозинці та Бочківці Хотинського району. Як розповіли місцеві жителі, такої біди не було сто років, бо навіть старожили не пригадували подібного: град завбільшки з куряче яйце за 40 хвилин побив посіви, сади й дахи будинків.



Наступного дня після стихії практично кожен дах на хатах був перекритий брезентом – господарі латали дірки. На городах поламана кукурудза, буряки, а на землі – недостиглі груші та яблука.

"Якби кому град впав на голову, на смерть забив би. Моя дружина від страху знепритомніла, і я мусив її приводити до тями", – розповів місцевий житель Михайло Кирияк.

Як повідомили тоді в МНС, попередні суми збитків становили 600-800 тисяч гривень. Поблизу кожної хати працювали рятувальники, які лагодили покрівлі, а шифер постраждалим надавали безкоштовно.

Тим часом господарі хоч якось намагалися віддячити помічникам, готуючи гарячі обід та вечерю. Горілку не давали – це було суворо заборонено.

Водночас дехто хотів нагріти руки на людському нещасті. Підприємець із Колінківців продавав шифер по 9,50 грн за лист. Коли ж сталася біда, ціна різко підскочила на дві гривні. Дізнавшись про таку спекуляцію, місцева влада змусила чоловіка повернути людям гроші.

У місті орудують кишенькові злодії

Вони часто "працюють" у години пік у переповнених тролейбусах.



Правоохоронці активно затримують таких злочинців, однак, як повідомив тоді начальник оперативно-пошукового відділення карного розшуку УМВС Сергій Гордаш, це особлива категорія злочинців, яка перевихованню практично не піддається.

Перемога Івана Гешка

У липні 2001 року легкоатлет із Кіцманя Іван Гешко виборов "срібло" на молодіжному чемпіонаті Європи на дистанції 1500 метрів. Це перше серйозне міжнародне досягнення спортсмена. Того ж року Гешко виконав норматив майстра спорту міжнародного класу.



Окрім того, у 2001 році Гешко побив особистий рекорд у бігу на 1000 метрів. Цю відстань він пробіг за 2.19,04 хвилини.

Нові "бусики" на 5 маршруті

У Чернівцях на автобусному маршруті №5, який курсує від університету до вулиці Ентузіастів, почали їздити нові "бусики" – великі білі автомашини корейської фірми "Азія". У них є 20 сидячих і чотири відкидні місця. Як пише місцева преса, вони значно зручніші для перевезень, ніж блакитні "Газелі", які були до цього часу.



Приватна фірма "Денисівка", яка обслуговувала цей маршрут, віддала "Газелі" київському депо "Автоцентр", у якого компанія орендувала ці машини.

Боротьба з "піратством"

У 2001 році вперше на Буковині прокуратура відкрила кримінальну справу щодо підприємця, який займався виготовленням та реалізацією "піратських" аудіокасет. З гуртового складу він жваво реалізовував касети з піснями "ДДТ", "Любе", Алсу, "Вируса", "Руки вверх", Земфіри та Емінема, порушуючи законодавство про авторські права.

Як писав тоді "МБ", неякісний запис на дешевих аудіокасетах дратував і змушував лаятись не одного меломана. Виробництво піратської аудіопродукції тоді набуло грандіозних масштабів.

У Чернівцях діяли декілька осіб, які постачали контрафактними касетами й дисками місто й область. Зареєстрований підприємець укладав договір про тиражування та реалізацію аудіопродукції, його реєстрували державні органи, а підприємець отримував певну кількість контрольних марок, якими мав маркувати розтиражовану продукцію. А потім, випустивши вказану в угоді кількість касет чи дисків, продовжував "штампувати" вже піратську продукцію, без контрольних марок.

Перебудовували критий ринок біля філармонії

На площі Філармонії триває капітальний ремонт критого ринку. Тут розбирають старі будови. Споруду ринку вважають пам’яткою архітектури і це, за словами чиновників міськради, ускладнює роботу, адже простіше було би усе розвалити й збудувати наново.

За задумом мерії, відреставрована споруда повинна отримати куполоподібне покриття. На першому поверсі мали б розташуватися прилавки, а на другому мали торгувати з лотків.



Щоправда, уже через кілька років критий ринок довелося повністю демонтувати.

У місті стають популярними трудові загони студентів

У Чернівцях з’являються групи студентів, які допомагають людям похилого віку та малозабезпеченим. Їх організував обласний молодіжний центр праці. За ці послуги молоді люди отримують зарплату в розмірі 120 гривень на місяць.



Після занять вони роблять ремонти у квартирах людей похилого віку або копають їм городи. Обладнанням трудові загони забезпечував центр праці, видаючи лопати, пензлі, фарби, вапно.

Проїзд у маршрутках подешевшав

Виконком ухвалив рішення про подешевшання вартості проїзду в маршрутках – з 45 копійок до 40-ка. Як повідомили у мерії, спонукало міську владу до зниження тарифів зменшення цін на паливно-мастильні матеріали, які спостерігалися останнім часом.

До речі, це єдиний випадок за всі 30 років незалежності, коли в Чернівцях знижували вартість проїзду в громадському транспорті.

Читайте також, чим жила Буковина усі 30 років Незалежності:

2000 рік – терорист, який погрожував отруїти Чернівці та крадії металів.

1999 рік – зсув у Костинцях та "ртутна" школа в Чернівцях

1998 рік – страйки через затримку пенсій і зарплат.

1997 рік – політ нашого космонавта та зарплата горілкою.

1996 рік – вчителі без зарплати та перші мобільники.

1995 рік – рік великих втрат і катаклізмів.

1994 рік – вибори першого мера та рекорд смертних вироків.

1993 рік - сексуальний маніяк та відключення світла.

1992 рік - цукор за талонами та нові українські гроші.

1991 рік - черги за продуктами і референдум.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Микола Кобилюк
5-10-2021, 18:35
Коментарів 0 Переглядів 2 892

Працівники Служби порятунку тричі виїжджали на розпилення повалених дерев у місті Чернівці.
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!