RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Цієї неділі Собор Успіння Пресвятої Богородиці Української Греко-Католицької Церкви, що на вулиці Руській у Чернівцях, святкує славний ювілей – 190-річчя. Біля храму активно триває підготовка до свята. Хтось фарбує, хтось майструє, прибирає. Серед робітників і священнослужителі. Від роботи я відірвала і пароха громади, митрофорного протопресвітера УГКЦ отця Валерія Сиротюка. Він розповів історію першого на Буковині греко-католицького храму.

Кошти пожертвував найбільший багатій Буковини

– Коли на Буковині з’явилася греко-католицька громада?

– Перші кроки в її організації було зроблено ще в 80-х роках XVІІІ століття. У 1811-1814 роках розпочалися регулярні богослужіння. Перші греко-католицькі священики у нашому місті відправляли службу Божу при вівтарі Успіння Пресвятої Богородиці в римо-католицькому костелі. Була домовленість між двома конфесіями про те, що греко-католики користуються храмом вранці до 08.00, а потім правлять службу римо-католики. З часом громада греко-католиків зросла, тому виникла потреба у своєму храмі.

– Коли побудували Собор Успіння Пресвятої Богородиці і який він мав вигляд?

– 31 травня 1820 року освятили наріжний камінь фундаменту майбутньої церкви. А 10 червня 1821 року новозбудований храм отримав благословення. Першу назву церква отримала на честь святих Петра і Павла. А 1937 року – Успіння Пресвятої Богородиці.
Одна з частин старої церкви – це вигляд сучасного храму спереду. Перший храм спорудили в стилі ампір. Добудовували собор у стилі українського бароко.

– На чиї кошти збудували собор?

– На кошти чернівчанина Тадея Туркула. Він був одним із найбагатших людей Буковини. Володів вісьмома селами. Сім’я Тадея жертвувала монастирям у Сучаві, Путні, на Вижниччині. Тадей не шкодував гроші на храми. За заповітом, укладеним 11 березня 1813 року (за два тижні до смерті), все майно, в тому числі земельну ділянку й чернівецьку корчму, Тадей заповів греко-католицькій громаді. Величезну на той час суму 4 тисячі флоринів отримав і заклад для бідних. Ще частина коштів пішла на побудову дерев’яного греко-като­лицького храму в Глибоці. З вдячності до жертовності Тадея Туркула іменем святого Тадея назвали церковне братство, засноване 1834 року, – першу українську громадську організацію на Буковині.

Сюди ходили і Федькович, і Кобилянська

– Кажуть, що іконостас собору замовляли у Відні...

– Саме так. У Відні замовляли іконостас та два бічні вівтарі. Їх розмалювали 1840 року. У розписі ікон іконостасу та вівтарів брав участь відомий польський іконописець Адам Отеховський (можна побачити його автограф на іконі Ісуса Христа).

– Хто з відомих людей від­відував собор?

– До громади храму належали відомі культурно-політичні діячі краю, а також видатні письменники – Юрій Федькович, Ольга Кобилянська та Ірина Вільде. Остання у книзі "Неповнолітні діти" описала вид зі свого балкону на Руську церкву.

– До собору приїжджав пред­стоятель УГКЦ Андрій Шептицький?

– Так. 1900 року Андрій Шептицький прибув до Чернівців вперше як єпископ Станіславський. Тоді митрополит Андрій відвідав всі парафії Буковини – Садгору, Вашківці, Кіцмань, Заставну, Путилу, Вижницю, Сторожинець та інші громади. Шептицький проповідував, навчав, зустрічався з молоддю, оглядав школи та культурні українські товариства, відстоював справи громад та українців перед місцевою владою.

– Яких переслідувань зазнала церква за часів більшовицької влади?

– Вже 1946 року заборонили богослужіння в українських греко-католицьких цер­квах. Священики та громада були змушені йти в підпілля. Собор Успіння Пресвятої Богородиці забрали в підпорядкування православної церкви Московського патріархату. Частина вірян УГКЦ перейшла до римо-католицького костелу, частина – до сусідньої православної Миколаївської церкви. 1961 року собор закрили на замок. Згодом безбожники організували у святині склад.

Лише наприкінці 1980-х років розпочалася реабілітація УГКЦ та її вірян. У вересні 1989 року ініціативний комітет отримав від міськради дозвіл на проведення богослужінь перед зачиненими дверима церкви. 8 січня 1990 року греко-католики провели першу легальну відправу біля собору. Під двері храму йшли старші люди зі слізьми на очах, які колись дітьми відвідували його. Офіційно собор відчинили 6 жовтня 1991 року.

– Чим собор живе нині?


– Добрими справами. Перед престолом храму нині моляться преподобні отці Василь Гасинець, Володимир Боровий, Дмитро Винник, Роман Заморський. Благодійність – один із напрямків нашої роботи. Спільно з італійською фірмою ми надали гуманітарну допомогу вагою 10 тонн 23 організаціям. Також до ювілею організували фестиваль "Обнова-фест", виставку "Сакральні мотиви" народного художника, різьбяра Ярослава Пасічанського. Провели будівельно-віднов­лювальні роботи: відкрили новий катехитичний клас, замінили вхідні двері, які прослужили 190 років (!), на нові дубові. Сучасні майстри розробили проект нового бічного іконостасу в стилі італійського бароко. За кошти церкви під керівництвом архітектора ми відновили чотири могили колишніх душпастирів церкви, які є пам’ятками архітектури. А у світле храмове свято відправимо ювілейну Службу Божу. Запрошуємо взяти участь у ній усіх вірян, незалежно від конфесій. 
Олеся ДЛУЖАНСЬКА

Відгуки парафіян

Емілія БЕЛІНСЬКА:
– Вдячна Богові, що є цей храм. Собор відвідує уся моя сім’я. Молюся за здоров’я своєї родини і тих, хто звертається за поміччю до церкви. За здоров’я не лише земне, але насамперед духовне. Храм став для мене місцем, де можна не лише помолитися, поговорити з Богом, але й знайти однодумців, близьких за духом. Любов, злагода та розуміння витає між учасниками міжконфесійної "Школи християнського життя і євангелізації", присвяченої Діві Марії. Останню відві­дують не лише греко-католики, але й римо-католики та православні. При школі діє реабілітаційний центр, де духовно лікують від усіх залежностей (працею і молитвою).

Роман ЛУКАВЕЦЬКИЙ:
– У соборі завжди панує гарна атмосфера. Греко-католицьку церкву відвідує справжня еліта Чернівців та інтелігенти з Галичини. Часто приходять Оксана Савчук та Іван Кавацюк з дуету "Писанка", інші громадські діячі, викладачі вузів, лікарі, представники інших професій. Торік святив паску в соборі і політик Арсеній Яценюк. Прихожани щонеділі приходять у святковому одязі, багато хто – у вишиванках. А як задушевно співає наш хор! Коли береш участь у богослужінні, здається, що стаєш духовно на щабель вищим...
Приємно й те, що церква бере участь у громадському житті міста, патріотичних та духовних заходах.

Тарас КЛИМЧУК:
– Я належу до молодіжної студентської організації "Обнова", яка діє при соборі понад 10 років. Крім мене, до цього товариства входить майже півсотні молодих людей. Діяльність "Обнови" – організація різних заходів, у тому числі благодійних та культурних, екскурсії, духовні бесіди зі священиками, прощі. Вже три роки поспіль влаштовуємо фестиваль "Обнова-фест". Беремо участь у прощах: пішій до Зарваниці та прощі "Вервиця" (вона відбувається у різних місцях). Організовуємо масові заходи (концерти, театральні вистави) до Дня матері, Різдва та Великодня, до державних свят.  
26-08-2011, 11:48
Коментарів 0 Переглядів 6 244


54-річна жінка загинула, а двоє пасажирів 17 та 19 років отримали травми
Обставини події встановлюють правоохоронці.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


НАТО – крок за кроком, або маємо те, що маємо. Блог Ярослава Волощука
Я не випадково у фразі використав відомі слова першого Президента України Леоніда Кравчука
Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
ВІДЕО Переглянути все відео

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Разом із перспективами земельного ринку постає ще більше питань: на що слід звернути увагу під час її вибору? Які документи потрібно оформлювати під час купівлі-продажу? Як виглядає портрет надійного покупця? Відповіді на ці запитання для тих, хто хоче придбати земельну ділянку у покроковому гайді цієї статті.

Відкриті простори, спортивні майданчики, дитячі табори та розважальні центри готові прийняти дітей та подарувати їм незабутні літні дні. Ця стаття допоможе вам зорієнтуватися та обрати найкращий спосіб, як провести літо вашій дитині.


Новий заклад "Чорні вівці" на вулиці Воробкевича – це не просто місце, де можна скуштувати свіже прохолодне крафтове пиво, але й насолодитися справжнім гастрономічним святом. У цьому магазині вас чекають не тільки різноманітні види пива, але й велика кількість смачних страв.