RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Нове дослідження показало, що добавки групи "чисел Е", які містяться у звичайних продуктах, таких як хліб і тістечка, можуть збільшити ризик розвитку діабету 2 типу на 15%.

Про це пише РБК-Україна із посиланням на публікацію Daily Express.



Як емульгатори впливають на розвиток діабет

Вчені з Французького національного інституту охорони здоров’я та медичних досліджень спостерігали за раціоном понад 100 000 людей і виявили, що ті, хто споживав багато емульгаторів, мали на 15% більше ризиків захворіти на діабет 2 типу.

За словами вчених, їхні результати є ключовими аргументами для перегляду правил використання добавок у харчовій промисловості з метою кращого захисту споживачів.

Які емульгатори можуть призвести до діабету

У дослідженні, у якому взяли участь 104 000 дорослих французів, учасників запитували про їхні харчові звички, включаючи середньодобове споживання різних груп емульгаторів, особисту історію хвороби та рівень фізичної активності.

Протягом 7 років у 1 056 добровольців був діагностували діабет 2 типу.

Розглянувши інші фактори ризику, такі як ожиріння та куріння, дослідники виявили зв’язок між кількома групами емульгаторів і діабетом 2 типу.

Кожні 500 мг трикалійфосфату (E340), який міститься в нарізаній шинці, консервованих супах і сумішах для тістечок, які споживаються щодня, асоціюються з підвищенням ризику на 15%.

Підвищені ризики також спостерігалися при гуаровій камеді (E412) і ксантановій камеді (E415), які присутні в сирі, салатних заправках і соусах.

Критика дослідження

Втім, варто зауважити, що деякі критики знайшли у дослідженні серйозні недоліки. Вони стверджують, що десятки інших факторів могли вплинути на висновки вчених.

"Цей тип великомасштабного епідеміологічного дослідження є важливою частиною наукового процесу. Однак ці дослідження не можуть довести, що емульгатори викликають діабет 2 типу. Оскільки продукти, що містять емульгатори, часто містять безліч інших інгредієнтів, тому розпізнати вплив кожної сполуки складно", - розкритикувала дослідження експерт з питань харчування в Королівському коледжі Лондона Сара Беррі.

Дієтолог з Університету Астона Дуейн Меллор також поставив під сумнів результати дослідження.

"Ця стаття не повністю розглядає різницю в тому, як людський організм може переробляти емульгатори та керувати ними", - заявив Меллор.

Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
29-04-2024, 01:45
Коментарів 0 Переглядів 1 644

Теги -

Буковинців просять економно споживати електроенергію.

Щоби стабілізувати роботу енергосистеми
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"