RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

* На правах реклами

Зізнайтеся, як часто ви звертаєте увагу на свої ясна? Так склалося, що про їхній стан ми дбаємо вкрай рідко, звертаємо увагу радше на зуби, а про опору, на якій вони тримаються, на жаль, згадуємо лише тоді, коли вона кровоточить. Хоча насправді якісна і належна гігієна порожнини рота передбачає догляд і за зубами, і за яснами. І саме про останні ми поговорили напередодні Дня здорових ясен, який відзначають щороку 12 травня, із доцентом кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії стоматологічного факульетут БДМУ Андрієм Васильовичем БАМБУЛЯКОМ та асистентом кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії, лікарем-ортодонтом Іриною Вікторівною БАТІГ.



— Якщо б ротова порожнина була ієрархією, то більшість людей визнали б у ній головними зуби, ясна ж були би після них. Андрію Васильовичу, чи правильною є така думка?


— Звісно, що ні. Без здорових ясен ніколи не будуть здоровими зуби. Лише разом ці дві структури забезпечують добрий стан ротової порожнини. Якщо є проблема пародонтиту чи гінгвіту, то ніколи не буде якісної посмішки.

— Що свідчить про проблеми з яснами?


— Про виникнення запальних захворювань ясен насамперед свідчить неприємний запах, кровоточивість, почервоніння, набряки. Інколи ці симптоми викликають дискомфорт, а деколи вони майже непомітні. Аби чітко виявити проблему й зрозуміти її причину, необхідна консультація спеціаліста.

— Без візиту до лікаря ніяк?


— Не треба боятися стоматологів. Насправді пацієнт не може самостійно виявити ясеневу проблему. Вдома легко можна розгледіти фронтальні зуби, аби оглянути ясна, потрібен професійний огляд. Досить часто у людей виникають приховані захворювання, які розвиваються спершу під тканиною, якщо їх вчасно не виявити, вони можуть завдати великої шкоди стоматологічному здоров’ю.

— Яким повинен бути правильний догляд за яснами?


— Найпершим і обов’язковим пунктом є планові обов’язкові візити до стоматолога раз (а краще двічі) на річ. Підбір відповідних засобів — щітки й пасти — запорука здорової усмішки. Не менш важливою є професійна гігієна. Якщо нею нехтувати, то зубний камінь, який накопичується біля ясен, подразнюватиме їх, розмножуватиме інфекції та викликатиме запалення. Аби уникнути такий ситуацій, рекомендую знайти свого лікаря-стоматолога, адже ясна – це фундамент, на якому тримаються зуби, - розповідає Ірина Батіг.

ДОВІДКА


БДМУ – один із найбільших закладів вищої освіти м. Чернівці, який у жовтні 2024 року святкуватиме вісімдесятирічний ювілей. Це високорейтинговий заклад вищої медичної освіти європейського типу з ідеологією випереджувального інноваційного розвитку. БДМУ перший із медичних університетів України, який став індивідуальним повноправним членом Європейської Асоціації Університетів (European University Association, EUA).

Стоматологічний факультет БДМУ – місце, де формуються та професійно зростають майбутні лікарі вже понад 16 років. Перший набір студентів-стоматологів тут здійснили у 2006 році, навчали їх на базі лікувального факультету. Офіційно стоматологічний факультет заснували у 2008 році. Нині до його складу входить входить 8 кафедр – Анатомії, топографічної анатомії та оперативної хірургії, Гістології, цитології та ембріології, Дитячої хірургії, оториноларингології та офтальмології, Пропедевтики внутрішніх хвороб, Ортопедичної стоматології, Терапевтичної стоматології, Стоматології дитячого віку, Хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії.

Факультет має потужну матеріально-технічну базу. 22 серпня 2011 року відкрили новий навчально-лікувальний стоматологічний корпус, де базується зараз дві кафедри – терапевтичної та ортопедичної стоматології. Того ж року заснували стоматологічний центр як підрозділ університетської клініки. А в лютому 2012 року він отримав ліцензію на здійснення лікувально-консультативної роботи. Завдяки адміністрації університету 11 квітня 2019 року відкрито нову базу кафедри стоматології дитячого віку, на базі якої створені сучасні фантомний та симуляційний класи, які є найкращими в Україні та повністю відповідають європейським вимогам.



— На цих всіх аспектах ви наголошуєте своїм студентам?


— Звісно! І не лише наголошуємо, а й показуємо на практиці. Студентам-стоматологам пощастило, адже вони можуть стикатися з такими випадками ще під час навчання: майбутні лікарі мають змогу практикуватися в багатьох базових і позабазових лікувальних закладах – консультативно-стоматологічному центрі, міській стоматологічній поліклініці. Факультет має власний університетський стоматологічний центр, який надає і освітні, і лікувальні послуги. Там студенти найчастіше відпрацьовують свої навички. Також наша кафедра хірургічної стоматології співпрацює також із відділенням хірургічної стоматології ЧОКЛ. Це дає можливість студентам і лікарям-інтернат познайомитися з усіма можливими патологіями не лише теоретично, а й практично.

— А як мотивуєте здобувачів освіти?


— Потенційних студентів — агітаційними заходами, зокрема, на днях відкритих дверей, відкритими лекціями, воркшопами. А тих, хто вже обрав наш факультет — практикою і новими знаннями. Наші 4 випускові кафедри та післядипломна освіта відкривають перед майбутніми стоматологами великі можливості. Дуже часто ще до завершення навчання вони знаходять робочі місяця для подальшої реалізації, зокрема, і в університеті, і в обласній лікарні, і міській поліклініці. Звертаються до нас і засновники приватних клінік, аби ми порекомендували їм добрих спеціалістів.

— Війна вплинула на роботу факультету?


— Вона не могла оминути нашу роботу, адже повпливала на життя кожного українця. У цей непростий час нам вдалося зберегти кадровий склад. Звісно, кілька викладачів звільнилися через низку особистих обставин, та кістяк все ж залишився. Знаєте, відчула війну й сама наука. Зараз на заняттях ми акцентуємо увагу студентів на бойових травмах, реабілітації поранених із щелепно-лицьовими ранами, у своїх клініках обслуговуємо учасників бойових дій. Хоч це і непростий досвід, та все ж тішить, що стоматологія дає можливість переорієнтовуватися, знання дозволяють поєднувати різні методики лікування, досягати конкретних успіхів у непростих ситуаціях.

Контакти факультету:
м. Чернівці, вул. Руська, 87
+38 (0372) 52-30-72
fakultet-stomatologichniy

Ліцензія МОЗУ №000438 серія ЛВ від 20.01.2017р.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я
Редактор: Марія Фернюк
12-05-2024, 14:58
Коментарів 0 Переглядів 1 836

Теги -

Де і коли не буде світла 21 травня

Якщо вам відома будь-яка інформація, звертайтеся на спецлінію "102"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Спортивний об’єкт планували оновити, але поки що цього не можуть зробити


Чому стріляли у Фіцо? Блог Ярослава Волощука
Від часів Улофа Пальме – прем’єр – міністра Швеції в Європі не було випадку, аби хтось стріляв у чиновника такого високого рангу.