RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » новини » Нове дослідження показало, які звичні продукти збільшують ризик розвитку діабету


Нове дослідження показало, що добавки групи "чисел Е", які містяться у звичайних продуктах, таких як хліб і тістечка, можуть збільшити ризик розвитку діабету 2 типу на 15%.

Про це пише РБК-Україна із посиланням на публікацію Daily Express.



Як емульгатори впливають на розвиток діабет

Вчені з Французького національного інституту охорони здоров’я та медичних досліджень спостерігали за раціоном понад 100 000 людей і виявили, що ті, хто споживав багато емульгаторів, мали на 15% більше ризиків захворіти на діабет 2 типу.

За словами вчених, їхні результати є ключовими аргументами для перегляду правил використання добавок у харчовій промисловості з метою кращого захисту споживачів.

Які емульгатори можуть призвести до діабету

У дослідженні, у якому взяли участь 104 000 дорослих французів, учасників запитували про їхні харчові звички, включаючи середньодобове споживання різних груп емульгаторів, особисту історію хвороби та рівень фізичної активності.

Протягом 7 років у 1 056 добровольців був діагностували діабет 2 типу.

Розглянувши інші фактори ризику, такі як ожиріння та куріння, дослідники виявили зв’язок між кількома групами емульгаторів і діабетом 2 типу.

Кожні 500 мг трикалійфосфату (E340), який міститься в нарізаній шинці, консервованих супах і сумішах для тістечок, які споживаються щодня, асоціюються з підвищенням ризику на 15%.

Підвищені ризики також спостерігалися при гуаровій камеді (E412) і ксантановій камеді (E415), які присутні в сирі, салатних заправках і соусах.

Критика дослідження

Втім, варто зауважити, що деякі критики знайшли у дослідженні серйозні недоліки. Вони стверджують, що десятки інших факторів могли вплинути на висновки вчених.

"Цей тип великомасштабного епідеміологічного дослідження є важливою частиною наукового процесу. Однак ці дослідження не можуть довести, що емульгатори викликають діабет 2 типу. Оскільки продукти, що містять емульгатори, часто містять безліч інших інгредієнтів, тому розпізнати вплив кожної сполуки складно", - розкритикувала дослідження експерт з питань харчування в Королівському коледжі Лондона Сара Беррі.

Дієтолог з Університету Астона Дуейн Меллор також поставив під сумнів результати дослідження.

"Ця стаття не повністю розглядає різницю в тому, як людський організм може переробляти емульгатори та керувати ними", - заявив Меллор.

Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
29-04-2024, 01:45
Коментарів 0 Переглядів 2 240

Теги -

Дівчина вчора, 23 листопада, пішла з дому та досі не повернулася
Врятував десятки побратимів: буковинець під обстрілами вивозив товаришів із передової


Андрій Дробко служить водієм батальйону буковинської тероборони


92-річний Аркадій Мардар із Кельменців на все життя запам’ятав ті страшні моменти
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Зараз найгостріша фаза». Блог Ігоря Буркута
Зараз найактивніша фаза російсько-української війни, яка розпочалася ще у 2014 році
Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
ВІДЕО Переглянути все відео

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.