RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |



Революція гідності, події АТО, оборонці Донецького аеропорту й "Азовсталі", танки під Києвом у лютому 2022-го, бомбардування українських міст, події на передовій…Це сюжети, відтворені на картинах художника з Одеси Гарольда Ізмайловського, виставку робіт якого нещодавно відкрили в Чернівцях.

Кореспондентка "МБ" поспілкувалася з художником про мистецтво, Чернівці й тих, хто його надихає.

"Написати з розповідей – неможливо, треба відчути"

Гарольд Ізмайловський виставляє свої картини в Чернівцях не вперше. На початку 2000-х разом із роботами інших українських художників його полотна можна було побачити у виставковому залі в рамках мистецької акції.

Однак тоді картини були інші...

– Ми тоді були іншими… А потім з українцями сталися події, які не зафіксувати на полотні було неможливо, – розповідає Гарольд Ізмайловський. – Так, я написав цілу серію картин із Майдану, події якого переросли в російсько-українську війну. Ця війна оселилася в моїй душі й відобразилася на полотні. Тому добірка робіт, які зараз у Чернівцях, а до того побували на виставці у Києві, і називається коротко і зрозуміло – "2014–2022".







Художник розповідає, що у 2013-2014-му, як і багато українців, був на Майдані й на власні очі бачив, яким мужнім і непохитним у відстоюванні цінностей і прагнень є український народ. Згодом, як волонтер, їздив на схід України, в зону АТО.

– Тоді я дивився на мужніх людей на Інститутській, спостерігав їхню безстрашну боротьбу, як без зброї вони йшли проти снайперів… Згодом на Донбасі я бачив українських воїнів. Це зараз вони в натівській формі, укомплектовані, взуті в однакові берці, а в чотирнадцятому хто що мав, кому що вдалося десь купити, в тому й воювали, – згадує пан Гарольд і вказує на картину "Обмін полоненими", написану у 2014 році. – Але як тоді, так і тепер вони мужні до неймовірності. Це захоплює і надихає. Написати з чиїхось розповідей я не можу. Це треба відчути, пропустити крізь себе, побачити. Тому я їздив на передову як волонтер і надивився на ту реальність. Якось мене вразила моторошна картина, яку я зафіксував на полотні: покинуті собаки в степах Донеччини в пошуках їжі. В очах одного з них – образа на господаря, який його покинув, змішана з надією на його повернення. А інший вже оскаженів, знавіснів і потребує тільки шматка плоті, хай навіть і людської…Страшно? Безсумнівно, але це реалії війни. Ми переживаємо їх і сьогодні.







"Картини, що пахнуть порохом"

Гарольд Ізмайловський зауважує, що до Чернівців доїхали тільки картини на воєнну тематику, бо серія полотен із Майдану залишилася в київському Музеї Революції гідності, який готується до відзначення 10-річчя від тих подій. Одну з останніх картин уже забронювали на подарунок президенту Зеленському на День перемоги України у війні з Росією.





– На цих моїх роботах немає політики й немає портретів. Є образи, які символізують боротьбу, є емоції в очах. Хтось бачить у тих образах риси конкретних людей, хтось когось нагадує. То вже справа глядача – бачити й домислювати, бо те, що ми пережили за ці дев’ять років і зокрема в лютому 2022-го, може народити в нашій свідомості чимало образів для захоплення. Моя ж справа – увічнити прагнення нашого народу бути вільним і передати гордість за свою країну, яка сповнює кожного з нас. Подивіться в очі оборонцям "Азовсталі" (художник вказує на однойменну картину – авт.) – і ви зрозумієте ціну нашої свободи.

На запитання, яким для Гарольда Ізмайловського був день 24 лютого 2022 року, він відповідає:

– Те, що буде вторгнення, ми відчували, тільки не знали, коли воно відбудеться. Аж раптом 24 лютого на світанку почув звук гелікоптера й одразу сказав дружині: "Це військова техніка"… Наш будинок в Одесі – за три хвилини ходьби до моря. Коли я поглянув у море, побачив на горизонті військові кораблі. Звісно, зрозумів, що то не українські судна. Уява одразу намалювала картинку висадки ворожого десанту…Стало моторошно, а через кілька годин ми почули вибухи, – пригадує художник. – У перший тиждень важко було про щось думати, крім новин: події на Зміїному, укріплення берегової лінії, ледь не цілодобові сирени… Згодом зібралися морально. Ми спостерігали за подіями в Миколаєві. З дружиною міркували: якщо Миколаїв візьмуть, тоді, мабуть, доведеться їхати з Одеси. Але Миколаїв незламний і досі! Як і наші воїни, які стоять на смерть, за що їм безмежна вдячність!

На полотнах Гарольда Ізмайловського – і підбита "Москва" серед хвиль Чорного моря, і лелека в гнізді над поржавілим танком під Києвом, і дівчинка на фоні багатоповерхівки, зруйнованої російською ракетою…

Побачити роботи художника Гарольда Ізмайловського в Чернівцях може кожен. Виставка триває у концерт-холі FloraClub (вулиця Буковинська, 41). Вхід вільний.

Із досьє "МБ"
Гарольд ІЗМАЙЛОВСЬКИЙ – український художник.
Народився 14 травня 1962 року в Омській області (Росія).
У 1985-1990 роках навчався на живописному відділенні Одеського державного художнього училища імені М. Грекова.
Автор декларації "Мистецтво постреалізм" (1998), трактату "постреалізм", творчих проєктів "Білий квадрат" (1996), "Атлантида" (1999), "постреалізм" (2000).
У 2002-2011 – засновник і директор галереї мистецтв "Так, Так, Так" (Одеса).
У 2010 році – засновник галереї "Автограф" (Одеса).



Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.
30-04-2023, 21:59
Коментарів 0 Переглядів 1 827

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Сьогодні, 17 травня, скористатися послугою можна на Центральній площі


Чому стріляли у Фіцо? Блог Ярослава Волощука
Від часів Улофа Пальме – прем’єр – міністра Швеції в Європі не було випадку, аби хтось стріляв у чиновника такого високого рангу.
Бельгійці передали гроші на дрони. Блог Надії Будної
Чернівчани невтомно збирають кошти на дрони, плетуть маскувальні сітки та кікімори.
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"