RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Це бізнес не для лінивих»: на Буковині є ферма, де вирощуюють равликів - фото

П’ять років тому Оксана та Василь Юськіви розпочали власний незвичний бізнес: вирощувати їстівних равликів.

Про це пише molbuk.ua.



Згодом їхня ферма стала популярною туристичною локацією, а попит на вирощених тут равликів зріс як в області, так і за кордоном. Кореспондентка "МБ" побувала на міні-підприємстві і навіть скуштувала равликів.

Влітку живуть на полі

Їхати до "Буковинського равлика" від центру Чернівців усього 10 кілометрів. Ферма розташована у селі Стрілецький Кут. Господиня, Оксана Василівна, саме проводить екскурсію для першокласників місцевої школи. Побачити справді є що: крім равликів, тут віднедавна мешкають павичі з розкішними хвостами, козенята, овечки.

Більшість равликів ще перебувають у приміщенні, очікуючи на більш теплу погоду. Та все ж частину вже випустили на підготовлене заздалегідь поле, всіяне листям перко – гібридом капусти та ріпаку. Там равлики сидять під дерев’яними щитами ціле літо. Малюки пощипують перко – для них це як молоко для немовлят.

Старші їдять спеціальний корм. Вночі вилазять з-під щитів вечеряти та "купатися" під струменями води, якими їх поливають. Щоби равлики не повтікали з поля, його огороджують сіткою з клапанами.

На осінь першосортних равликів збирають з поля і протягом тижня не годують, лише миють. Далі складають у холодильники, де температура становить 6 градусів.

Там равлики зимують і, якщо не потраплять до когось як делікатес, наступної весни прокидаються і відкладають ікру.
Наразі на фермі є підвиди садового равлика Helix aspersa Muller та Helix aspersa Maxima, а також гігантський африканський равлик (Achatina fulica).

"Зазвичай ми випускаємо равликів у поле на початку літа, коли вже тепло. Вони не переносять холод. Цьогоріч у цю пору ще прохолодно. Тож я зараз проводжу експеримент. Винесла кілька щитів із маленькими равликами у поле і побачу, що буде. Нехай гартуються, а що робити", – зауважує пані Оксана.

"Еліксир молодості"

Слухаю, як Оксана Юськів розповідає дітлахам про своїх "вихованців". У минулому вона – вчителька початкових класів, тож чудово ладнає з дітьми.

"У равликів близько 16 тисяч зубів. Вони ростуть суцільним рядом, на кшталт зубців на дрібній тертці. Якщо равликам не вистачає якихось вітамінів, можуть гризти все: дошки, папір, – пані Оксана демонструє школярам об’їдені шматки паперу. – На верхніх ріжках у них очі, тому пальчиками тицяти туди не треба. На нижній, коротшій парі ріжок, – органи нюху".

Слиз равликів, виявляється, – це справжній еліксир молодості.

"Якщо хочете зробити бабусі приємний сюрприз – подаруйте їй равлика, і нехай вона йому щодня дозволяє повзати обличчям (перед цим його можете промити під водою). За тиждень бабусю не впізнаєте: вона перетвориться на юну дівчинку, – жартує господиня. – Та, якщо серйозно, слиз равликів і справді має молодильний ефект".

Екскурсія завершується і Оксана Юськів пригощає нас незвичними бутербродами. На хліб намащує сметану з перетертою петрушкою, зверху – білі дрібні кульки. Це равликова ікра. Вперше її бачу і тим паче куштую. Обережно відкушую шматочок, а потім, розсмакувавши, вминаю бутерброд так, що аж за вухами лящить. Смакота! Не дивно, що ікра равлика дорожча, ніж із риби.

Та це ще не все: на черзі – запечені у різних соусах равлики. Поки господиня підігріває їх, зауважує, що їхнє м’ясо дуже корисне.

"Це ж натуральний білок, величезна кількість різних вітамінів, – каже пані Оксана. – Недарма у багатьох країнах равлики користуються таким попитом.
Переконана, що скоро і в нас усі будуть їх їсти, коли зрозуміють переваги такого м’яса. А то їмо холестерин, запиваєм вином із порошку і хочемо бути здоровими. А равликове м’ясо – це суцільне здоров’я!"

"Запивати їх краще білим вином"

Далі жінка розповідає про технологію приготування равликів.

"Спершу все відварюю, потім промиваю і ще пів години проварюю у бульйоні з лавровим листком, сіллю, перцем. Потім протушковую у соусі: сливовому, грибному (роблю грибний соус із дорогого білого трюфеля). Равлики "по-каталонськи" – це тушкування в соусі з оливкової олії, білого вина, розмарину та

часнику. "По-бургундськи" – це масло, петрушка, часник. Запивати цю всю смакоту краще білим вином. А їсти невеличкими вилочками з двома зубцями", – радить.

Куштую равликів. Якщо не уявляти їх живими, то дуже навіть смакує. З’їдаю свою порцію, канапку з ікрою, запиваю вином і відчуваю, що добряче наїлася. У ресторанах, до речі, порція з шести равликів коштує кілька сотень гривень.

"Ми готуємо навіть копчених. Люди беруть до пива. Кожному їхній смак нагадує щось своє: копчені мідії, ковбасу. Можна також їх купити сирими і приготувати вдома. Це виходить значно дешевше", – зауважує господиня.

Поширена думка, що равлики – бізнес для лінивих, проте це далеко не так, додає Оксана Василівна.

"Насправді тут треба багато докладати зусиль. Справді, коли вже випустили равликів на поле, там їх достатньо лише годувати і поливати. Та спершу слід те поле підготувати. А восени спробуй їх усіх із поля зібрати, промити. А скільки витрачається коштів на електроенергію, бо ж їх взимку треба зберігати у

спеціальних холодильниках! Та ця робота дуже цікава. Я люблю спостерігати за равликами. Це так заспокоює! Щоби займатися цією справою, її треба любити. Просто "робити бізнес", не вкладаючи душу, не вийде", – переконана жінка.

А ще господиня ферми радить придбати равлика у ролі домашнього улюбленця.

"Такого вихованця ви більше ніде не знайдете: він не галасливий, не вимагає багато уваги, його не потрібно вигулювати. Водночас у дітей розвивається відповідальність, вони вчаться дбати про живу істоту. У їжі ця тваринка також невибаглива. Любить огірки, моркву, гарбуз, різні крупи, листя салату, кульбабу. Обожнює купатися", – усміхається жінка.

Наостанок пані Оксана дарує мені двох равликів і запрошує приїхати ще:

"Я дуже люблю екзотичні рослини. Посадила лимони, гранати, маракуйю, тибетську малину… Чоловік хоче започаткувати "бджолотерапію". Он, бачите, вже й вулики є…Тож приїжджайте, тут завжди знайдеться щось цікаве…"
«Це бізнес не для лінивих»: на Буковині є ферма, де вирощуюють равликів - фото
«Це бізнес не для лінивих»: на Буковині є ферма, де вирощуюють равликів - фото
«Це бізнес не для лінивих»: на Буковині є ферма, де вирощуюють равликів - фото

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
29-05-2021, 17:30
Коментарів 0 Переглядів 2 713

Теги -

Волонтер вкінці квітня прибув до України з вантажем гумдопомоги, проте йому раптово стало зле

Захід готувався впродовж трьох місяців, а скасували його за три дні до його початку
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Спортивний об’єкт планували оновити, але поки що цього не можуть зробити


Небезпечна радикалізація. Блог Ярослава Волощука
Чи то спека та відсутність опадів, чи містична активізація зірок, але нерви в людей здають без вагомих на те причин.
ВІДЕО Переглянути все відео

Вимкнення електрики можуть тривати до кінця літа