«Це бізнес не для лінивих»: на Буковині є ферма, де вирощуюють равликів - фото

Новини Чернівців / новини / Спортивний фоторепортаж
2 896
0
«Це бізнес не для лінивих»: на Буковині є ферма, де вирощуюють равликів - фото

П’ять років тому Оксана та Василь Юськіви розпочали власний незвичний бізнес: вирощувати їстівних равликів.

Про це пише molbuk.ua.



Згодом їхня ферма стала популярною туристичною локацією, а попит на вирощених тут равликів зріс як в області, так і за кордоном. Кореспондентка "МБ" побувала на міні-підприємстві і навіть скуштувала равликів.

Влітку живуть на полі

Їхати до "Буковинського равлика" від центру Чернівців усього 10 кілометрів. Ферма розташована у селі Стрілецький Кут. Господиня, Оксана Василівна, саме проводить екскурсію для першокласників місцевої школи. Побачити справді є що: крім равликів, тут віднедавна мешкають павичі з розкішними хвостами, козенята, овечки.

Більшість равликів ще перебувають у приміщенні, очікуючи на більш теплу погоду. Та все ж частину вже випустили на підготовлене заздалегідь поле, всіяне листям перко – гібридом капусти та ріпаку. Там равлики сидять під дерев’яними щитами ціле літо. Малюки пощипують перко – для них це як молоко для немовлят.

Старші їдять спеціальний корм. Вночі вилазять з-під щитів вечеряти та "купатися" під струменями води, якими їх поливають. Щоби равлики не повтікали з поля, його огороджують сіткою з клапанами.

На осінь першосортних равликів збирають з поля і протягом тижня не годують, лише миють. Далі складають у холодильники, де температура становить 6 градусів.

Там равлики зимують і, якщо не потраплять до когось як делікатес, наступної весни прокидаються і відкладають ікру.
Наразі на фермі є підвиди садового равлика Helix aspersa Muller та Helix aspersa Maxima, а також гігантський африканський равлик (Achatina fulica).

"Зазвичай ми випускаємо равликів у поле на початку літа, коли вже тепло. Вони не переносять холод. Цьогоріч у цю пору ще прохолодно. Тож я зараз проводжу експеримент. Винесла кілька щитів із маленькими равликами у поле і побачу, що буде. Нехай гартуються, а що робити", – зауважує пані Оксана.

"Еліксир молодості"

Слухаю, як Оксана Юськів розповідає дітлахам про своїх "вихованців". У минулому вона – вчителька початкових класів, тож чудово ладнає з дітьми.

"У равликів близько 16 тисяч зубів. Вони ростуть суцільним рядом, на кшталт зубців на дрібній тертці. Якщо равликам не вистачає якихось вітамінів, можуть гризти все: дошки, папір, – пані Оксана демонструє школярам об’їдені шматки паперу. – На верхніх ріжках у них очі, тому пальчиками тицяти туди не треба. На нижній, коротшій парі ріжок, – органи нюху".

Слиз равликів, виявляється, – це справжній еліксир молодості.

"Якщо хочете зробити бабусі приємний сюрприз – подаруйте їй равлика, і нехай вона йому щодня дозволяє повзати обличчям (перед цим його можете промити під водою). За тиждень бабусю не впізнаєте: вона перетвориться на юну дівчинку, – жартує господиня. – Та, якщо серйозно, слиз равликів і справді має молодильний ефект".

Екскурсія завершується і Оксана Юськів пригощає нас незвичними бутербродами. На хліб намащує сметану з перетертою петрушкою, зверху – білі дрібні кульки. Це равликова ікра. Вперше її бачу і тим паче куштую. Обережно відкушую шматочок, а потім, розсмакувавши, вминаю бутерброд так, що аж за вухами лящить. Смакота! Не дивно, що ікра равлика дорожча, ніж із риби.

Та це ще не все: на черзі – запечені у різних соусах равлики. Поки господиня підігріває їх, зауважує, що їхнє м’ясо дуже корисне.

"Це ж натуральний білок, величезна кількість різних вітамінів, – каже пані Оксана. – Недарма у багатьох країнах равлики користуються таким попитом.
Переконана, що скоро і в нас усі будуть їх їсти, коли зрозуміють переваги такого м’яса. А то їмо холестерин, запиваєм вином із порошку і хочемо бути здоровими. А равликове м’ясо – це суцільне здоров’я!"

"Запивати їх краще білим вином"

Далі жінка розповідає про технологію приготування равликів.

"Спершу все відварюю, потім промиваю і ще пів години проварюю у бульйоні з лавровим листком, сіллю, перцем. Потім протушковую у соусі: сливовому, грибному (роблю грибний соус із дорогого білого трюфеля). Равлики "по-каталонськи" – це тушкування в соусі з оливкової олії, білого вина, розмарину та

часнику. "По-бургундськи" – це масло, петрушка, часник. Запивати цю всю смакоту краще білим вином. А їсти невеличкими вилочками з двома зубцями", – радить.

Куштую равликів. Якщо не уявляти їх живими, то дуже навіть смакує. З’їдаю свою порцію, канапку з ікрою, запиваю вином і відчуваю, що добряче наїлася. У ресторанах, до речі, порція з шести равликів коштує кілька сотень гривень.

"Ми готуємо навіть копчених. Люди беруть до пива. Кожному їхній смак нагадує щось своє: копчені мідії, ковбасу. Можна також їх купити сирими і приготувати вдома. Це виходить значно дешевше", – зауважує господиня.

Поширена думка, що равлики – бізнес для лінивих, проте це далеко не так, додає Оксана Василівна.

"Насправді тут треба багато докладати зусиль. Справді, коли вже випустили равликів на поле, там їх достатньо лише годувати і поливати. Та спершу слід те поле підготувати. А восени спробуй їх усіх із поля зібрати, промити. А скільки витрачається коштів на електроенергію, бо ж їх взимку треба зберігати у

спеціальних холодильниках! Та ця робота дуже цікава. Я люблю спостерігати за равликами. Це так заспокоює! Щоби займатися цією справою, її треба любити. Просто "робити бізнес", не вкладаючи душу, не вийде", – переконана жінка.

А ще господиня ферми радить придбати равлика у ролі домашнього улюбленця.

"Такого вихованця ви більше ніде не знайдете: він не галасливий, не вимагає багато уваги, його не потрібно вигулювати. Водночас у дітей розвивається відповідальність, вони вчаться дбати про живу істоту. У їжі ця тваринка також невибаглива. Любить огірки, моркву, гарбуз, різні крупи, листя салату, кульбабу. Обожнює купатися", – усміхається жінка.

Наостанок пані Оксана дарує мені двох равликів і запрошує приїхати ще:

"Я дуже люблю екзотичні рослини. Посадила лимони, гранати, маракуйю, тибетську малину… Чоловік хоче започаткувати "бджолотерапію". Он, бачите, вже й вулики є…Тож приїжджайте, тут завжди знайдеться щось цікаве…"
«Це бізнес не для лінивих»: на Буковині є ферма, де вирощуюють равликів - фото
«Це бізнес не для лінивих»: на Буковині є ферма, де вирощуюють равликів - фото
«Це бізнес не для лінивих»: на Буковині є ферма, де вирощуюють равликів - фото

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

23:15
Не тільки м'ясо: 12 найкращих продуктів із високим вмістом заліза
22:58
Орбан зробив цинічну заяву про "те, що залишиться" від України
22:34
Папа Римський переніс астматичний криз, його стан критичний, - Ватикан
22:10
"Так несподівано": померла багаторічна завідувачка терапевтичного відділення лікарні на Буковині
22:00
У 4 знаків Зодіаку починається нове життя. Вони відродяться з попелу
21:36
Правила без винятків: 7 речей, які ніколи не варто прати в гарячій воді
21:15
«Раджу всім не вішати носа». Професору ЧНУ Юрію Макару – 90 років, а він досі викладає
ексклюзив
20:59
У Генштабі підтвердили ураження нафтоперекачувальної станції у Краснодарському краї
20:36
Снайпери ліквідували морпіхів РФ, які просувались через річку - відео
20:13
Українська ракета "Трембіта": експерт оцінив, чи зможе вона прорвати ППО Москви
19:58
Що робити, якщо домашній Wi-Fi погано працює: зверніть увагу на деякі предмети
19:38
Трамп погрожує Україні "проблемами" за відмову від угоди з ресурсами
19:16
Герої Буковини: на війні загинув молодий воїн Василь Беслюбняк
18:58
Чому каву п'ють з холодною водою: просте пояснення, що з нею потрібно робити
18:34
ЄС не може погодити 20 мільярдів євро для України
18:11
Українські біатлоністи - восьмі в естафеті ЧС-2025
17:59
Ця консерва - найкращий продукт для здоров’я людей похилого віку: зміцнить серце та кістки
17:40
Як правильно рахувати зарплату: скільки реально отримуємо на руки та чи вигідніше працювати через ФОП
17:20
Україна очікує на нові постачання F-16 цього року, - Зеленський
17:00
Хотів купити інструмент: на Буковині аферисти видурили у чоловіка 56 тисяч
16:40
В Міненерго звернулись до українців: що варто зробити кожному
16:20
В Коордштабі розповіли, хто для РФ в пріоритеті на обмін і чому не видають "азовців"
16:15
Діти в гуртку технічного конструювання створюють пристрої для військових
16:00
Ліквідація наслідків атаки на ЧАЕС триває дев’ятий день: яка ситуація
16:00
Названо найкорисніший десерт, який повинні їсти українці
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм