RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

"Останні півроку відчуваю швидку втомлюваність, головний біль. Уже намагався раніше лягати спати, але сон не береться, більше відпочивати, однак як тільки повертаюся до роботи, погане самопочуття знову з’являється", – скаржиться 35-річний чернівчанин Степан.

Варто збалансувати харчування

У кожної більш-менш здорової людини є достатній запас енергії для нормального життя. Але іноді щось трапляється, і ми відчуваємо, що сили вичерпалися. Це було б нормально, якби йшлося про літню людину. Однак нині таке трапляється навіть із підлітками. Що ж відбувається?

– Термін "синдром хронічної втоми" нині вживають всі. Раніше на це не звертали особливої уваги, сьогодні ж ця проблема стала суспільною, – говорить Андрій НЕЧАЙ, головний лікар медичного центру "Меднеан", лікар-невролог. – Ознаки хронічної втоми: головний біль, перепади артеріального тиску, запаморочення, погане самопочуття, фізична втома, швидке знесилення, відчуття неповноцінності у суспільстві тощо.

Хронічна втома виникає насамперед через відсутність багатьох необхідних вітамінів, мінералів та мікроелементів, які потрібні для нормального існування. До того ж, темпи сучасного життя змушують нас більше працювати. Ми мало відпочиваємо, часто обмежуємо себе в нічному сні та відмовляємося від відпусток заради фінансових потреб.

За словами Андрія Володимировича, ці фактори накопичуються й призводять до виникнення синдрому хронічної втоми. Лікувати його можна по-різному і підходити до нього теж потрібно з різних боків.

– Основне при синдромі хронічної втоми – налаштуватися на зміни, знайти час на себе. Насамперед раджу збалансувати харчування. Правильний та регулярний прийом їжі значно покращить самопочуття. Недарма кажуть: "Сніданок з’їси сам, обідом поділися з другом, а вечерю віддай ворогові". Дотримуючись цього принципу, можна частково позбутися синдрому хронічної втоми. Крім того, це дозволить нормалізувати обмін речовин та уникнути ожиріння, – говорить Андрій Нечай. – Усунути хронічну втому можна також завдяки санаторно-курортному лікуванню, однак на це потрібно чимало часу та коштів. Інший варіант – позбутися хронічної втоми можна, не відриваючись від повсякденної роботи, за допомогою фізіотерапії, зокрема ручного й механічного масажу, вигрівання, інфрачервоної сауни, грязьових обгортань, пресотерапії тощо.

Людина стає менш дратівливою

Часто для лікування синдрому хронічної втоми призначають медикаменти, але вони усувають лише симптоми. Натомість фізіотерапія та SPA-процедури змушують наш організм боротися. Протягом такого лікування людина помічає, що починає краще почуватися, стає менш дратівливою, і поступово життя налагоджується.

– З особистого досвіду як лікар зробив висновки, що при синдромі хронічної втоми у більшості хворих майже весь хребет зміщено, і організм не має сили боротися з недугами, – пояснює лікар. – Будь-яке фізичне навантаження у такому стані провокує зрушення хребта, а внаслідок цього порушується кровопостачання головного мозку, що, у свою чергу, викликає розлади сну. Більшість пацієнтів із хронічною втомою після двох-трьох сеансів мануальної терапії вже можуть спокійно заснути. А внаслідок цього з’являється хороший настрій та віра у майбутнє.

Цікаво, що людина при синдромі хронічної втоми може й не відчувати біль у спині, але водночас вона гостро реагує на зміну погоди, атмосферного тиску. Ці явища, а крім того, стреси у сім’ї та на роботі негативно відбиваються на здоров’ї, а надто, якщо організм уже й так виснажений.

Якщо дозволити організму накопичувати життєву енергію, захисний потенціал, всі захворювання зникнуть, і нам не доведеться застосовувати пігулки. Часто достатньо просто трохи урізноманітнити своє життя, щоби почуватися краще, можливо, на тиждень-два змінити обстановку, наприклад, місце проживання (із міста поїхати у село або навпаки), спробувати змінити рід діяльності тощо. А найголовніше – пам’ятати, що слід відпочивати, щоби потім досягти кращих результатів і самовіддано працювати. А якщо людина добре почуватиметься, з’явиться впевненість у собі та у завтрашньому дні.
Леся Токарюк
11-05-2011, 16:55
Коментарів 0 Переглядів 6 420

Теги -
Познайомитись ближче із кандидатами та їх стратегічним баченням розвитку університету можна на зустрічах зі студентами та співробітниками
Пік переходів до ПЦУ відбувся у 2023 році

Валентин Пабат працював інженером програмістом у різних компаніях, зокрема міжнародних, керував технічними відділами різних установ та організацій
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Укінці всі охочі мали можливість відвідати майстерклас


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.