RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Калина недаремно є рослинним символом України, адже це одні з найкращих ліків нашої народної медицини. У калині цілюще все: ягоди, квіти, кора, тоненькі гілочки. Допомагає вона при хворобах мало не всіх органів та систем. Утім відомий фітотерапевт Наталя ЗЕМНА вважає калину насамперед жіночою рослиною. Її застосовують під час лікуванні фіброміом, болісних менструацій, кісти яєчника, новоутворень молочних залоз, кровотеч. Проте не лише з жіночими захворюваннями бореться цілюща червона ягода.
– Калину дуже шанують гіпертоніки, – каже Наталя Земна. – Тому що це універсальний засіб для нормалізації артеріального тиску. Сік калини є унікальним "чистильником" судин, він робить їх еластичними. Щоби нормалізувати підвищений тиск, одну столову ложку ягід калини заварюють склянкою окропу і п’ють по чверті склянки чотири рази на день за 15 хвилин до їжі. Якщо тиск дуже високий, п’ють по дві столові ложки настою кожні дві години. Калину рекомендують також тим, хто страждає на атеросклероз, серцеві захворювання, нервові розлади. Колись норовливим жінкам чоловіки намагалися якомога частіше "підсовувати" перетерту калину. Для цього її товкли в ступці та заливали окропом. Прийом цих ліків на очах змінював характер жінки – вона ставала спокійною та лагідною. У період менопаузи жінки просто не могли обійтися без суміші калини, ожини та материнки. Цей настій пили чотири рази на день, щоби зменшити інтенсивність припливів, нормалізувати тиск, зняти інші симптоми, характерні для клімаксу.
– А щоби калина ефективно діяла на чоловіків при лікуванні тієї ж гіпертонії чи атеросклерозу, – продовжує Наталя Земна, – до неї треба додавати "чоловічу" рослину, наприклад, конюшину, іван-чай.
Традиційно калина у нас використовується при лікуванні застудних захворювань. Ягоди калини з медом – століттями перевірений засіб від кашлю, застудної лихоманки, охриплості. Є навіть давній метод заготівлі калини на зиму – спеціально для застосування проти застуд. Гілочку з ягодами добре промивали, висушували й занурювали у трохи підігрітий мед, в який додано трішки тертого імбиру. Відтак гілочки висушували й зберігали розвішаними на кухні чи горищі. Коли ж у родині хтось застуджувався, брали гілочку, заливали окропом, настоювали і пили як лікувальний чай.
А ось старовинний рецепт подолання жовчо-кам’яної та сечо-кам’яної хвороб: щодня ковтати по 10-15 кісточок калини (але не за один прийом, а по одній через кілька годин). Вважалося, що це позбавляє піску та навіть каменів як у жовчному міхурі, так і в нирках.
Олеся ДОВБУШ

РЕЦЕПТИ
Сирі розім’яті на пюре плоди калини вживають при виразковій хворобі шлунка, коліті, гіпоацидному гастриті – по одній столовій ложці тричі на день за 30 хвилин до їжі.
Відвар кори калини використовують для полоскань при стоматитах, гінгівітах, пародонтозі. Його п’ють при маткових кровотечах, надмірних та болісних менструаціях, у післяпологовий період для скорочення матки, а також як заспокійливий засіб – по чверті склянки тричі на день.
Готують відвар так: дві столові ложки подрібненої кори заливають 0,5 літра окропу, кип’ятять 15 хвилин на слабкому вогні, проціджують.
Сік калини використовують для лікування гіпертонії та бронхіальної астми. Корисний також при атеросклерозі. Для зовнішнього застосування – проти вугрів, лишаїв, для відбілювання шкіри.
Сік відтискають за допомогою соковижималки або через марлю, змішують із цукром, вживають по дві столові ложки 3-4 рази на день.
Кісточки з ягід калини (10 г на 300 мл води, кип’ятити 15 хвилин на водяній бані) рекомендуються народною медициною для лікування закрепів.
Настій ягід із медом ефективний при застудних захворюваннях як потогінний засіб.
Відвар плодів калини покращує роботу кишківника, підвищує потужність серцевих скорочень, діє сечогінно.

Кому калина протипоказана
Не всім калина корисна і не всі її добре переносять.
Ліки з кори не рекомендовані при підвищеній згортуваності крові, схильності до утворення тромбів.
Якщо у вас знижений тиск, краще не вживати жодних ліків з калини – хіба що у разі крайньої необхідності.
Протипоказана калина за підвищеної кислотності шлунка.
Через високий вміст у плодах пуринів їх не можна вживати хворим на подагру, артрити, хвороби нирок.
Проте в усіх цих випадках йдеться про систематичне лікування, а не одноразове вживання. А чай з калини, випитий як жарознижувальне при застуді, не зашкодить практично нікому.
6-11-2008, 10:31
Коментарів 7 Переглядів 55 403

Теги -
Hаписав: Галина, Коментарів: 0, Новин: 0, 6 лютого 2023 15:08
В новині:
Я люблю чай з калиною, а дочка його на дух не терпить. При застуді роблю їй чай із малиновим варенням та інфлюцид в обов'язковому порядку даю. Допомагає чудово!

Hаписав: Гість Ганна, Коментарів: 0, Новин: 0, 7 квітня 2023 14:10
В новині:
Намагаюся берегтися від переохолодження, але це не завжди вдається, нажаль. Якщо бачу, що починається кашель, то чай із калиною та сироп Проспан для виведення мокротиння. Чим швидше починаю лікування, тим менше днів треба на повне одужання.

Hаписав: Христина, Коментарів: 0, Новин: 0, 5 травня 2023 13:33
В новині:
Я намагаюся, із застудою, особливо на початкових стадіях, справлятися лише натуральними засобами. Чай з калиною та малиною, кімнату провітрюю частіше. Інфлюцид ще підключаю, коли відчуваю, що справа зовсім погана. З останнім засобом, одужую якось швидше і набагато легше.

Hаписав: Зоя, Коментарів: 0, Новин: 0, 8 червня 2023 08:49
В новині:
Добре допомагає рясне, тепле пиття. Я завжди даю синові під час застуди та кашлю чай з малиною або з липою. А якщо температури немає, то чай із калиною я не даю. В останній раз кашель був сильний і сухий, довелося до лікаря звернутися. Вона порекомендувала безпечний сироп Проспан. Тому як він натуральний і нешкідливий. Ним лікують кашель навіть немовлятам. Нам дуже здорово допоміг!

Hаписав: Гість Аліна, Коментарів: 0, Новин: 0, 5 вересня 2023 15:12
В новині:
Головне кашель не запускати і одразу розпочати лікування. Мені дуже допомагають інгаляції із Проспаном через небулайзер. Процедура займає лише 10-15 хвилин, а користі на мільйон. Кашель пом'якшується, полегшується дихання. А чай з калиною нiколи не любила!

Hаписав: Iрина, Коментарів: 0, Новин: 0, 20 жовтня 2023 16:43
В новині:
Я застосовую народне лікування тільки як профілактика або доповнення. Із серйозними проблемами жодна калина-малина не впорається. Від кашлю роблю інгаляції із Проспаном. Допомагає 100%. За 4-5 днів кашель проходить повністю.

Hаписав: Олена, Коментарів: 0, Новин: 0, 19 листопада 2023 11:53
В новині:
Лікування кашлю народними методами – справа довга і клопітна. З особистого досвіду скажу, що краще пити багато рідини (теплий чай з малиною, м'ятою, калиною), а як лікувальний препарат, я використовую Проспан. Сироп дуже швидко знімає дратівливий горло кашель. Його дія починається через два дні. Мені дуже подобається цей препарат.

Фігурантом виявився 36-річний мешканець Чернівців, який два роки переховувався вдома від мобілізації

Воїни Нацгвардії, ВМС, армії, тероборонці, прикордонники - вже вдома
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

"Вечірнє шоу фрекен Хільдур Бок" буде завершальною прем’єрою театрального сезону


«Це якесь варварство!» Блог Галини Олійник
У центрі міста майже ніде сховатися від сонця
Сподіваємося на краще, але готуймося до гіршого. Блог Ярослава Волощука
На третьому році повномасштабної війни ми знову і знову повертаємось до теми дефіциту електроенергії.
ВІДЕО Переглянути все відео

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.