Калина недаремно є рослинним символом України, адже це одні з найкращих ліків нашої народної медицини. У калині цілюще все: ягоди, квіти, кора, тоненькі гілочки. Допомагає вона при хворобах мало не всіх органів та систем. Утім відомий фітотерапевт Наталя ЗЕМНА вважає калину насамперед жіночою рослиною. Її застосовують під час лікуванні фіброміом, болісних менструацій, кісти яєчника, новоутворень молочних залоз, кровотеч. Проте не лише з жіночими захворюваннями бореться цілюща червона ягода.
– Калину дуже шанують гіпертоніки, – каже Наталя Земна. – Тому що це універсальний засіб для нормалізації артеріального тиску. Сік калини є унікальним "чистильником" судин, він робить їх еластичними. Щоби нормалізувати підвищений тиск, одну столову ложку ягід калини заварюють склянкою окропу і п’ють по чверті склянки чотири рази на день за 15 хвилин до їжі. Якщо тиск дуже високий, п’ють по дві столові ложки настою кожні дві години. Калину рекомендують також тим, хто страждає на атеросклероз, серцеві захворювання, нервові розлади. Колись норовливим жінкам чоловіки намагалися якомога частіше "підсовувати" перетерту калину. Для цього її товкли в ступці та заливали окропом. Прийом цих ліків на очах змінював характер жінки – вона ставала спокійною та лагідною. У період менопаузи жінки просто не могли обійтися без суміші калини, ожини та материнки. Цей настій пили чотири рази на день, щоби зменшити інтенсивність припливів, нормалізувати тиск, зняти інші симптоми, характерні для клімаксу.
– А щоби калина ефективно діяла на чоловіків при лікуванні тієї ж гіпертонії чи атеросклерозу, – продовжує Наталя Земна, – до неї треба додавати "чоловічу" рослину, наприклад, конюшину, іван-чай.
Традиційно калина у нас використовується при лікуванні застудних захворювань. Ягоди калини з медом – століттями перевірений засіб від кашлю, застудної лихоманки, охриплості. Є навіть давній метод заготівлі калини на зиму – спеціально для застосування проти застуд. Гілочку з ягодами добре промивали, висушували й занурювали у трохи підігрітий мед, в який додано трішки тертого імбиру. Відтак гілочки висушували й зберігали розвішаними на кухні чи горищі. Коли ж у родині хтось застуджувався, брали гілочку, заливали окропом, настоювали і пили як лікувальний чай.
А ось старовинний рецепт подолання жовчо-кам’яної та сечо-кам’яної хвороб: щодня ковтати по 10-15 кісточок калини (але не за один прийом, а по одній через кілька годин). Вважалося, що це позбавляє піску та навіть каменів як у жовчному міхурі, так і в нирках.
Олеся ДОВБУШ
РЕЦЕПТИ
Сирі розім’яті на пюре плоди калини вживають при виразковій хворобі шлунка, коліті, гіпоацидному гастриті – по одній столовій ложці тричі на день за 30 хвилин до їжі.
Відвар кори калини використовують для полоскань при стоматитах, гінгівітах, пародонтозі. Його п’ють при маткових кровотечах, надмірних та болісних менструаціях, у післяпологовий період для скорочення матки, а також як заспокійливий засіб – по чверті склянки тричі на день.
Готують відвар так: дві столові ложки подрібненої кори заливають 0,5 літра окропу, кип’ятять 15 хвилин на слабкому вогні, проціджують.
Сік калини використовують для лікування гіпертонії та бронхіальної астми. Корисний також при атеросклерозі. Для зовнішнього застосування – проти вугрів, лишаїв, для відбілювання шкіри.
Сік відтискають за допомогою соковижималки або через марлю, змішують із цукром, вживають по дві столові ложки 3-4 рази на день.
Кісточки з ягід калини (10 г на 300 мл води, кип’ятити 15 хвилин на водяній бані) рекомендуються народною медициною для лікування закрепів.
Настій ягід із медом ефективний при застудних захворюваннях як потогінний засіб.
Відвар плодів калини покращує роботу кишківника, підвищує потужність серцевих скорочень, діє сечогінно.
Кому калина протипоказана
Не всім калина корисна і не всі її добре переносять.
Ліки з кори не рекомендовані при підвищеній згортуваності крові, схильності до утворення тромбів.
Якщо у вас знижений тиск, краще не вживати жодних ліків з калини – хіба що у разі крайньої необхідності.
Протипоказана калина за підвищеної кислотності шлунка.
Через високий вміст у плодах пуринів їх не можна вживати хворим на подагру, артрити, хвороби нирок.
Проте в усіх цих випадках йдеться про систематичне лікування, а не одноразове вживання. А чай з калини, випитий як жарознижувальне при застуді, не зашкодить практично нікому.
6-11-2008, 10:31
7
56 642