
Коли нам хочеться солодкого, жирного, солоного – це не слабкість, а сигнали організму про нестачу певних вітамінів і мінералів.
Про це пише дієтолог Школи правильного харчування OriNeo.
Часто ми звинувачуємо себе у "відсутності сили волі", коли хочеться шоколаду, чипсів або кави. Але в реальності – це може бути сигналом про дефіцити нутрієнтів, які організм намагається "попросити" через їжу.
Через дієти, перекуси замість повноцінного приймання їжі – одноманітне меню, внаслідок чого порушується баланс вітамінів і мінералів, що призводить до:
зниження метаболізму;
хронічної втоми;
зривів на їжу, яку ви ніби "не планували".
Чого ж насправді хоче організм, коли "просить" певні смаки?
Хочеться солодкого
Можливі дефіцити:
Магній.
Хром.
Залізо.
Чому?
Магній і хром допомагають регулювати рівень цукру в крові, а залізо впливає на рівень енергії – тому організм може "просити" глюкозу, щоб хоч якось активізуватись.
Що додати в раціон:
Броколі.
Шпинат.
Яловича печінка.
Насіння гарбуза.
Темний шоколад (мін. 85%).
Хочеться борошняного / хліба
Можливі дефіцити:
Вітаміни групи B.
Залізо.
Магній.
Складні вуглеводи.
Що додати:
Коричневий рис.
Кіноа.
Мигдаль.
Нут.
Хочеться солоного
Можливі дефіцити:
Натрій.
Калій.
Зневоднення (недостатньо води).
Що додати:
Авокадо.
Помідори.
Лосось.
Волоські горіхи.
Обов'язково пити 1,5–2,5 л води (для кожного своя норма).
Дозволено до 5 г солі на добу (не рафінованої, а морської/гімалайської).
Яйця.
Хочеться жирного
Можливі дефіцити:
Омега-3 / Омега-6 жирні кислоти.
Жиророзчинні вітаміни (A, D, E, K).
Що додати:
Лосось, тунець, скумбрія.
Волоські горіхи, насіння льону, чіа.
Авокадо.
Оливкова олія (не рафінована).
Потяг до кави та кофеїну
Можливі дефіцити:
Залізо.
Магній.
Вуглеводи.
Що додати:
Яловичина.
Мигдаль.
Цілозерновий хліб.
Чорниця.
Шпинат.
Запечена картопля.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram