
Вітаміну K не приділяється стільки уваги, як поживним речовинам, таким як вітамін C або D, але він важливий для здоров’я та міститься в зелених листових овочах та інших продуктах.
Про це пише NV.
Вітамін К потрібен організму для підтримки нормального згортання крові, загоєння ран і міцності кісток. Він відіграє важливу роль у метаболізмі кісткової тканини та підтримці здорової кісткової маси. Це дуже важливо знати людям, особливо жінкам у постменопаузі, які стурбовані втратою кісткової маси.
Очевидно, що кальцій і вітамін D неймовірно важливі, але вітамін K також впливає на здоров’я кісток, допомагає у виробництві аденозинтрифосфату, або АТФ, який постачає енергію клітинам і м’язам тіла. Однією з перших ін'єкцій немовлятам є ін'єкція вітаміну К, щоб запобігти потенційно небезпечній для життя кровотечі.
В одному дослідженні вітамін К називають "ігнорованим гравцем у здоров'ї серцево-судинної системи". Дослідники вивчають, чи відіграє вітамін К роль у запобіганні кальцифікації коронарних артерій — накопичення кальцію, який їх зміцнює та звужує, підвищуючи ризик серцевих захворювань. Певні білки запобігають кальцифікації в усьому організмі, і для їх функціонування потрібен вітамін K.
Дослідження показали, що дієта з високим вмістом вітаміну К пов’язана з меншим ризиком атеросклеротичних серцево-судинних захворювань, які включають інфаркт та інсульт. Але є суперечлива інформація про те, чи люди отримують достатню кількість вітаміну К.
За даними Національного інституту здоров’я, більшість дієт США містять достатню кількість поживних речовин. Рекомендована добова доза становить 120 мікрограмів для чоловіків і 90 мікрограмів для жінок. Однак деякі дослідження показали, що лише близько третини дорослих їдять його достатньо.
Це не дивно, враховуючи, що більшість людей не їдять рекомендовану кількість овочів щодня. Однак більшість людей не оцінюють рівень вітаміну К під час звичайного забору крові, оскільки дефіцит зустрічається рідко.
Симптоми дефіциту вітаміну К включають синці та проблеми з кровотечею, оскільки кров згортається довше. Якщо ви приймаєте препарати для розрідження крові, поговоріть зі своїм лікарем, перш ніж змінити дієту. Якщо у вашому раціоні не вистачає вітаміну К, ось дев’ять продуктів із високим вмістом.
Петрушка
1 чашка свіжої — 984 мікрограмів вітаміну К, 1 столова ложка — 62 мікрограма
Петрушка забезпечує величезну дозу поживних речовин разом із вітамінами А та С. Її можна істи самостійно, а також додавати в супи, соуси, песто та смузі. Вона може допомогти знизити ризик кількох видів раку та пов’язана з покращенням здоров’я мозку.
Листова капуста
1 склянка сирої — 157 мікрограмів вітаміну К
Зареєстрований дієтолог із США Саманта Кесетті включає листову капусту у свій список найкорисніших овочів, відзначаючи, що вона містить антиоксиданти та наповнена поживними речовинами, включаючи 25% добової потреби в кальції. Вона також є овочем з низьким вмістом вуглеводів, сприятливим для кето.
Брюссельська капуста
1 склянка сирої - 156 мікрограмів вітаміну К
Зареєстрований дієтолог із США Кері Глассман включає цей хрестоцвітий овоч у свій список продуктів, які борються із запаленнями. Брюссельська капуста містить сульфорафан, антиоксидант, який, як було показано, знижує рівень запальних сполук. Вона дуже смачна, коли її смажать, щоб стимулювати карамелізацію, або сира та хрустка.
Шпинат
1 склянка сирого — 145 мікрограмів вітаміну К
Кесетті ставить шпинат на перше місце у своєму списку найздоровіших овочів, вихваляючи його "вражаючий профіль поживних речовин і широку користь для здоров’я".
Дослідження показало, що вживання шпинату та інших зелених листових овочів не тільки допомагає захистити організм від хронічних захворювань, таких як рак і серцево-судинні, але, здається, приносить користь для здоров’я мозку та може уповільнити зниження когнітивних функцій із старінням. Шпинат можна їсти вареним або сирим, а також додавати в салати, смузі, супи та страви з пасти.
Зелень ріпи
1 склянка сирої — 138 мікрограмів вітаміну К
Крім вітаміну К, зелень ріпи містить вітамін А, вітамін С і фолієву кислоту, багато клітковини. Зелень ріпи також часто зустрічається в рецептах домашньої їжі.
Броколі
1 склянка сирої — 92 мікрограма вітаміну К
Броколі є частиною сімейства хрестоцвітих овочів, які містять біологічно активні сполуки, що були вивчені на їх потенціал для запобігання раку. Вживання їжі з глюкозинолатами — сірковмісними сполуками в броколі — може захистити клітини від пошкодження ДНК, інактивувати канцерогени, сприяти загибелі ракових клітин і мати протизапальну дію на організм. Клітковина в брокколі сприяє травленню та допомагає контролювати апетит.
Листя салату
1 склянка салату Ромен — 48 мікрограмів вітаміну К
1 склянка зеленого листя салату — 45 мікрограмів вітаміну К
Якщо ви готуєте салат, тип салату має значення. Салат айсберг містить значно менше поживних речовин, ніж інша зелень, кажуть дієтологи, тому кращим вибором може бути ромен або зелений листовий салат. Ви отримаєте дози кальцію, калію, заліза та магнію.
Капуста
1 чашка сирої - 53 мікрограми вітаміну К
Зелену або фіолетову, капусту називають доступним, хрустким овочем, який додає смаку та поживності будь-якій страві. Це також хрестоцвітий овоч. Крім того, капуста має високий вміст клітковини та антиоксидантних сполук. Насолоджуйтеся у капустяному салаті, кімчі чи приготуйте квашену або тушковану капусту для гарячого гарніру.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram