
Кава та чай – це одні з найпопулярніших напоїв у світі. І не тільки через їхній унікальні насичені смаки, але й через те, що існує величезна колекція рецептів. До багатьох з них входять прянощі та спеції. Спеції відіграють дуже значну роль в кулінарних традиціях різноманітних регіонів світу. Та додати смаку й аромату вони можуть не тільки їжі, але й каві та чаю.
Про це пише 24 Канал.
Які спеції додати до кави?
Для величезної кількості людей кава – це не просто ранковий напій, а досвід та ритуал. Але якщо незмінний смак вже трішки втомив та хочеться потішити свої смакові рецептори, можна дещо змінити звичний рецепт, додавши декілька інгредієнтів, які є на кожній кухні.
Спеції та прянощі у каві допоможуть досягти відразу кількох цілей:
Збагачення смаку. Деякі спеції, як-от кориця чи мускатний горіх, можуть доповнити каву та створити більш гладкий та округлий профіль смаку.
Зменшення кислотності. Солодкість природних цукрів, екстракт ванілі знижують кислотність та роблять каву більш збалансованою.
Виділення тонких ноток. Поєднання кави з додатковими смаками може підкреслити специфічні характеристики зерен. Наприклад, цедра цитрусових розкриває яскраву кислинку африканської кави.
Отож, існує кілька вже практично "класичних" спецій, які варто додати до своєї чашки кави, аби продегустувати новий варіант улюбленого напою. Їх також можна комбінувати, аби досягти результату, який максимально потішить смакові рецептори.
Мускатний горіх
Певно, у більшості людей ця спеція асоціюється зі святковими солодощами та гарячим шоколадом, але її можна використати і для кави. Мускатний горіх має землистий смак з відтінком солодкості. Та потрібно бути обережними, аби не використати надто багато спеції – тоді смак може стати аж надто насиченим!
Гвоздика
Це – ще одна популярна спеція, яку, певно, можна знайти на кожній кухні. Гвоздика чудово поєднується з насиченою кавою. Вона подарує напою гострий, інтенсивний запах. Щоб ним насолодитися, варто покласти гвоздику у філіжанку з кавою.
Імбир
Імбир – одна з найдавніших спецій у світі, і в поєднанні з кавою створить цікавий смак та аромат. Потрібно нарізати сирий корінь імбиру тонкими скибочками та додати їх до готового напою.
Також можна використати й кілька ложок сушеного імбирного порошку.
Кориця
Якщо хочеться додати трохи солодкості до свого напою, тоді кориця – це саме те, що потрібно.
Ваніль
Ваніль – це ще одна спеція, яка додає ранковій каві трохи солодкості. Для того, щоб просто наповнити зерна ароматом, можна покласти цілий стручок ванілі у банку, в якій зберігається кава. Або ж додавати ваніль в готовий напій.
Які прянощі чудово підійдуть для чаю?
Чай має безліч видів: білий, чорний, зелений, улун тощо. Але до будь-якого з них можна додати всього кілька спецій, аби докорінно змінити смак та аромат.
Кардамон
Ці інтенсивно запашні зерна з рослинними нотами перцю та зелених спецій ідеально підійдуть для додавання в чай. Потрібно лише обрати для себе: зелений чи чорний кардамон. Останній, до речі, буде більш мускусним та матиме аромат диму.
Чорний перець горошком
Якщо хочеться надати своєму напою пікантного, гострого смаку, тоді під час заварювання потрібно вкинути туди кілька горошинок перцю. А якщо не боїтеся пекучості, зернята можна роздавити ножем перед додаванням у заварник.
Бодян
Цілий бодян має ще одну назву – зірчастий аніс. Це не тільки красива, але й ароматна спеція, що може додати чаєві солодкувато-гіркого, складного аромату. Та варто зважати, що бодян – це надзвичайно запашна пряність, тож використовувати його потрібно небагато – одна зірочка на літр напою.
Цедра лимона
Висушену шкіру лимона століттями використовували в різних культурах – і через її користь для здоров'я, і через смак. При додаванні до чаю вона додає напоєві цитрусового та свіжого смаку з легкою гостринкою. Цедру лимона можна використовувати свіжою, або ж заготувати її заздалегідь та висушити, аби неймовірні прянощі завжди була під рукою.
Коротка історія кави, чаю та спецій
Сьогодні практично усі спеції широко доступні в магазинах – та ще кілька століть тому чимало з них (зокрема імбир, кардамон, куркума та перець) були дуже рідкісними та надзвичайно дорогими, тож дозволити собі їх могли далеко не всі.
Кава також тривалий час в Європі залишалася предметом розкоші та символом статусу – адже їхала здалеку й коштувала немало. А коли купці вперше привезли каву до Венеції, її й взагалі вважали спецією.
Тож не дивно, що в багатьох культурах по всьому світу варили каву зі спеціями – адже все це асоціювалося з багатством, владою та розкішшю.
Наприклад, до справжньої турецької кави зазвичай додають кардамон, а ось у Ємені кавові зерна змішують з хаваєм – сумішшю імбиру, кардамону, гвоздики та кориці. А в Гондурасі найбільш популярними спеціями до кави є не тільки звичні імбир, кориця та куркума, але це й махлебі – спеція, виготовлена з насіння дикої вишні.
А ось коли мовиться про поєднання спецій та чаю, першим на думку спадає масала чай з Індії. Для приготування цього запашного молочного напою використовують різноманітні спеції, але є кілька незмінних, що переходять з рецепта в рецепт: кардамон, чорний перець, гвоздика та тертий мускатний горіх. Також до цього чаю може входити аніс, кориця та бодян.
Тим часом у Китаї до чаю дуже часто додають різні трави, аби надати йому неперевершеного квіткового аромату. Найбільшою популярністю й досі користуються жасмин, троянда та лаванд
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram