
Лікарі та вчені попереджають, що картопля й баклажани можуть стати небезпечними для здоров’я після смаження.
Експерти наголошують, що під дією високих температур в картоплі та баклажанах утворюються токсичні речовини, які можуть стати причиною отруєння, пише ТСН
Картопля – джерело акриламіду
Під час смаження картоплі, особливо якщо овоч готувати у фритюрі, утворюється отруйна речовина – акриламід, яку Всесвітня організація охорони здоров'я визнала потенційно канцерогенною. Що вища температура і триваліше смаження, то більше акриламіду накопичується в картоплі.
Ця сполука збільшує ризики появи:
онкологічних захворювань;
хвороб нервової системи, а також деменції;
запальних процесів в організмі.
Баклажани – надлишок соланіну
Соланін – це природний токсин, який у великій кількості може стати причиною отруєння. Під час смаження баклажанів концентрація цієї сполуки збільшується в рази.
Це може призвести до:
нудоти та блювоти;
запаморочення та слабкості;
розладу шлунку.
Як зробити ці овочі безпечними: корисні поради
Щоб не утворювався акриламід, картоплю рекомендовано варити або запікати.
Баклажани перед приготуванням необхідно вимочувати в солоній воді — це допоможе знизити рівень соланіну.
Медики радять зменшити вживання смажених страв і надавати перевагу більш корисним способам приготування овочів.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram