DataLife Engine > новини / Здоров'я / Їжа > Два популярні овочі, які стають отрутою під час смаження

Два популярні овочі, які стають отрутою під час смаження

Два популярні овочі, які стають отрутою під час смаження


Лікарі та вчені попереджають, що картопля й баклажани можуть стати небезпечними для здоров’я після смаження.

Експерти наголошують, що під дією високих температур в картоплі та баклажанах утворюються токсичні речовини, які можуть стати причиною отруєння, пише ТСН

{reklama}

Картопля – джерело акриламіду

Під час смаження картоплі, особливо якщо овоч готувати у фритюрі, утворюється отруйна речовина – акриламід, яку Всесвітня організація охорони здоров'я визнала потенційно канцерогенною. Що вища температура і триваліше смаження, то більше акриламіду накопичується в картоплі.

Ця сполука збільшує ризики появи:

онкологічних захворювань;
хвороб нервової системи, а також деменції;
запальних процесів в організмі.

Баклажани – надлишок соланіну

Соланін – це природний токсин, який у великій кількості може стати причиною отруєння. Під час смаження баклажанів концентрація цієї сполуки збільшується в рази.

Це може призвести до:

нудоти та блювоти;
запаморочення та слабкості;
розладу шлунку.

Як зробити ці овочі безпечними: корисні поради

Щоб не утворювався акриламід, картоплю рекомендовано варити або запікати.

Баклажани перед приготуванням необхідно вимочувати в солоній воді — це допоможе знизити рівень соланіну.

Медики радять зменшити вживання смажених страв і надавати перевагу більш корисним способам приготування овочів.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram



Повернутися назад