RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


У школах Чернівців можуть з'явитися капелани. За бажанням освітнього закладу вони проводитимуть зустрічі з учителями, школярами та батьками.

Про це йдеться у публікації "МБ" від 26 січня, пише molbuk.ua



Відповідний меморандум про співпрацю підписали управління освіти міськради та Чернівецька єпархія УГКЦ, зокрема її представник, голова єпархіальної комісії освіти й виховання отець Володимир Боровий.

Отець Володимир має 12-річний досвід педагогічної праці, адже читає лекції про морально-духовні цінності педагогам в інституті післядипломної педагогічної освіти.



Відповідно до підписаного меморандуму, за бажанням освітнього закладу капелан може вести тут духовно-просвітницьку роботу, проводячи зустрічі із вчителями, школярами чи батьками. Також капелан на запрошення адміністрації може брати участь у педагогічних нарадах, виховних годинах, батьківських зборах.

Зустрічі будуть виключно добровільними

Зустрічі, які проводитиме капелан, є виключно добровільними, лише за бажанням вчителів, дітей чи батьків, наголошує очільниця управління освіти міськради Ірина Ткачук.

– З цією ідеєю до нас звернулися представники УГКЦ. Відомо, що інститут шкільного капеланства уже запроваджений у деяких містах на заході України. Ідея насправді дуже цікава, і вона не про релігію. Йдеться про загальнолюдські цінності. Я щиро підтримую те, що такі цінності повинні прищеплюватися дітям у сім’ї, – розповіла посадовиця. – Якщо будуть запити від педагогів чи батьків, духовні капелани можуть проводити тематичні зустрічі. Вони будуть виключно добровільними. Ідеться про загальнолюдські, загальноетичні цінності. Готова розглянути співпрацю й з іншими релігійними громадами, окрім УПЦ.



Такі зустрічі відбуватимуться в позаурочний час і не завжди у школах. Їх можуть проводити і в навчальних класах при церквах. Наразі невідомо, скільки шкіл виявлять бажання співпрацювати зі шкільними капеланами. З цим визначатимуться після зимових канікул.

"Діти потребують любові"

Нікому в жодному випадку не нав’язуватимуть релігію, запевняє отець Володимир Боровий:



"Це буде на виклик: чого потребуватимуть школа, вчителі, батьки, на те будемо реагувати. Зараз нагальна потреба – війна. І от як є медичні, військові капелани, так само є й капелани шкільні. Та це не буде нав’язування, боронь Боже. Лише добровільно. Я працюю в школах із 2018-го року, бо загалом це не нова ініціатива. Просто під час коронавірусу її призупинили. Зараз хочемо відновити. До Різдва мали гарні зустрічі у багатьох школах міста. Діти цього прагнуть. Вони – як спрагла земля, яка поглинає воду. Адже зараз багато діток через війну втратили когось із батьків. Їм дуже потрібне піклування. Та й не лише їм, а й усім дітям. Вони потребують любові. Щоб їх пригорнути, сісти поряд, порозмовляти, заспокоїти, щось разом намалювати…"

Думки

"Дітям потрібна духовна складова"

Руслана Бабух, директорка ліцею №12 "Ювілейний":



"Мені ця ідея імпонує. Зараз, в умовах жахливої воєнної дійсності, дітям дуже потрібна духовна складова. В Україні такі ініціативи – рідкість. А в країнах Західної Європи, бачила на власні очі, є такі куточки духовного насичення, де дітки могли б усамітнитися або поспілкуватися зі шкільним капеланом, який їх вислухає, щось порадить. Тому ми не проти такої ідеї й розповімо про неї учням та батькам. Якщо підтримають, запровадимо такі зустрічі".

"З цим треба обережно"

Пауль Пшенічка, вчитель фізики та астрономії ліцею №1:



"Наша держава – багатоконфесійна і багатонаціональна. Є і греко-католики, і католики, і мусульмани, іудеї. Знаю також багатьох парафіян УПЦ. Вони усі ж, мабуть, теж захочуть таку ініціативу запровадити, що тоді? Тому з цим треба бути обережними. Сказати, що я двома руками за, не можу. Але й що двома руками проти, також не можу".

"Важливо, щоби не було нав’язування"

Олександр Бродецький, доктор філософських наук, доцент кафедри філософії та культурології ЧНУ:


"У низці демократичних країн, де є гарантії свободи совісті, водночас діє й шкільне капеланство (у Британії, Австралії та ін.). Діалог суспільства і релігійних спільнот – нормальне явище. Але саме діалог, а не щось директивне. Тому важливо, щоби не було ніякого нав'язування. Для катехизації, проповідництва є храми, релігійні школи і т.д.

Якщо серед учнів хтось справді, згідно зі своїми переконаннями, потребує порад пастиря щодо цінностей і шкільних взаємин (а школа – це ж не тільки навчання, а й комунікація), то родини можуть ініціювати такі зустрічі. Можливо, і на шкільних локаціях, але в позаурочний час. І щоб релігійний інтерес вчителів або менеджменту школи не впливав на вибір участі чи неучасті у зустрічах.

І звісно, у сам зміст навчання релігійні служителі аж ніяк не повинні втручатися. Тобто не привносити свій світоглядно-конфесійний інтерес в освітній процес. Треба багато мудрості, щоб витримати цю тонку грань. До речі, може, ефективнішим було б декларацію про діалог, комунікацію освітнього менеджменту міста і релігійних спільнот підписувати не на рівні громад окремих конфесій, а з наявною в області Радою Церков і релігійних організацій (міжконфесійною структурою). І чітко окреслити межі припустимого й неприпустимого в такій комунікації.

А давати знання про релігійну культуру, релігійні процеси дуже треба. Але викладати такі релігієзнавчі предмети чи факультативи мають саме фахівці з освітою, здобутою у вищій школі, і керуватися засадами толерантності і незаангажованості".

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber |
Редактор: Галина Олійник
29-01-2023, 13:18
Коментарів 1 Переглядів 2 397

Hаписав: Гість Володимир, Коментарів: 0, Новин: 0, 2 лютого 2024 15:07
В новині:
Згідно з Конституцією України, законом про свободу совісті та релігійні організації та законом Про освіту, в Україні “школа відокремлена від церкви”. У Конституції (ч. 3 ст. 35) лаконічно стверджено: “Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа – від церкви”.
Якщо таке станется це буде матеріалом для прокуратури щоб розпочати справу про порушення


Останню шану військовому віддадуть на кладовищі Садгори.
Буковинські випускники показали хороші результати під час складання національного мультипредметного тесту
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Чого чекати від вуйка Сема? Блог Ярослава Волощука
Кілька днів тому відбулися довгоочікувані перші телевізійні дебати між діючим та екс – президентом США Байденом та Трампом.
Односторонні дороги чи парковки? Блог Людмили Осадчук
У Чернівцях останнім часом з’являється дедалі більше доріг з одностороннім рухом.
ВІДЕО Переглянути все відео

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.