RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


У школах Чернівців можуть з'явитися капелани. За бажанням освітнього закладу вони проводитимуть зустрічі з учителями, школярами та батьками.

Про це йдеться у публікації "МБ" від 26 січня, пише molbuk.ua



Відповідний меморандум про співпрацю підписали управління освіти міськради та Чернівецька єпархія УГКЦ, зокрема її представник, голова єпархіальної комісії освіти й виховання отець Володимир Боровий.

Отець Володимир має 12-річний досвід педагогічної праці, адже читає лекції про морально-духовні цінності педагогам в інституті післядипломної педагогічної освіти.



Відповідно до підписаного меморандуму, за бажанням освітнього закладу капелан може вести тут духовно-просвітницьку роботу, проводячи зустрічі із вчителями, школярами чи батьками. Також капелан на запрошення адміністрації може брати участь у педагогічних нарадах, виховних годинах, батьківських зборах.

Зустрічі будуть виключно добровільними

Зустрічі, які проводитиме капелан, є виключно добровільними, лише за бажанням вчителів, дітей чи батьків, наголошує очільниця управління освіти міськради Ірина Ткачук.

– З цією ідеєю до нас звернулися представники УГКЦ. Відомо, що інститут шкільного капеланства уже запроваджений у деяких містах на заході України. Ідея насправді дуже цікава, і вона не про релігію. Йдеться про загальнолюдські цінності. Я щиро підтримую те, що такі цінності повинні прищеплюватися дітям у сім’ї, – розповіла посадовиця. – Якщо будуть запити від педагогів чи батьків, духовні капелани можуть проводити тематичні зустрічі. Вони будуть виключно добровільними. Ідеться про загальнолюдські, загальноетичні цінності. Готова розглянути співпрацю й з іншими релігійними громадами, окрім УПЦ.



Такі зустрічі відбуватимуться в позаурочний час і не завжди у школах. Їх можуть проводити і в навчальних класах при церквах. Наразі невідомо, скільки шкіл виявлять бажання співпрацювати зі шкільними капеланами. З цим визначатимуться після зимових канікул.

"Діти потребують любові"

Нікому в жодному випадку не нав’язуватимуть релігію, запевняє отець Володимир Боровий:



"Це буде на виклик: чого потребуватимуть школа, вчителі, батьки, на те будемо реагувати. Зараз нагальна потреба – війна. І от як є медичні, військові капелани, так само є й капелани шкільні. Та це не буде нав’язування, боронь Боже. Лише добровільно. Я працюю в школах із 2018-го року, бо загалом це не нова ініціатива. Просто під час коронавірусу її призупинили. Зараз хочемо відновити. До Різдва мали гарні зустрічі у багатьох школах міста. Діти цього прагнуть. Вони – як спрагла земля, яка поглинає воду. Адже зараз багато діток через війну втратили когось із батьків. Їм дуже потрібне піклування. Та й не лише їм, а й усім дітям. Вони потребують любові. Щоб їх пригорнути, сісти поряд, порозмовляти, заспокоїти, щось разом намалювати…"

Думки

"Дітям потрібна духовна складова"

Руслана Бабух, директорка ліцею №12 "Ювілейний":



"Мені ця ідея імпонує. Зараз, в умовах жахливої воєнної дійсності, дітям дуже потрібна духовна складова. В Україні такі ініціативи – рідкість. А в країнах Західної Європи, бачила на власні очі, є такі куточки духовного насичення, де дітки могли б усамітнитися або поспілкуватися зі шкільним капеланом, який їх вислухає, щось порадить. Тому ми не проти такої ідеї й розповімо про неї учням та батькам. Якщо підтримають, запровадимо такі зустрічі".

"З цим треба обережно"

Пауль Пшенічка, вчитель фізики та астрономії ліцею №1:



"Наша держава – багатоконфесійна і багатонаціональна. Є і греко-католики, і католики, і мусульмани, іудеї. Знаю також багатьох парафіян УПЦ. Вони усі ж, мабуть, теж захочуть таку ініціативу запровадити, що тоді? Тому з цим треба бути обережними. Сказати, що я двома руками за, не можу. Але й що двома руками проти, також не можу".

"Важливо, щоби не було нав’язування"

Олександр Бродецький, доктор філософських наук, доцент кафедри філософії та культурології ЧНУ:


"У низці демократичних країн, де є гарантії свободи совісті, водночас діє й шкільне капеланство (у Британії, Австралії та ін.). Діалог суспільства і релігійних спільнот – нормальне явище. Але саме діалог, а не щось директивне. Тому важливо, щоби не було ніякого нав'язування. Для катехизації, проповідництва є храми, релігійні школи і т.д.

Якщо серед учнів хтось справді, згідно зі своїми переконаннями, потребує порад пастиря щодо цінностей і шкільних взаємин (а школа – це ж не тільки навчання, а й комунікація), то родини можуть ініціювати такі зустрічі. Можливо, і на шкільних локаціях, але в позаурочний час. І щоб релігійний інтерес вчителів або менеджменту школи не впливав на вибір участі чи неучасті у зустрічах.

І звісно, у сам зміст навчання релігійні служителі аж ніяк не повинні втручатися. Тобто не привносити свій світоглядно-конфесійний інтерес в освітній процес. Треба багато мудрості, щоб витримати цю тонку грань. До речі, може, ефективнішим було б декларацію про діалог, комунікацію освітнього менеджменту міста і релігійних спільнот підписувати не на рівні громад окремих конфесій, а з наявною в області Радою Церков і релігійних організацій (міжконфесійною структурою). І чітко окреслити межі припустимого й неприпустимого в такій комунікації.

А давати знання про релігійну культуру, релігійні процеси дуже треба. Але викладати такі релігієзнавчі предмети чи факультативи мають саме фахівці з освітою, здобутою у вищій школі, і керуватися засадами толерантності і незаангажованості".

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber |
Редактор: Галина Олійник
29-01-2023, 13:18
Коментарів 1 Переглядів 2 360

Теги -
Hаписав: Гість Володимир, Коментарів: 0, Новин: 0, 2 лютого 2024 15:07
В новині:
Згідно з Конституцією України, законом про свободу совісті та релігійні організації та законом Про освіту, в Україні “школа відокремлена від церкви”. У Конституції (ч. 3 ст. 35) лаконічно стверджено: “Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа – від церкви”.
Якщо таке станется це буде матеріалом для прокуратури щоб розпочати справу про порушення


“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.