Наприкінці зими нас найбільше долає слабкість, апатія, постійно хилить до сну. Причина таких симптомів – гіповітаміноз, нестача в організмі вітамінів і насамперед вітаміну С.
Вітамін С повинен потрапляти в організм щоденно, адже використовується він постійно і не відкладається про запас. Основними джерелами вітаміну С є фрукти, овочі, ягоди, тобто продукти рослинного походження. Дуже багато його у солодкому червоному і зеленому перці, апельсинах та лимонах.
Ті, для кого ці продукти дорогі, можуть замінити їх більш доступними за ціною картоплею, капустою, шипшиною, кропом, петрушкою, а також власними заготовками – чорною і червоною смородиною, малиною, суницями. Їх корисно вживати як у сирому вигляді, так і робити різні запіканки, вітамінні чаї тощо.
Господиням саме час звернути увагу на правильний підбір продуктів. Не годуйте сім’ю лише м’ясними делікатесами, не балуйте дітей лише бананами. Наприклад, надзвичайно корисно у цей період готувати чай з шипшини. Столову ложку сушеної шипшини залити 200 грамами окропу, настояти у термосі 10-12 годин і пити протягом дня. У цій порції міститься добова норма необхідного організмові вітаміну С.
Зараз аптеки завалені різноманітними вітамінами і вітамінними комплексами. Але жоден засіб не замінить натуральних продуктів. Тому не сподівайтеся лише за допомогою таблеток поповнити організм вітамінами. Краще купіть свіжих овочів та фруктів – і дешевше, і корисніше.
Як зберегти корисність продуктів
Вітамін С потребує до себе дуже бережливого ставлення. Він практично не переносить як високої, так і низької температур.
- Під час звичайного варіння продукти втрачають до 50% вітаміну С, а під час приготування овочевих пюре, запіканок, котлет – до 90%.
- Не любить вітамін С і тривалого зберігання. Наприклад, у капусняку через 3 години після приготування залишається лише 30% вітаміну С, через шість годин – 10%, а повторне нагрівання повністю "з’їдає" аскорбінку, яка міститься у капусті. Швидко руйнується вітамін С і під час варіння з відкритою покришкою.
- У 100 грамах молодої картоплі міститься 20 мг вітаміну С, а через шість місяців його зберігання залишається менше половини вітаміну. Певна кількість вітаміну С втрачається під час очищення картоплі, тому кориснішою є картопля "у мундирі". Варити картоплю краще у гарячій воді. У цьому разі вітамін С майже повністю зберігається, а якщо варити у холодній воді, втрати становлять 35 відсотків.
- Пришвидшує втрату вітаміну С зберігання овочів на світлі і у воді після очищення.
- Краще зберігається вітамін С у цитрусових плодах. Лимони й апельсини за 10 місяців зберігання майже не втрачають корисності.
15-02-2007, 14:29
0
3 024