"Із настанням весни постійно відчуваю слабкість, швидко втомлююся. Звернулася до лікаря, здала аналіз крові, за результатом якого сказали, що у мене низький рівень гемоглобіну, виписали різноманітні препарати, – розповідає чернівчанка Катерина ТАЩУК. – Цікаво, які продукти потрібно вживати, щоби позбутися анемії?"
Навесні багато людей скаржиться на втомлюваність, слабкість, задуху, оніміння рук та ніг, жовтуватий колір шкіри та безсоння.
Причиною цього прийнято вважати весняний авітаміноз. Однак часто справжня причина криється у серйознішому захворюванні – анемії (зниження кількості червоних кров’яних тілець-еритроцитів).
– Різноманітні анемії виявляють у 10-20% населення, частіше у жінок та жителів міст. Найчастіше зустрічаються анемії, пов’язані з дефіцитом заліза, рідше – при хронічних захворюваннях, ще рідше – анемії, пов’язані з дефіцитом вітаміну В12 або фолієвої кислоти. Необхідно пам’ятати, що анемія може мати складне походження, – говорить Наталія ІФТЕМІЧУК, дільничний терапевт міської поліклініки №2. – Під час недокрів’я спостерігається кисневе голодування органів і тканин, внаслідок чого може розвинутися їхня дистрофія.
За словами Наталії Василівни, повністю вилікувати залізодефіцитну анемію не зможе жодна дієта. Хворому потрібно обов’язково звернутися до лікаря, який призначить необхідні вітамінні комплекси та препарати заліза. У жодному разі не можна займатися самолікуванням, лише лікар індивідуально може визначити, які медикаменти необхідні пацієнтові.
Разом із традиційним лікуванням при недокрів’ї можна застосовувати рецепти народної медицини.
Щодня протягом кількох місяців пити по 1-2 ст. л. суміші соків буряку, моркви й редьки у співвідношенні 1:1:1.
Під час сніданку вживати пивні дріжджі.
Другий сніданок – кухоль вівсяного молока (2 ст. л. зерен вівса залити 200 г гарячої води, настоювати протягом ночі, вранці додати 1 ч. л. висівок, меду за смаком та сухарі).
Змішати 1 ч. л. меду й півсклянки соку буряку; пити тричі на день за годину до їди.
У харчуванні повинні
переважати
Вода, її необхідно вживати регулярно.
Продукти, які містять залізо: риба, жовток, вівсяна крупа, чорний хліб, бобові, соєві, кріп, салат, петрушка, яблука.
Продукти, які містять вітамін С: овочі та фрукти. Цей вітамін допомагає організму засвоювати залізо.
Лікувальні рослини, наприклад, листя і коріння кульбаби – вживати у вигляді настою, соку.
8-04-2010, 13:19
0
9 618