RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Карієс молочних зубів у дитини досить поширене явище, якому батьки не завжди приділяють належної уваги. Ще у грудному віці у дітей руйнуються зуби, які лишень прорізалися, а вже у дво-, трирічних малюків можна спостерігати цілковите руйнування різців. Аби запобігти складному та болісному лікуванню молочних зубів, слід подбати про зуби дитини ще під час вагітності та одразу після народження.
– Профілактику розвитку карієсу молочних зубів слід проводити ще під час вагітності, – радить головний лікар міської дитячої стоматологічної поліклініки Петро ФЕДАК. – З четвертого тижня вагітності у ембріона йде закладка зубів. Для майбутньої мами важливе раціональне харчування, їжа повинна бути насичена вітамінами та мікроелементами. Не забувайте й про те, що до дитячого організму повинна потрапляти достатня кількість кальцію. Акушер-гінеколог може вам порадити чимало препаратів з необхідним вмістом кальцію.
– Які є причини раннього руйнування молочних зубів?
– Головна з них – недостатній догляд батьків за зубами своїх дітей. Мами, аби втішити та заспокоїти своє дитя, змочують соску медом, підсолоджують чай. Я порекомендував би не зловживати соками, купленими у магазинах. У їх складі містяться небажані для дитячих зубів кислоти, цукор та консерванти. Не полінуйтеся і приготуйте сік у домашніх умовах. Варто також замислитися над тим, аби дитина вживала якомога менше цукру та кондитерських виробів. Зараз випускають чимало замінників цукру, які не зашкодять іще не зрілим тканинам дитячих зубів.
– Чи може вода руйнувати зуби?
– Ні. Вода не може зашкодити зубам. Проблема в іншому: вона повинна приносити користь. Є різна вода за вмістом солей та мікроелементів. Звісно, бажано, аби вода за своїм хімічним складом була більш насиченою мікроелементами. У Чернівецькій області у воді недостатня кількість фтору. Є ціла низка заходів, що може покращити ситуацію, зокрема фторування води. Наразі ми працюємо над цим питанням. У багатьох дошкільних закладах та у школах вже є кулери з питною водою, яку можна насичити фтором. Та для цього потрібна згода батьків.
– Як у домашніх умовах проводити профілактику розвитку карієсу?
– Є хороший препарат вітчизняного виробництва – ремодент. Його виготовлено з кісток великої рогатої худоби, підібрано усі мікроелементи, необхідні дитячим зубам. Полоскання 3% розчином ремоденту дає чудові результати профілактики руйнувань дитячих зубів.
В умовах стоматологічної поліклініки можна зупинити карієс на ранніх етапах. Якщо карієс ще не встиг вразити тверді тканини, зуб покривають розчином азотнокислого срібла і цим блокують подальший його розвиток. Своєчасна допомога кваліфікованого лікаря зможе врятувати посмішку вашої дитини. Пам’ятайте: передчасне видалення молочних зубів призводить до порушень прорізування постійних зубів.
Антоніна БАБЧУК

Найважливіше в догляді
за дитячими зубами
З першого року життя мами повинні привчати свою дитину полоскати рот після вживання їжі теплою кип’яченою водою, аби не залишалися на зубах залишки їжі. Якщо ваша дитина ще не здатна прополіскувати рот, дайте їй після їжі випити теплу кип’ячену воду.
Протирайте зуби свого немовляти ватним тампоном від нальоту. Аби для дитини це було цікавою забавкою, проведіть цю процедуру в ігровій формі.
З двох років привчіть дитину самостійно чистити зуби. При цьому не забувайте, що зубну щітку (як і зубну пасту) слід змінювати раз на три місяці. Це попередить розвиток мікроорганізмів, які звикають до певної пасти, і накопичуються у ворсинках зубної щітки.
Зберігайте зубну щітку вашої дитини окремо й не забувайте її добре прополіскувати. Нову зубну щітку обов’язково
ошпарте окропом.
Проходьте профілактичний огляд у дитячого стоматолога двічі на рік.
4-12-2008, 11:35
Коментарів 0 Переглядів 5 655

Теги -
Фігурантом виявився 36-річний мешканець Чернівців, який два роки переховувався вдома від мобілізації

Воїни Нацгвардії, ВМС, армії, тероборонці, прикордонники - вже вдома
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

"Вечірнє шоу фрекен Хільдур Бок" буде завершальною прем’єрою театрального сезону


«Це якесь варварство!» Блог Галини Олійник
У центрі міста майже ніде сховатися від сонця
Сподіваємося на краще, але готуймося до гіршого. Блог Ярослава Волощука
На третьому році повномасштабної війни ми знову і знову повертаємось до теми дефіциту електроенергії.
ВІДЕО Переглянути все відео

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.