RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


У дитсадках Чернівців оновили меню. Тож тепер до раціону діток Чернівецької громади входитимуть перепелині яйця, пекінська капуста, куряче філе та філе індички, курага, родзинки.

Про це йдеться у публікації "Молодого буковинця" від 20 січня, пише molbuk.ua



Якщо раніше меню для закладів дошкільної освіти було двотижневе і складалося на два періоди (зимово-весняний і літньо-осінній), то тепер на кожен сезон меню складають окремо на чотири тижні.
Зменшено споживання дошкільнятами цукру, солі, хліба і борошняних виробів та картоплі. З раціону дітей повністю вилучили сосиски та ковбасні вироби. Розширили асортимент овочів та фруктів. Залежно від сезону їх подаватимуть сирими або термічно обробленими.

Салати з овочів мають бути в раціоні дітей щоденно в кожному прийомі їжі – на сніданок, обід та вечерю. Салати різні: як солодкі, так і солоні. Наприклад, є салат із капусти з додаванням моркви чи замороженого горошку. Капуста обдається окропом, що пом’якшує її, також вона шаткується дуже дрібненько.

Із меню повністю виключена консервація: консервований горошок, згущене молоко, рибні консерви. Натомість використовуються заморожені овочі і ягоди, зокрема заморожений горошок і цвітна капуста. Макаронні вироби – тільки із твердих сортів пшениці. До групи круп додано булгур. Із раціону дітей також вилучили випічку. Однак потужності закладів дозволяють випікати, і зараз садочки випікають хліб самостійно, закуповучи житньо-пшеничне борошно.

"Дитина голодна!"

Допис про оновлене меню викликав бурхливе обговорення серед батьків вихованців дитсадків. Серед коментарів – чимало негативних.

"То тепер діти будуть без м'яса, але з капустою? Мені, на жаль, не віриться, що діти будуть їсти більше м’яса. А от те, що капусти буде аж забагато, і в дітей животи будуть боліти, – це сто відсотків. Від цих змін плакати хочеться. Діти голодні. Яке м'ясо? Хочу бачити, щоби в ДНЗ давали тих чотири види м'яса. От капусти мало дуже ... Треба ще пекінську додати. У мене слів немає!" – пише Наталія Будникевич.

"За таке меню і ціни піднімуть вдвічі", – переконана Оксана Роженко.

"Оновлене меню гарне лише на фото, діти в садочку голодні. Моя дитина раніше вдома вечеряла о 19 годині, а зараз ще дорогою додому о 17-ій годині каже, що хоче їсти", – обурюється Яна Коновалова.

"Результат зміни меню – голодні діти. Чи адаптуються вони до нього? Це питання. Швидше за все, ні! Будуть сидіти голодні і чекати вечора... А вдома з порогу: "Мамо, дай поїсти!" Як і було останні дні з новим меню", – зазначає Таня Ільчук.

Булгур, фішболи і нагетси

Наразі в більшості дитсадків міста триває перехідний період. Тобто якісь інгредієнти з оновленого меню вже завезли, інші – ще ні. Страви потроху змінюються, кількість цукру та солі зменшується.

До прикладу, у ДНЗ № 53 днями дітки вперше скуштували "болгарський суп". У його складі – картопля, морква, цибуля, пасеровані на олії, а також манна крупа та варене яйце. Також готували "фішболи в томатному соусі", "нагетси" із курячого філе, пудинг сирно-морквяний, сирно-яблучний та інше. Компоти та чаї без цукру лише для найменших діток (2-3 рочки). А для вихованців віком від 3 до 6 років кількість цукру зменшена.

У закладі стверджують: дітки гарно куштують нові страви. Те, що стало менше солі та цукру, декого з них бентежить, проте потроху звикають. Багато, кажуть, залежить ще від того, як дитина харчується вдома.

"Ось, до прикладу, фішболи. Тут технологія приготування інша, і діти практично не відчувають смаку риби, хоча її тут доволі, – пояснює директорка ДНЗ №53 Орися Мойсюк. – Завдяки цьому фішболи їли навіть ті дітки, які ніколи не вживають рибу. Ось у нас є дівчинка, яка відмовлялася їсти її взагалі. А фішболи смачно з’їла, їй сподобалися. Так само рибні палички з яйцем усім посмакували. Це щось нове, діткам цікаво.

На сьогодні скарг щодо харчування у нас немає. Буває, що діти щось можуть не хотіти їсти. Але на все потрібен час. Важливо також, щоби батьки готували вдома схожі страви і привчали до них дітей. Бо ж не все те, що готують вдома, є корисним. До прикладу, дехто годує дітей сосисками. У дитсадках же сосисок та ковбасних виробів уже не буде ніколи, сподіваюся. Вони не потрібні для дитячого харчування. А от бобових у меню побільшає, зокрема, квасолі, сочевиці, гороху. Вони кирисні, це білок. На жаль, вдома горохове пюре доволі рідко хто готує. А ще в раціоні невдовзі з’являться відварні перепелині яйця – їх уже завезли до закладу. Перепелині яйця даватимуть дітками цілими. Курячі ж використовуватимуться тільки для приготування страв. М’ясо буде використовуватися з розрахунку 50 на 50. Це філе курки, індика, нежирна свинина й телятина. Якщо раніше макаронні вироби були з білого борошна, які часто розварювалися, якщо перетримати бодай трішки, то зараз вони лише з твердих сортів пшениці".

Серед круп новинкою стане каша булгур – крупа з обробленої окропом, висушеної та подрібненої пшениці, додає Орися Мойсюк. Її же завезли до дитсадка і скоро вперше приготують діткам. А ще в закладі самі випікатимуть хліб із житньо-пшеничного борошна. Консервованих овочів не буде, лише свіжі та квашені.







"Дітям незвично, але їм подобається"

Кухар закладу Галина Бигар зізнається, що готувати страви для оновленого меню дещо складніше, адже робить це вперше. Та вже з другого-третього разу стає легше.















"Дещо стало складніше, бо є страви, незнайомі для нас у приготуванні, – каже Галина Миколаївна. – Але ми чітко дотримуємося технологій, і все виходить. Тож справляємося".

Кореспондентка "МБ" й сама скуштувала болгарський суп, а ще м’ясний пудинг та відварену гречку. Мені сподобалося: смачно і при цьому корисно. Такою їжею і наситишся, і водночас не набереш зайвого.

Побувала також на обіді у кількох груп. Дітки слухняно черпали ложками супчик і демонстрували порожні тарілки після першої, а потім другої страв. Кажуть – сподобалося.






















"Діти звикли до солодкого та солоного, – зауважує вихователька молодшої групи Наталія Гордієнко. – Вочевидь, вдома так харчуються, і їм зараз наче чогось не вистачає. Зокрема, їм незвично, що у компоті з сухофруктів стало менше цукру. Та загалом їдять із задоволенням".

Що конкретно зникло з "дитсадочкового" меню, розповідає медсестра з дієтичного харчування ДНЗ №53 Ангеліна Попадюк:



"Із раціону дітей зникли: згущене молоко, варення, повидло, печиво, вафлі, кавовий напій, консервації (консервовані кабачки помідори, огірки, кабачкову ікру, зелений горошок). Натомість для салатів додали олію кукурудзяну, перепелине яйце. Замість зеленого консервованого горошку буде заморожений. Крім пшеничного борошна, буде цільнозернове. Із бобових додасться квасоля та сочевиця. Крім капусти білокачанної буде капуста пекінська, цвітна морожена, квашена. Асортимент сухофруктів розшириться курагою та родзинками – їх теж уже завезли до закладу".

Солі поменшало на два грами

Солі середні та старші групи (дітки 4-6 років) тепер споживають 3 грами на день. Раніше було 5 грамів.

"Щодо цукру, то поки що важко сказати, наскільки зменшилася його кількість, – провадить Ангеліна Попадюк. – Бо у нас змінилися самі норми. До прикладу, раніше у нас був кавовий напій. Тепер же замість нього – какао з молоком. І якщо там норма молока була менша, наприклад, на 180 грамів було 105 молока, то тепер молока стало 160 грамів, а цукру, навпаки, менше. Так само раніше у компоті з сухофруктів було більше цукру, менше самих сухофруктів, зараз навпаки. А ще має бути каша з курагою та родзинками. Відповідно, тоді каша буде набагато солодшою та калорійнішою. До речі, тепер розраховується калорійність кожної страви. Для нас це поки що в новинку. Загалом зараз триває перехідний період, коли всі призвичаюються до оновленого меню – і дітки, і працівники закладу".

Директорка дитсадка Орися Мойсюк закликає батьків допомогти призвичаювати діток до оновленого меню.

"Варто, щоби батьки налаштовували своїх дітей на те, що потрібно в садку все з’їдати. Нехай питають, що дітки їли, що найбільше сподобалося. Також батьки мають можливість щодня бачити меню в дитсадку, і бажано, щоби вдома вони наближали дитячий раціон до садочкового. Ми ж, своєю чергою, реагуємо на відгуки вихователів, діток та батьків", – зазначає директорка.

"На всі реформи потрібен час"

За словами керівниці міського управління освіти Ірини Ткачук, наразі закуплені майже всі продукти для оновленого меню.

"По суті, у нас зараз продовжені договори на всі ті продукти, які були в меню у 2021-му році, але щодо постачання яких ми не встигали заключити нові договори. Тобто необхідні продукти все одно постачаються. До прикладу, не підписані договори на м’ясо. Але вони продовжені. Тобто м’ясо все одно постачається, просто за іншими договорами. Нові невдовзі будуть підписані. Немає броколі, мороженого горошку. Ще тривають закупівлі какао, лаврового листка тощо, але все це є серед залишків. Із лютого вже точно будуть усі складники нового раціону", – запевняє Ірина Ткачук.
Несприйняття нововведень серед деяких батьків посадовиця пояснює тим, що вони ознайомлені з інформацією дещо поверхнево.

"Батьки прочитали, до прикладу, що за реформою харчування зменшується до нуля використання солі та цукру. І вже переймаються, що діти їдять несолоне, нецукроване, що це несмачно. А якщо вчитатися, то такий перехід триватиме декілька років. Тобто зараз діти не відчувають, що їм трішки менше дають солі. Ми у дописі про оновлене меню зробили акцент, що тричі на день будуть овочі. Усе, вже скандал, що забрали м’ясо, дали овочі. А насправді двічі на день діти споживають фрукти, м’ясо, а овочі – тричі на день. Тобто батьки, можливо, десь не до кінця вникли у зміст реформи. На все потрібен час. Жодна реформа не реалізовується швидко та без зауважень", – переконана Ірина Ткачук.

Чи подорожчає вартість харчування, стане відомо з другого кварталу.

"Поки що розрахунків вартості оновленого меню не робили. Чи подорожчає харчування, будемо рахувати за підсумком першого кварталу", – каже посадовиця.

Щодо шкіл міста, то у більшості з них поки що харчуються за старим меню.

"Це пов’язано з тим, що тендери, які були оголошені і мали відбутися до нового року, не відбулися через відсутність учасників. Тому в нас пролонговані договори 2021-го року – без суттєвих змін суті. Зараз триває подання пропозицій для повторного тендеру. Якщо тендери не відбудуться, проведемо переговорні процедури і укладемо нові договори. Після цього з’явиться нове меню", – пояснює Ірина Ткачук.












Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
21-01-2022, 08:39
Коментарів 0 Переглядів 2 517


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!