Іспанські вчені багато років спостерігали за раціоном добровольців і стежили за зміною довжини їх тіломір - ділянок в хромосомах, які зазвичай використовують як маркер біологічного віку.
Дослідники оцінювали, як саме рафіновані продукти та фастфуд впливають на довжину тіломір, пише
Главред.
Зараз до рафінованих, тобто сильно перероблених продуктів, споживання яких зростає у світі щорічно, відносять масла і жири, цукор, крохмаль, білкові ізоляти та т. п.
Експеримент, започаткований понад двадцять років тому, в 1999-му, в якому брало участь 886 осіб, показав - теломери коротшають тим швидше, чим більше шкідливою і смачної їжі з'їдають люди.
Учасників експерименту розділили на чотири групи - менш як дві порції фастфуду в день, 2-2,5 порції, 2,5-3 порції та понад 3 порцій на день.
Виявилося, що ймовірність укорочення тіломір різко зростала від групи з мінімальним споживанням смачних шкідливостей до групи з максимальним. Ризик в кожній групі збільшувався, відповідно, на 29%, 40% і 82% в порівнянні з групою з мінімальним споживанням переробленої їжі.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
4-09-2020, 01:30
0
1 811