Смачний і бридкий: вчені знайшли нову шкоду для тіла від фаст-фуду
Іспанські вчені багато років спостерігали за раціоном добровольців і стежили за зміною довжини їх тіломір - ділянок в хромосомах, які зазвичай використовують як маркер біологічного віку.
Дослідники оцінювали, як саме рафіновані продукти та фастфуд впливають на довжину тіломір, пише Главред.
{reklama}
Зараз до рафінованих, тобто сильно перероблених продуктів, споживання яких зростає у світі щорічно, відносять масла і жири, цукор, крохмаль, білкові ізоляти та т. п.
Експеримент, започаткований понад двадцять років тому, в 1999-му, в якому брало участь 886 осіб, показав - теломери коротшають тим швидше, чим більше шкідливою і смачної їжі з'їдають люди.
Учасників експерименту розділили на чотири групи - менш як дві порції фастфуду в день, 2-2,5 порції, 2,5-3 порції та понад 3 порцій на день.
Виявилося, що ймовірність укорочення тіломір різко зростала від групи з мінімальним споживанням смачних шкідливостей до групи з максимальним. Ризик в кожній групі збільшувався, відповідно, на 29%, 40% і 82% в порівнянні з групою з мінімальним споживанням переробленої їжі.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Повернутися назад