Лляне насіння зараз буквально всюди: його додають до хліба, каші і смузі-боули. І це не даремно – таке насіння містить масу корисних речовин.
Але якщо ви ще не оцінили переваги цього суперфуду, ми розповімо, чому варто негайно включити його до свого меню.
Яким буває насіння льонуЛляне насіння буваєь двох видів – темно-коричневе і золоте. Відрізняються воно лише за смаком: перше трохи гірчить, а у других смак м'якіший. Вираженого запаху ні насіння льону, ні лляна олія не мають – лише легкий приємний аромат.
Насіння льону багате на антоксідантиНасіння льону – цінне джерело ненасичених жирних кислот омега-3, тому його радять вживати при високому рівні холестерину і для виведення "поганих" жирів з організму. У ньому міститься білок, незамінні амінокислоти і вітаміни майже всієї групи В.
У продукті багато рослинного кальцію, який повністю засвоюється організмом. Ще суперфуд містить велику кількість цинку, що особливо актуально для чоловіків, адже дефіцит цього макроелементу впливає на статеву функцію. Насіння льону містить й антиоксиданти, через що є відмінним засобом для профілактики онкології.
Але найефективніший суперфуд при запорах і запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Справа в тому, що насіння льону багате на розчинну клітковину, і при наполяганні вона утворює своєрідний слиз. Вона механічно обволікає ШКТ, тим самим знімаючи запалення.
При регулярному застосуванні поліпшується робота кишечника і нормалізується травлення. А завдяки речовині лігніну продукт виводить з організму токсини і дозволяє безболісно скинути кілька зайвих кілограмів.
Шкода насіння льонуСеред протипоказань до прийому – камені в нирках і сечовому міхурі. При загостренні запальних процесів в шлунку краще приймати тільки слиз без насіння. Можна їсти насіння льону сухим – добре пережувати і запити водою. Правда, у великих кількостях так їх приймати не можна: можливе зневоднення організму і запори.
Шкода насіння льону доведена при їх вживанні людьми, які страждають на гіперкальціємію, а також при його неправильному зберіганні. Насіння льону ні в якому разі не можна виставляти на яскраве сонячне світло: під його впливом олії та жирні кислоти моментально окислюються й утворюють шкідливі для організму канцерогенні пероксиди. Характерний прогірклий смак насіння – це прямий сигнал про те, що їх пора викидати. Саме тому фахівці рекомендують зберігати насіння льону в темному і прохолодному місці.
Як обрати насіння льонуЛляне насіння краще купувати в упаковці, а не на вагу. Найголовніше – не купуйте перемелене: коли ми перебиваємо насіння, масло виходить назовні, окислюється, і вже через тиждень суміш прогоркає. Тому подрібнюйте насіння перед прийманням.
Як правильно вживати насіння льонуДобова доза насіння льону в профілактичних цілях – 30-40 г. Воно – універсальний продукт, який можна поєднувати з усім. Єдине, не варто піддавати продукт термообробці. Висока температура нейтралізує корисні речовини, хоча ефект "обгортування" шлунково-кишкового тракту і залишається.
Посипайте цілим або меленим лляним насінням пластівці, вівсянку, йогурти, кефір, сир, салати або бутерброди.
Насіння льону – відмінний замінник яєць у випічці. Лише одна столова ложка льняної муки, змішана з трьома столовими ложками води, дорівнює одному курячому яйцю.
Додавайте насіння в блендер, коли готуєте смузі. Завдяки високому вмісту клітковини і корисних жирів почуття ситості триватиме довше.
Купуйте готові продукти з насіння льону: пластівці, хліб і крекери.
Як заварити і пити насіння льонуКомплексне очищення організму можна провести, кілька днів поспіль попивши натщесерце відвар з насіння льону, який за текстурою нагадує кисіль. Відвар готується з однієї столової ложки насіння льону, залитої окропом, протушкуваної на середньому вогні протягом півгодини і пропареної під теплою вовняною ковдрою. Вживати варто не більше 250 мл за день.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
24-01-2019, 00:50
0
8 392