DataLife Engine > новини / Новини світу / Здоров'я > Як правильно вживати насіння льону для краси і здоров'я

Як правильно вживати насіння льону для краси і здоров'я

Як правильно вживати насіння льону для краси і здоров'я


Лляне насіння зараз буквально всюди: його додають до хліба, каші і смузі-боули. І це не даремно – таке насіння містить масу корисних речовин.

Але якщо ви ще не оцінили переваги цього суперфуду, ми розповімо, чому варто негайно включити його до свого меню.

{reklama}

Яким буває насіння льону

Лляне насіння буваєь двох видів – темно-коричневе і золоте. Відрізняються воно лише за смаком: перше трохи гірчить, а у других смак м'якіший. Вираженого запаху ні насіння льону, ні лляна олія не мають – лише легкий приємний аромат.

Насіння льону багате на антоксіданти

Насіння льону – цінне джерело ненасичених жирних кислот омега-3, тому його радять вживати при високому рівні холестерину і для виведення "поганих" жирів з організму. У ньому міститься білок, незамінні амінокислоти і вітаміни майже всієї групи В.

У продукті багато рослинного кальцію, який повністю засвоюється організмом. Ще суперфуд містить велику кількість цинку, що особливо актуально для чоловіків, адже дефіцит цього макроелементу впливає на статеву функцію. Насіння льону містить й антиоксиданти, через що є відмінним засобом для профілактики онкології.

Але найефективніший суперфуд при запорах і запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Справа в тому, що насіння льону багате на розчинну клітковину, і при наполяганні вона утворює своєрідний слиз. Вона механічно обволікає ШКТ, тим самим знімаючи запалення.

При регулярному застосуванні поліпшується робота кишечника і нормалізується травлення. А завдяки речовині лігніну продукт виводить з організму токсини і дозволяє безболісно скинути кілька зайвих кілограмів.

Шкода насіння льону

Серед протипоказань до прийому – камені в нирках і сечовому міхурі. При загостренні запальних процесів в шлунку краще приймати тільки слиз без насіння. Можна їсти насіння льону сухим – добре пережувати і запити водою. Правда, у великих кількостях так їх приймати не можна: можливе зневоднення організму і запори.

Шкода насіння льону доведена при їх вживанні людьми, які страждають на гіперкальціємію, а також при його неправильному зберіганні. Насіння льону ні в якому разі не можна виставляти на яскраве сонячне світло: під його впливом олії та жирні кислоти моментально окислюються й утворюють шкідливі для організму канцерогенні пероксиди. Характерний прогірклий смак насіння – це прямий сигнал про те, що їх пора викидати. Саме тому фахівці рекомендують зберігати насіння льону в темному і прохолодному місці.

Як обрати насіння льону

Лляне насіння краще купувати в упаковці, а не на вагу. Найголовніше – не купуйте перемелене: коли ми перебиваємо насіння, масло виходить назовні, окислюється, і вже через тиждень суміш прогоркає. Тому подрібнюйте насіння перед прийманням.

Як правильно вживати насіння льону

Добова доза насіння льону в профілактичних цілях – 30-40 г. Воно – універсальний продукт, який можна поєднувати з усім. Єдине, не варто піддавати продукт термообробці. Висока температура нейтралізує корисні речовини, хоча ефект "обгортування" шлунково-кишкового тракту і залишається.

Посипайте цілим або меленим лляним насінням пластівці, вівсянку, йогурти, кефір, сир, салати або бутерброди.

Насіння льону – відмінний замінник яєць у випічці. Лише одна столова ложка льняної муки, змішана з трьома столовими ложками води, дорівнює одному курячому яйцю.

Додавайте насіння в блендер, коли готуєте смузі. Завдяки високому вмісту клітковини і корисних жирів почуття ситості триватиме довше.

Купуйте готові продукти з насіння льону: пластівці, хліб і крекери.

Як заварити і пити насіння льону

Комплексне очищення організму можна провести, кілька днів поспіль попивши натщесерце відвар з насіння льону, який за текстурою нагадує кисіль. Відвар готується з однієї столової ложки насіння льону, залитої окропом, протушкуваної на середньому вогні протягом півгодини і пропареної під теплою вовняною ковдрою. Вживати варто не більше 250 мл за день.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram



Повернутися назад