
Буряк – це овоч, що потрібний не тільки для приготування борщу, але й багатьох інших смачних страв. Але не всі знають, як правильно зберігати коренеплід, аби він не псувався.
Збирають буряк з городу ще до настання перших заморозків. І з того моменту аж до наступного врожаю буряк потрібно правильно зберігати, аби він не запліснявів та не став м'яким, повідомляє 24 Канал.
Як підготувати буряк до зберігання
Прибирають з городу буряк у суху погоду, а за кілька тижнів до збору грядки обов'язково припиняють поливати. Для того, щоб дістати рослини, їх потрібно підкопати лопатою, а тоді обрізати бадилля. Має залишитися ніжка довжиною в кілька сантиметрів, яку лишають сохнути всього на кілька годин.
Перед закладанням на зберігання буряк потрібно обов'язково перебрати – усі коренеплоди, що підгнили чи пошкодилися під час викопування, потрібно відкласти окремо та використати першими.
Де зберігати буряк?
Звісно, найкращим варіантом для зберігання буде погріб – там практично ідеальні умови: температура не перевищує 2 градуси, а рівень вологості не дозволяє коренеплодам замерзати.
Розмістити буряки можна прям вона картоплі – у вологому середовищі вона може швидко псуватися, і саме буряк допомагає прибрати зайву вологу. Але це не єдиний спосіб зберігання буряків у погребі – також можна заховати овочі у піску. Вкладайте коренеплоди шарами у ящики без отворів та пересипайте їх злегка вологим піском.
Підійде навіть зберігання у поліетиленових пакетах – спершу їх потрібно щільно зав'язати, а коли на стінках утвориться конденсат – розв'язати, залишивши невеликий отвір для випаровування зайвої вологи.
Втім, якщо погребу чи льоху немає, засклений балкон чи тепла лоджія також стануть оптимальним місцем – якщо тільки температура там не опускається нижче нуля. Подбайте, аби в цих кімнатах була хороша вентиляція, а після цього почніть пакування буряка.
Важливо тільки стежити за тим, аби на овочі не потрапляло світло, а самі буряки не торкалися один одного. Також подумайте про те, аби запакувати буряк у папір чи пакети – це допоможе зберегти його свіжим протягом довшого періоду.
Буряки потрібно регулярно перевіряти на наявність плісняви чи м'яких плям – якщо ви помітили ознаки псування, потрібно негайно прибрати ці коренеплоди, аби захистити інші буряки. Для зберігання найкраще підходять буряки пізніх сортів, а ось для заморозки та консервації радять брати ранні, столові сорти.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram