
Когнітивні функції — це ключові розумові процеси, завдяки яким ми можемо мислити, вчитися, запам’ятовувати та ухвалювати рішення. Однак із часом їхня ефективність може знижуватися, пише NV.
Серед причин — вікові зміни, хронічний стрес, нестача сну і незбалансоване харчування. Підтримка когнітивних функцій важлива не тільки для збереження пам’яті, а й для гнучкості розуму, що дає змогу вести активний спосіб життя і зберігати незалежність.
За даними дослідження, опублікованого в журналі Nutrients, рослинні антиоксиданти — поліфеноли, що містяться у фруктах, овочах та інших продуктах, можуть позитивно впливати на роботу мозку. Серед багатих на поліфеноли продуктів — мигдаль, чорниця, полуниця, яблука, манго і оливкова олія. Розберімось, як саме вони допомагають когнітивному здоров’ю.
Як проводилося дослідження
Науковці прагнули з’ясувати, як поліфеноли впливають на хімічні сполуки в мозку, що впливають на мислення і пам’ять, зокрема на BDNF і CREB. Ці речовини відіграють важливу роль у здоров'ї нервових клітин, їхній взаємодії та функціонуванні, що безпосередньо пов’язано з пам’яттю, увагою і здатністю розв’язувати завдання.
В Іспанії було проведено подвійне сліпе плацебо-контрольоване дослідження за участю 92 осіб (середній вік — 34 роки, серед них порівну чоловіків і жінок). Експеримент складався з двох 16-тижневих етапів з перервою між ними. Піддослідні щодня приймали або капсули з концентрованими екстрактами фруктів, овочів і ягід (Juice Plus+ Premium), або плацебо без активних інгредієнтів.
Добова доза становила 600 мг поліфенолів. Для оцінки когнітивних здібностей використовували тести, включно з тестом Струпа (вимірює увагу і швидкість обробки інформації) і RIST (оцінка вербального інтелекту). Крім того, аналізувалися показники BDNF і CREB у крові.
Що показали результати
Через 16 тижнів в учасників, які приймали поліфеноли, спостерігалися значні поліпшення в тестах на пам’ять і мислення порівняно з групою плацебо. Крім того, їхній рівень BDNF і CREB помітно підвищився, що свідчить про можливий нейропротекторний ефект.
Однак дослідження має й обмеження. Воно не визначило, який саме поліфенол має найбільший вплив, а також не вивчало вплив цих речовин на процес навчання. Крім того, невелика вибірка учасників не дає змоги зробити універсальні висновки.
Проте вчені сходяться на думці, що включення поліфенолів до раціону — безпечний і потенційно корисний крок для підтримки когнітивного здоров’я.
Як застосувати це на практиці
Дані підтверджують, що багата на поліфеноли дієта може сприяти здоров’ю мозку. Дослідження показують, що вживання таких продуктів, як темний шоколад з какао-поліфенолами, може покращувати когнітивну ефективність і знижувати навантаження на мозок під час виконання складних завдань.
Щоб підвищити споживання поліфенолів, необов’язково вдаватися до добавок. Досить включати в раціон більше фруктів, овочів і ягід. Наприклад, можна починати день з ягідного смузі, додавати шпинат у салати і перекушувати яблуками або горіхами. Високоякісний темний шоколад також може стати корисним доповненням.
Важливо пам’ятати, що для оптимального результату поліфеноли слід поєднувати з іншими здоровими звичками — регулярною фізичною активністю, повноцінним сном і управлінням стресом. Наприклад, чашка зеленого чаю перед сном або ранковий ритуал з ягідним коктейлем можуть стати простими, але ефективними кроками до підтримки когнітивного здоров’я.
Таким чином, розумне включення поліфенолів у щоденний раціон — це нескладний і доступний спосіб подбати про здоров’я мозку і зберегти ясність розуму на довгі роки.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram