![Дієтолог назвав п'ять корисних видів чипсів](/uploads/posts/2025-02/istockphoto-1565689558-612x612-1.webp)
Не всі чипси шкідливі для здоров'я, є і корисні варіанти, які можна знайти в супермаркеті. Зокрема, вони не містять велику кількість солі та інших шкідливих речовин.
Про це повідомляє РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на сайт Real simple.
Що робить чипси більш чи менш корисними
Дієтолог Бреннон Блаунт розповів, що цільнозернові продукти, як-от коренеплоди, бобові або цільні зерна, містять більше клітковини, білка та поживних речовин порівняно зі звичайною картоплею.
Ці додаткові поживні речовини можуть сприяти не тільки загальному здоров’ю, але й відчуттю ситості після насолоди, на відміну від звичайних картопляних чипсів.
Однак традиційні чипси тепер виготовляють не тільки з картоплі, багато марок додають добавки, консерванти та інші шкідливі інгредієнти.
Чипси з меншою кількістю штучних ароматизаторів, барвників і консервантів, як правило, є кращим вибором.
Мінімальна обробка, як-от запечені чи смажені на повітрі чипси часто є кориснішими, ніж смажені у фритюрі варіанти. Це пов’язано з тим, що смажені у фритюрі неминуче вбирають частину олії, на якій вони смажилися.
Коли чипси смажать, також важливо враховувати тип олії, яка використовується для їх приготування. Блаунт рекомендує варіанти, виготовлені на основі більш здорових олій, таких як авокадо, оливкова або соняшникова олія.
Коли ви перевіряєте інгредієнти, обов’язково стежте за вмістом натрію. Менш як 250 мг натрію є ідеальним, якщо ви вибираєте більш здорову марку.
Найздоровіші види чипсів
Чипси з коренеплодів
Вегетаріанські чипси, які часто готують із батату чи буряка, є хорошим вибором, оскільки вони містять більше поживних речовин, а саме клітковину, вітаміни та антиоксиданти.
Ці додані поживні речовини можуть допомогти підтримати метаболізм, здоров’я кишківника, серця та імунну систему. Це головна перевага над традиційними картопляними чипсами.
Чипси з нуту
Ці чипси схожі на класичну версію та містять більше білка та клітковини. Шукаючи нутові чипси, варто вибирати марки, які містять принаймні 2 грами клітковини та 3 грами білка на порцію.
Завдяки цій клітковині та білку ви почуватиметеся ситішими, а також підтримуватимете здоров’я м’язів, тканин, кишківника, серця та обміну речовин.
Чипси з сочевиці
Як і інші чипси на основі бобових, варіанти з сочевиці містять рослинний білок і клітковину. Через це вони мають нижчий глікемічний індекс, що забезпечує більш стабільний контроль рівня цукру в крові.
Сочевиця також містить залізо, яке зміцнює імунну систему та запобігає анемії.
Фруктові чипси
Чипси, виготовлені із сухофруктів, таких як яблука, кокос, груша або полуниця, є ще одним чудовим варіантом. Ви отримаєте здорову дозу антиоксидантів у цих чипсах, які допомагають зменшити запалення в організмі, зміцнюючи імунну відповідь.
Вони, як правило, більш солодкі, тому варто дивитись на склад, щоб не було доданого цукру.
Чипси з кіноа
Чипси кіноа природно не містять глютену, мають високий вміст білка та забезпечують усіма незамінними амінокислотами.
Завдяки високоякісному білку, ви довго будете ситими.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням!!!
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram