RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Ажіотаж у магазинах виник не через дефіцит, а через паніку, - Фищук

Голова Чернівецької облдержадміністрації Олександр Фищук вважає, що жодного дефіциту продуктів харування на Буковині немає, а ажіотаж у торговій мережі виник через необгрунтовану паніку. Про це йдеться у зверненні губернатора до краян.

"Днями у мережах роздрібної торгівлі та на ринках області відбулося раптове зростання вартості продовольчих товарів, які користуються у населення особливим попитом.

Так, підскочили ціни на соняшникову олію, цукор, борошно, макаронні вироби та крупи, деякі овочі. Втім, причиною стрімкого зростання вартості є не дефіцит чи нестача цих продуктів, а суттєве підвищення попиту, спричинене поширенням панічних настроїв серед жителів краю.

Читайте: Хапають усе, що їстівне

Коливання курсу гривні до долара США та побоювання населення щодо подальшого росту цін спровокували ажіотажний попит на окремі продукти харчування, який випереджує планові поставки товарів, чим провокує виникнення штучного дефіциту. Прикро, що панічним настроям найбільше піддалися люди з найменшими доходами, які витрачають останні гроші на харчі, що найближчим часом їм не знадобляться.

Сукупність цих факторів сприяла проявам спекуляції з боку окремих недобросовісних учасників торговельного процесу. До прикладу, на ринках області ціни на ідентичні продовольчі товари були встановлені на порядок вищі, ніж у магазинах. Така ситуація стала наслідком того, що деякі недобросовісні фізичні особи підприємці скупили продовольчі товари у торгових мережах, а нині реалізують їх на ринках за вищими цінами, брутально наживаючись на пересічних громадянах.

Довожу до Вашого відома, що на продовольчих складах області є достатня кількість продуктів харчування, яка у повній мірі задовольнить потреби споживачів регіону. Зокрема, забезпеченість цукром, борошном та гречкою складає 100%; запаси соняшникової олії у 7,5 разів перевищують середньомісячний обсяг споживання, запаси овочів та фруктів, які зберігаються у сховищах краю – у 2,5, а то й 45 разів.

Агроформування області виробляють у достатній кількості продукцію тваринництва, що дає змогу забезпечити населення яловичиною, свининою, м’ясом птиці, молоком та яйцями більше, ніж на 100%. Ці цифри лише підтверджують тезу про те, що будь-які запити внутрішнього ринку продовольчих товарів буде легко задоволено, а про жодну фізичну нестачу продуктів не може бути й мови.

Задля стабілізації цінової ситуації в обласному центрі найближчим часом буде відновлено проведення щотижневих продуктових ярмарків, на яких чернівчани зможуть купувати сільськогосподарську продукцію безпосередньо у виробників, оминаючи одну-дві ланки недобросовісних посередників.

Хочу, щоб Ви знали: з метою недопущення необґрунтованого росту цін на основні продукти харчування обласною державною адміністрацією вживатимуться вичерпні заходи відповідно до повноважень у сфері регулювання цін на продукти харчування, зокрема, шляхом встановлення граничних торговельних надбавок на 14 груп продовольчих товарів.

Втім, усі ці заходи дадуть належний ефект лише за умови, що Ви, шановні буковинці, станете у цей непростий час пліч-о-пліч з владою, простягнете один-одному руку допомоги, повірите у силу та міць нашої Батьківщини.

Вірю – разом ми подолаємо будь-які труднощі, переживемо будь-які негаразди, пройдемо найважчі випробування, адже з нами Бог та Україна!"
Редактор: Igor
6-03-2015, 11:57
Коментарів 0 Переглядів 1 399

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.