RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


У Чернівцях значна частина проєктів, які стали переможцями у міській програмі бюджету ініціатив, досі не реалізовані – деякі частково, а деякі взагалі.

Про це на сесії міськради розповіла депутатка Яна Брус, пише molbuk.ua



Депутатка перелічила стан тих проєктів, які перемогли у 2020-му році.

Один із них – проєкт, який переміг серед малих бюджетних, - збереження та відновлення музею АТО "Крик душі", що знаходиться у Садгорі по вулиці Юнацькій, 1.

За словами Яни Брус, наразі лише оголосили тендер на розробку проєктно-кошторисної документації.

"Минулого року виконком включив цей проєкт до складу переможців. На засіданні комісії, яку очолив заступник міського голови Василь Зазуляк, ми ухвалили рішення, що докладемо всіх зусиль для відновлення об’єкта. Адже це музей, облаштований самими учасниками АТО. Крім того, це ще й такий громадський осередок, у якому волонтери збирають гроші для військових на Сході. Ще у березні з перерозподілу залишків бюджету ми виділили 200 тисяч гривень на розробку проєктно-кошторисної документації. Проте днями на бюджетній комісії начальник департаменту архітектури та урбаністики доповів, що минулого тижня тільки оголосили тендер на розробку ПКД. Хоча він, вважаю, мав би бути реалізований до Дня Незалежності", - зазначила депутатка.

Ще один не втілений у життя проєкт-переможець, який виграв у категорії "великий проєкт", - облаштування центрального входу до школи №39 "Вишиванка". Його навіть не почали реалізовувати, каже Брус.

"Це єдиний проєкт, який отримав таку велику суму торік, – 3 мільйони. І ви знаєте, що там на сьогодні? Нічого. Його навіть не почали реалізовувати, хоча днями вже перше вересня", - зауважила депутатка.

Серед малих бюджетних лише наполовину реалізованим є проєкт "Веселкове подвір’я" - благоустрій внутрішнього дворика школи (уже ліцею) №9 – початкової школи гімназії №4.

Наразі там облаштували лише половину двору, коли ж зроблять іншу – невідомо.

"Минулого року заклад виграв проєкт на облаштування внутрішнього двору, на якому збиралася вода і потрібно було замінити звичайне елементарне покриття. Площа цього двору – близько 600 квадратів. Виділили 700 тисяч гривень. Розпорядник бюджетних коштів умудрився пів двору облаштувати бруківкою, а пів – засипати гравієм. Це початкова школа. Це шести-, семи-, восьмирічки. Мені здається, що це тверезій здоровій людині не спаде на думку. Ну як замовити проєктно-кошторисну документацію вартістю у 700 тисяч гривень на пів шкільного двору?" - емоційно висловилася депутатка і закликала усіх депутатів шукати шляхи вирішення цих проблем.

Також згадала про малий громадський проєкт щодо облаштування багатофункціонального майданчика "Будівельники миру", що по провулку Текстильників, 1.

"Там не вистачає мільйона гривень на дофінансування. А тим часом роботи розпочалися і зупинилися. Тепер люди не можуть там нікуди пройти, швидка не може проїхати", - зауважила депутатка.

Навіть у тих проєктах, які вдалося більшою мірою реалізувати, є недоробки, каже Брус. До прикладу, малий громадський проєкт "Чорнівський млин" - облаштування зупинки по вулиці В. Стефаника (кінцева зупинка автобусів №36, 37). Тут не вистачає освітлення та елементів озеленення.

"Більш-менш непогано реалізували проєкт "Чорнівський млин". Це гарний громадський простір, але не освітлений. Самі розумієте, що там буде відбуватися. Після наших звернень встановили лише 2 ліхтарі, хоча ми просили 5, але чомусь на ще 3 не вистачило. Так само як стало коштів на облаштування лише однієї з 5 клумб. Сказали, щоб автори проєкту за власний рахунок зробили озеленення. Ви ж прийдете туди фотографуватися, Романе Васильовичу!" - заявила Брус.

Вона додала, що цього року фахівці відібрали 43 проєкти бюджету ініціатив, але експертна комісія досі не зібралася їх розглянути.

"Жоден автор досі не знає, яка доля його проєкту. Ніхто зі стін міськради з ними ще не зідзвонився", - сказала Яна Брус.

Вона також нагадала, що з 2016 року з часу появи програми бюджету ініціатив перемогли більше 120 проєктів, проте багато з об’єктів і досі не здані в експлуатацію.

Нагадаємо, проєкт "Веселкове подвір’я" ("Rainbow Yard") передбачає облаштування двору антиударним покриттям та бруківкою, а також оснащення спортивним комплексом, лавочками, освітленням двір ліцею №9. Подвір’я мали поділити на кілька ігрових зон. Школярі зможуть тут і погратися на перерві, і відпочити на лавочках.

Проте ще на початку липня виявилося, що коштів вистачає лише на половину двору. Керівництво закладу намагалося знайти вихід із ситуації.

Станом на 28 серпня двір так і залишився облаштованим лише наполовину.
Ось так виглядає зараз двір:





Про бюджет участі-2020:

На реалізацію проєктів-переможців програми бюджету участі за 2020-ий рік загалом виділили дев’ять мільйонів гривень. Із них на великі проєкти – 3 мільйони 600 тисяч гривень. На малі громадські – 3 мільйони 240 тисяч, на малі бюджетні проєкти – 2 мільйони 160 тисяч гривень.

Перелік проєктів-переможців:

Великий проєкт:

"Вишиванка" благоустрій двору школи №39

Малі громадські:

"Щасливі діти" (дитячий майданчик) – вул. Будівельників, 26а

"Чорнівський млин" (облаштування зупинки) – вул. В.Стефаника, кінцева зупинка автобусів №36, 37
Встановлення підземних смітників – вул. В. Комарова,34

Багатофункціональний майданчик "Будівельники Миру" – пров. Текстильників, 1

Малі бюджетні:

Облаштування доріжок на території ЗОШ №24 – вул. Фізкультурна, 5

"Веселкове подвір’я" – вул. Лесі Українки, 29

Сенсорно-інтегрований розвиток дошкільників – вул. Авангардна,17, ДНЗ "Перлинка"

Музей АТО "Крик душі" – вул. Юнацька,1

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
27-08-2021, 08:32
Коментарів 0 Переглядів 3 416

Теги -
Cередня плата за місячну оренду 1-кімнатної квартири у квітні 2024 року становила 6 880 гривень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

На захід прийшло майже пів сотні чернівчан та гостей міста, щоб подивитися на творчість Копельмана


Чому стріляли у Фіцо? Блог Ярослава Волощука
Від часів Улофа Пальме – прем’єр – міністра Швеції в Європі не було випадку, аби хтось стріляв у чиновника такого високого рангу.
Бельгійці передали гроші на дрони. Блог Надії Будної
Чернівчани невтомно збирають кошти на дрони, плетуть маскувальні сітки та кікімори.
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"