З весною на ринках, в гіпермаркетах і навіть у бабусь, які продають різні овочі біля зупинок можна побачити черемшу. Її вважають дуже корисною і радять вживати, аби підкріпити імунітет після зими.
Юний дослідник Іван Гуцул із села Іванівці, що на Кельменеччині став відомим після створення корисних ланч-боксів і стверджує, що черемша допомагає при авітамінозі, знімає весняну втому, головні болі і навіть кашель.
Черемшу ще називають левурда, дика цибуля, чензелі, колба. Справжня ж назва – цибуля Переможна. На вигляд вона нагадує конвалію, за смаком схожа на молодий часник, а біологічно відноситься до роду "Цибульні".
В рідних Іванівцях, розповідає Іван, її ще називають Довбушевим зіллям.
-Наша сім’я вже більше шести років активно використовує цю рослину в харчуванні. Чому? Бо корисні властивості черемші настільки значні, що її варто включати в раціон дорослим і дітям, - каже Іван Гуцул.
Хлопець каже, що левурда має велику кількість вітамінів, мікроелементів і біологічно активних речовин, мінералів, а також життєво важливі амінокислоти і жири.
До того ж, наголошує юний дослідник, що, на відміну від часнику, черемша не залишає різкого запаху, тому її можна вживати свіжою.
-Черемша є хорошим засобом проти застуди, допомагає при сильному кашлі і нежиті. Вона допоможе протистояти вірусним інфекціям у весняний період. Вона стабілізує понижений тиск, допомагає людям, які страждають серцевими захворюваннями, - каже Іван Гуцул.
Та зловживати черемшою не можна, її денна норма повинна становити 15-20 листків. Не рекомендують вживати рослину хворим на епілепсію та вагітним жінкам. Черемша може спровокувати загострення виразки, головний біль, безсоння.
-В їжу можна використовуватися всі частини черемші: молоді пагони, зелені листочки, цибулини і квіткові стрілки. Цибулини зазвичай викопують восени. Листки і пагони найчастіше вживають в свіжому вигляді,з хлібом і сіллю. Також додають в салати і легкі закуски, супи, борщі, гарячі страви. А класичною стравою для іванівчан є яєчня з левурдою, - каже Іван.
Рецепт яєчні з черемшою:
50 г свіжого сала або олії;
2 яйця;
1 пучок петрушки;
1 пучок черемші (5 середніх листків);
сіль, перець.
Спосіб приготування:
Зелень ретельно промити, обсушити і дрібно нарізати.
До розігрітої сковороди додати олію (або сало).
Збити яйця і вилити на сковорідку.
Посипати дрібно нарізаною черемшею.
Через 2 хвилини додати сіль, перець.
Раніше юний дослідник Іван Гуцул вивчав користь "живої" води.