RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На ринках міста перед Великоднем можна придбати чимало найрізноманітніших писанок – за півтори гривні, за три і навіть за п’ятнадцять гривень: з наклейками, фарбовані, розписані воском, лаковані, дерев’яні. Продавці кажуть, що привезли їх з Кутів, Іспасу, Закарпаття. Та чи живі ще традиції розписування писанок не для продажу? Щоби з’ясувати це, ми вирушили до Вашківців Вижницького району. Мешканці містечка розповідали, що, можливо, хтось і розмальовує писанки, але про це мало хто знає.
– Я сама колись писала, дуже любила цю справу, але тепер вже не бачу, – сказала бабуся, яку ми зустріли на дорозі. – Інші також старенькими стали, деякі повмирали, тож майже ніхто й не пише.
А молода жінка-продавець сказала, що на місцевому базарі продають писанки, які привозять з Іспаса.
"Писанки вже не такі модні, як колись"
У Банилові люди нам відразу повідомили, що є у них декілька майстрів. Вони пишуть гарно і для себе, і для людей.
Одарка Новосівська, яка родом з Іспаса, лише останні вісім років мешкає у Банилові:
– Усе життя, змалечку пишу писанки так, як навчила мене моя мати, – каже пані Одарка. – Треба брати чисте біле яйце. І спеціальним пензликом чистим бджолиним воском намалювати малюнок. Потім вкинути у теплу фарбу, яка називається скумпією. Потім знову намалювати воском і знову – у фарбу, але іншого кольору. І так – три рази. А коли все готове, покласти яйця на решітку над теплою плитою, щоби віск розтопився, витерти ганчіркою – і писанка готова.
– Чи передаєте молодим свої знання?
– Все, що знаю, передаю внучці Анночці, вона навчається у сьомому класі. Дуже радісно, бо дівчинка сама хоче все знати. Ще сусідка, якій 26 років, хоче вчитися. Приходить, і я їй показую, як писати. Але небагато людей хочуть писати. Це ж вимагає терпіння і часу. У селі мало людей ще пишуть писанки. Це – важка робота. Раніше за тиждень до Великодня я могла розмалювати до тисячі писанок. Цього року вже здоров’я не дозволяє, то виходить менше – майже 600. Люди просять розписати, приносять яйця, я й розписую і по гривні продаю. А писанки, які продають на базарі з наклейками, – несправжні.
– Пишу писанки, як це моя мама робила, – каже мешканка Банилова пані Марія. – Це зараз пишуть у скумпії, а колись це вважалося гріхом, тому писали у трав’яних фарбах – кукурудзяній, зі звіробою, гвоздики. Купували у магазині капарвас. Я не знаю, що то було, але коли ми кидали його у воду з квітами, фарба чіплялася до яйця відразу. Люди зараз менше пишуть писанки, а колись це робили усі. Нині писанки вже не такі модні – лише так, дати за поману, посвятити.
"Перед початком розпису прошу у Бога допомоги"
Весь Банилів знає, що Олена Колотило пише незвичні писанки.
– Колись маленькою я дуже хотіла розписувати яйця, а мені родичі не давали, – розповідає майстриня. – Казали: "Ти зіпсуєш яйце, не чіпай, бо ти ще не знаєш". А я побачу, що курка знесла яйце, заберу його і йду до сусідки, старенької бабусі. Вона мене брала до себе і вчила, показувала, як треба писати.
Раніше писали багато писанок. Потім брали їх на роботу, в колгосп, і з жінками з’їдали. Свячена писанка не псується, і через місяць можна її з’їсти. Я не пишу для продажу. Якщо хтось попросить, розпишу і так віддам. Сусідку навчила, бо вона сама хотіла, і усім
п’ятьом донькам майстерність передала. І внучка Іванка дуже любить розписувати, а я й не забороняю.
– Важко писати писанки, але мені дуже подобається,– каже Іванка, учениця шостого класу Банилівської школи. – Треба акуратно пальчиками водити, якщо помилишся, можна на цьому місці квіточку намалювати чи інший малюнок. Але загалом треба спочатку продумати візерунок, а вже потім писати. У класі й інші діти пишуть, але не всі. Можу написати писанку "Великдень", "Кучері", галунку. Дарую їх сусідам, однокласникам, бабусі.
Пані Олена показала декілька писанок, які розписала для того, щоби піти з ними до церкви на Великдень. Чудернацькі різнокольорові завиточки, дрібний квітчастий візерунок, надпис "Кого люблю, тому дарую", церква з куполами – усе це є на писанках пані Олени.
– Ось писанка "Кучері", а це "Великдень", "Хрест", а ця писанка називається "Перерва", бо боком писана, візерунок ніби переривається, оце "Звіздочки", "Вербичка", є і з надписами. Перед початком розпису прошу у Бога допомоги і обов’язково перехрещуся, бо треба, щоби Бог благословив роботу і писанку.
Редактор: admin
20-04-2006, 16:42
Коментарів 0 Переглядів 2 764

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!