RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У Хоружівці усі страви їдять ложкою і співають сумних пісеньУ творчому доробку відомого українського фольклориста – до двадцяти книжок, у яких зібрано народні пісні різних регіонів України. Кузьма Антонович побував на Поділлі, Покутті, Гуцульщині, Придунав’ї, Сіверщині і Поліссі. А збирає він пісенний фольклор понад тридцять років, є лауреатом чотирьох мистецьких премій, членом національної Всеукраїнської музичної Спілки. І ось нещодавно побачив світ новий збірник – "Мамині чорнобривці".
Хоружівка – село не бідне
– Кузьмо Антоновичу, що підштовхнуло вас податися аж у Хоружівку, де народився наш Президент?
– У січні минулого року в одній із книг я прочитав спогад однокласниці Віктора Ющенка Валентини Шаповал про те, що він дуже любив співати, знав багато пісень, бо народився у співочій родині, та й взагалі вся Хоружівка пісні любить. Мене це зацікавило, отож у серпні я взяв квитка на Київ, а звідти до Сум, потім маршрутками добрався до Хоружівки, яка знаходиться за 87 кілометрів від обласного центру.
Село досить велике, не з бідних, а середнього достатку. Коли йшов вулицею, познайомився із першою зустрічною людиною – нею виявилася вчителька Катерина Момот, яка викладала Вікторові Ющенку в школі російську мову й літературу. Довідавшись, із якою метою я приїхав у Хоружівку, вона подарувала мені книгу відомого українського поета Олекси Ющенка "Хоружівка – село моє", яка стала доброю підмогою у моїй праці.
Поселили мене у гуртожитку-будинку для престарілих, де я перебував п’ять днів. За цей час я зустрічався з місцевими старожилами і записував місцевий старовинний фольклор. Сільський голова, двоюрідна сестра Президента, теж допомагала мені в роботі.
– У кого саме ви записували місцевий фольклор?
– Записав майже 60 пісень. Найбільше їх вдалося записати від вокального гурту, який було створено понад тридцять років тому. Кожній із учасниць не менше шістдесяти років, а найстаршій – Катерині Момот – вже за сімдесят. Ці поважні люди завжди виступають на різних урочистостях, весіллях, проводах хлопців до армії, іменинах. Душею колективу є вчителька-пенсіонерка Галина Покотило. Її надзвичайної краси голос-альт надає особливої задушевності кожній пісні, яку виконує цей співочий гурт. Прослухавши низку пісень, я переконався, що у Хоружівці народна пісня живе і користується любов’ю. Як розповідала мені Галина Покотило, вони разом часто відвідували Варвару Тимофіївну Ющенко і співали їй багато пісень. Любила мама Віктора Андрійовича всі пісні, хоча, як я згодом дізнався, найбільше їй були до вподоби "Чорнобривці". Цими квітами вона рясно засівала подвір’я.
Пісні у Хоружівці переважно сумні, протяжного характеру, а веселі і жартівливі пісні я записав у сусідньому селі – Коровинцях. Скажу, що хоча у Хоружівці співають багато відомих в Україні пісень, деякі з них мають зовсім інші варіанти мелодій. Це, наприклад, такі, як "Посіяла огірочки", "Запорожець, мати, ой запорожець", "Під дубом, дубом, під дубиною". Літнє подружжя Івана та Марії Гогів нагадали дві старовинні колядки "Ой на Святий вечір, на Рождество" і "Добрий вечір тобі, пане господарю". Остання має свій "хоружівський" варіант мелодії. А ось 90-річна Параска Коваленко зберегла у своїй пам’яті дві старовинні колядки – "Молодий Іванко по саду ходив" і "Ой рано-рано в неділю", та кілька весільних пісень. Низку колядок записав і від сім’ї місцевого священика Геннадія Коробейника, який родом з Тернопільщини. Його діти досі згадують, як на Святе Водохреще 2003 року вітали Віктора Ющенка колядою "В місті Вифлеємі три дерева росло".
До самої смерті Варвара Ющенко утримувала козу
– Як живуть земляки Ющенка, чи гостинні вони?
– Так, дуже гостинні, хоча й видно було, що вони багато часу приділяють своїй господарці: на кожному подвір’ї утримується худоба, свині, кури. До речі, у Хоружівці є сім ставків, дуже гарних, є й ліси – Шамрай, Романичин, Дубина. Перебуваючи тут, звернув увагу, що земляки Ющенка перші й другі страви їдять ложкою, мовляв, так надійніше. А ще дуже гарно відгукуються про батьків Президента. Я зустрічався з його товаришем і сусідою Іваном Гогою. За словами останнього, покійний Андрій Андрійович Ющенко також дуже любив співати, а улюбленою піснею була народна "Розпрягайте, хлопці, коні".
– Чи живе хтось нині у садибі Президента?
-Ні, хата обкладена цеглою, мабуть, там буде музей або якась реконструкція. За будинком доглядає якийсь чоловік, який час від часу навідується у Хоружівку. Часто сюди приїжджають і туристи. За сто метрів від хати – кладовище. Як розповідали мені хоружівчани, Варвара Тимофіївна до смерті утримувала козу, а на подвір’ї росли не лише квіти, але й донині є дві калини.
– Кажуть, вас запросили на зустріч з родиною Президента?
– Була розмова з секретарем Катерини Ющенко. На адресу Президента я відправив дві книги "Мамині чорнобривці" – для нього та його брата Петра. Секретарка повідомила, що мене запросять у гості до родини Віктора Андрійовича. Коли це станеться, я наразі не знаю. Але якщо вдасться зустрітися з Президентом та його сім’єю і родиною, маю намір подарувати кожному з його рідних по цьому пісенному збірнику. Бо вважаю, що їм буде приємно знову полинути в рідний край, де вони виросли і де їх з доброю шаною згадують їхні земляки. Свою книгу, до речі, я й присвятив батькам та землякам Віктора Ющенка.
Редактор: admin
27-04-2006, 16:48
Коментарів 0 Переглядів 3 717

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!