RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » новини » Учені назвали ідеальну закуску до вина

Учені назвали ідеальну закуску до вина

Учені з Франції знайшли наукове обґрунтування того, чому сир і вино добре поєднуються одне з одним. Вся справа в речовинах, які містяться в цих продуктах та їхній взаємодії між собою.

Будь-яка жирна їжа, зокрема і сир, багата на ліпіди, пише Science Daily.



У вині ж містяться таніни - дубильні речовини з характерним терпким смаком. Дослідження показали, що дубильні речовини можуть взаємодіяти з ліпідами на молекулярному рівні.

Учені провели експеримент: додали виноградний танін катехін в емульсію з оливкової олії, води і фосфоліпідного емульгатора.

Після цього фахівці вивчили ліпіди в емульсії за допомогою різних біофізичних методів. Було виявлено, що катехін проникає в шар емульгатора, який оточує краплі олії, викликаючи з часом збільшення масляного складу.

Цей процес утворив щось схоже на вершки: верхня частина емульсії (багата олійними краплями) стала кремовою, а нижня – прозорою.

Щоби зрозуміти, як цей ефект діє на смакові рецептори людини, вчені запропонували добровольцям провести "дегустацію" розчину танінів, попередньо давши їм з'їсти ложку рапсової або оливкової олії. Як виявилося, цей "перекус" зробив розчин з танінами менш терпким і навіть надав їм фруктових ноток.

Таким чином, дослідники дійшли висновку, що дубильні речовини можуть взаємодіяти з ліпідами в жирній їжі, які роблять їх м'якшими. Саме тому сир добре підкреслює смак вина, а також іноді пом'якшує його "агресивні" ноти.

Довідка. Таніни - це поліфеноли природного походження, що містяться в рослинах, насінні, корі, деревині, листі та шкірці плодів.

Винні таніни зустрічаються переважно в червоних винах. У білих вони можуть з'являтися в результаті витримки в бочках.

У смаку вина таніни дають гіркоту і терпкість. Міцний чорний чай без цукру - це практично чистий смак танінів, розчинених у воді.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Анна Семьонова
10-03-2021, 00:35
Коментарів 0 Переглядів 626

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Зараз найгостріша фаза». Блог Ігоря Буркута
Зараз найактивніша фаза російсько-української війни, яка розпочалася ще у 2014 році
Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
ВІДЕО Переглянути все відео

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.