RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

* Реклама

У період воєнного стану питання безпеки у власному помешканні є чи не найголовнішим на думку українців. Якщо зібрати найчастіше згадані критерії, яким має відповідати безпечне житло в сучасних реаліях, то матимемо ось таке його визначення. Безпечне житло — це те, яке зводять з урахуванням сучасних технологій і стандартів безпеки. Воно передбачає захист від воєнних загроз, зокрема вибухів та обстрілів, наявність підземних укриттів з усіма комунікаціями, автономність життєзабезпечення (безперебійність електро-, водо- та газопостачання), продумане планування для евакуації, з урахуванням потреб маломобільних груп населення. А ще кілька років тому покупці новобудов цікавилися у забудовників сучасним дизайном, зеленими насадженнями навколо будинку, панорамними віконними комплексами…Час минає, пріоритети зміщуються на користь безпечності й автономності.

Так, з лютого 2022 року ми живемо в новій реальності. В Україні, на жаль, немає абсолютно безпечних місць, куди не долетить російська ракета чи іранський дрон. Це загрожує життю та здоров'ю громадян, а також їх помешканням. Безпечне житло дозволяє людям почуватися більш спокійно, що вкрай важливо з психологічного погляду, адже ми знаємо, що постійні страхи та стреси негативно впливають на здоров’я та добробут мешканців. Захищеність у своєму помешканні створює умови для зняття напруги та допомагає людям зосередитися на інших важливих аспектах нашого життя.

Це зумовило зміни й у законодавчій сфері, адже реалії потребують розроблення й удосконалення систем цивільного захисту населення. 22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах.

Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".



"Безумовно, сучасні будівлі є досить міцними, але гарантовано захистити від ударів можливо тільки в підземних сховищах, — каже Василь Воєвідко. —Тому від покупців ми чи не найчастіше чуємо запитання, чи є і яке у наших новобудовах укриття. Більшості людей підземного паркінгу вже не достатньо. Це мають бути спеціальні підземні споруди з усіма комунікаціями (світлом, водопостачанням, вентиляцією, санвузлом), обладнані пандусами для людей з інвалідністю, мати кілька виходів, що ведуть на різні сторони будівлі, а також автономні джерела енергії та водопостачання. Глибина укриття також важлива. Бомбосховища мають розташовуватися на значній глибині під землею для захисту від вибухів та прямого удару ракет. Також у цих захисних спорудах повинні бути облаштовані системи візуальної та тактильної навігації, контрастне маркування на сходах та порогах.

Згідно із законом, будинки, що не відповідають вимогам щодо обов’язкових укриттів, можуть отримати відмову в експлуатації. Орган державного архітектурно-будівельного контролю має право відмовити у видачі сертифіката про готовність будівлі до експлуатації, якщо забудовник не виконає необхідних умов з облаштування укриття. Ми такого намагаємося не допускати, тому зводимо наші будинки з дотриманням усіх вимог і стандартів".
Крім наявності укриття, забудовники компанії "Родоліт" значну увагу приділяють самому типу забудови.

"Сучасні будинки нині здебільшого монолітно-каркасні. МИ також зводимо наші об’єкти за цим типом забудови. Такі будинки зводять за допомогою монолітної технології будівництва, коли основна конструкція складається зі сталевих або залізобетонних каркасів, а стіни заливають бетонним розчином просто на будівельному майданчику. Каркас будівлі є опорним і бере на себе основне навантаження. Сталевий або залізобетонний каркас заповнюється такими матеріалами, як цегла, пінобетон, газоблок тощо. Це не панелька, яка під час землетрусу чи влучання ракети складається, як картковий будиночок", — розповідає пан Василь.



Серед переваг монолітно-каркасних будинків забудовник визначає:


- міцність і довговічність, адже каркас із залізобетону або сталі забезпечує високу стійкість до навантажень, сейсмостійкість і захист від деформацій;
- тепло- і звукоізоляція, бо заповнення міжкаркасних порожнин можна виконувати матеріалами з високими тепло- і звукоізоляційними властивостями, що робить будинки енергоефективними;
- на відміну від традиційних будівель із цегли або блоків, монолітно-каркасні будівлі мають меншу усадку, що запобігає утворенню тріщин у стінах. Стіни в таких будинках виконують з легших матеріалів. Під час обстрілів вони можуть бути серйозно пошкоджені або зруйновані від ударної хвилі, однак, оскільки вони не є опорними, це не призводить до миттєвого обвалення будівлі:
- стійкість до сейсмічних коливань: такі будинки добре витримують навантаження: сам каркас має високу міцність і гнучкість, що дає йому змогу добре переносити динамічні навантаження, спричинені землетрусами. Завдяки своїй конструкції, монолітно-каркасні будинки можуть частково деформуватися під час сейсмічних поштовхів, не руйнуючись.
- рівномірний розподіл навантаження: каркас розподіляє навантаження від землетрусів по всій будівлі рівномірно, що мінімізує ризик виникнення локальних руйнувань;
- монолітно-каркасні будівлі — з бетону, а отже, є більш стійкими до вогню, ніж будівлі з дерев’яними конструкціями.

Отже, новозбудовані будинки, які можна вважати безпечними під час війни, повинні мати міцну каркасну конструкцію, підземні укриття, посилені вікна і двері, автономні інженерні системи, а також відповідати сучасним стандартам безпеки. Це головний принцип, якого чітко дотримуються у будівельній компанії "Родоліт", тому їхнє житло можна без перебільшення вважати безпечним.

Контакти будівельної компанії "Родоліт":
м.Чернівці, вул.Рівненська 12Б
Т: 099 100 07 70
rodolit-grup.com.ua
Редактор: Марія Фернюк
Учора, 20:30
Коментарів 0 Переглядів 308

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Представили близько 60 творів, пов’язаних із постаттю видатного буковинця


План перемоги є, а де «золота» рибка? Блог Ярослава Волощука
Сталося щось неймовірне, українському народу та парламенту був представлений план перемоги
Україна не Ізраїль. Блог Ярослава Волощука
Наївності нашої влади немає меж.
ВІДЕО Переглянути все відео

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".


Запросіть друга підключитись до Intelekt та отримуйте вдвох по 500 гривень на рахунок! Чим більше товаришів приведете — тим більше коштів накопичите. Цікаво? Гортайте нижче!

Завітайте до нас та отримайте сервіс, який заслуговує на довіру!