Вітамін D у кожній склянці: чотири найкращих напої для здоров'я

новини / Здоров'я
0
0
Продукти


Нестача вітаміну D - часта проблема, особливо взимку. Зібрали напої, які не лише освіжають, а й допомагають підтримати імунітет та енергію.

Про це пише РБК-Україна.



Збагачене молоко

Збагачене молоко - це коли до нього виробник додає певні поживні речовини, яких може не вистачати або які легко втрачаються під час обробки. Найчастіше збагачують:

вітаміном D
кальцієм
інколи вітамінами A, B12, білком або йодом

Згідно з даними Ради з молочної промисловості США, молоко, збагачене вітаміном D, повинно містити від 100 МО та до 150 МО вітаміну D на порцію.

Наприклад, одна склянка 1% збагаченого молока містить 104 МО (17% від добової норми).

Рослинне молоко

Багато видів рослинного молока, таких як соєве, мигдальне та рисове містять доданий вітамін D.

Здебільшого рослинне молоко не містить вітаміну D природно. Його додають лише у збагачені (фортифіковані) варіанти.

Тому перед купівлею перевірте склад, де має бути зазначено Vitamin D2/D3 або їхня кількість у % від добової норми.

Апельсиновий сік

Збагачений апельсиновий сік може забезпечити близько 100 МО вітаміну D (17% від добової норми) на склянку.

Напій зазвичай також містить кальцій, який корисний для здоров’я кісток.

У натуральному апельсиновому сокові зазвичай є ще такі вітаміни:

вітамін C - основний і в найвищій кількості
фолієва кислота (вітамін B9) - помірна кількість
вітамін B1 (тіамін) - невеликі кількості
вітамін A (у формі провітаміну A - каротиноїдів) - небагато, але присутні

Грибний бульйон

Гриби - єдиний рослинний продукт, який природним чином насичують вітаміном D. Якщо їх варити на повільному вогні, то бульйон може мати дивовижну дозу вітаміну. ​​

Вітамін D у грибах утворюється під дією ультрафіолету. Найбільше його у грибах, які сушили або опромінювали УФ-світлом.

Навіть якщо гриби містили певну кількість вітаміну D, у бульйон переходить лише слідова частка, тоді як основна частина залишається у грибній м’якоті або частково руйнується при тривалій термообробці.

Добова норма вітаміну D

Управління дієтичних добавок повідомляє, що рекомендована добова норма вітаміну D для дорослих становить 600 МО на день.

Жирна риба є найбільшим джерелом вітаміну D. Сюди відноситься райдужна форель, лосось, тунець і сардини. Яєчні жовтки та деякі сорти грибів також містять вітамін D, і багато продуктів, таких як йогурт, сир і пластівці.

Оскільки вітамін D є жиророзчинним, то його варто вживати з оливковою олією, авокадо, горіхами або насінням, що може допомогти покращити його засвоєння.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.

Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram

0 коментарів

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10

Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.