Вітамін D у кожній склянці: чотири найкращих напої для здоров'я

Нестача вітаміну D - часта проблема, особливо взимку. Зібрали напої, які не лише освіжають, а й допомагають підтримати імунітет та енергію.
Про це пише РБК-Україна.
Збагачене молоко
Збагачене молоко - це коли до нього виробник додає певні поживні речовини, яких може не вистачати або які легко втрачаються під час обробки. Найчастіше збагачують:
вітаміном D
кальцієм
інколи вітамінами A, B12, білком або йодом
Згідно з даними Ради з молочної промисловості США, молоко, збагачене вітаміном D, повинно містити від 100 МО та до 150 МО вітаміну D на порцію.
Наприклад, одна склянка 1% збагаченого молока містить 104 МО (17% від добової норми).
Рослинне молоко
Багато видів рослинного молока, таких як соєве, мигдальне та рисове містять доданий вітамін D.
Здебільшого рослинне молоко не містить вітаміну D природно. Його додають лише у збагачені (фортифіковані) варіанти.
Тому перед купівлею перевірте склад, де має бути зазначено Vitamin D2/D3 або їхня кількість у % від добової норми.
Апельсиновий сік
Збагачений апельсиновий сік може забезпечити близько 100 МО вітаміну D (17% від добової норми) на склянку.
Напій зазвичай також містить кальцій, який корисний для здоров’я кісток.
У натуральному апельсиновому сокові зазвичай є ще такі вітаміни:
вітамін C - основний і в найвищій кількості
фолієва кислота (вітамін B9) - помірна кількість
вітамін B1 (тіамін) - невеликі кількості
вітамін A (у формі провітаміну A - каротиноїдів) - небагато, але присутні
Грибний бульйон
Гриби - єдиний рослинний продукт, який природним чином насичують вітаміном D. Якщо їх варити на повільному вогні, то бульйон може мати дивовижну дозу вітаміну.
Вітамін D у грибах утворюється під дією ультрафіолету. Найбільше його у грибах, які сушили або опромінювали УФ-світлом.
Навіть якщо гриби містили певну кількість вітаміну D, у бульйон переходить лише слідова частка, тоді як основна частина залишається у грибній м’якоті або частково руйнується при тривалій термообробці.
Добова норма вітаміну D
Управління дієтичних добавок повідомляє, що рекомендована добова норма вітаміну D для дорослих становить 600 МО на день.
Жирна риба є найбільшим джерелом вітаміну D. Сюди відноситься райдужна форель, лосось, тунець і сардини. Яєчні жовтки та деякі сорти грибів також містять вітамін D, і багато продуктів, таких як йогурт, сир і пластівці.
Оскільки вітамін D є жиророзчинним, то його варто вживати з оливковою олією, авокадо, горіхами або насінням, що може допомогти покращити його засвоєння.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Повернутися назад