RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


На столі у кабінеті – різнокольорові іграшки, пірамідки, інтерактивні ігрові набори. На стінах – два бізіборди із застібками, імітацією розетки та вмикачів, шнурівками, замками тощо.

Та граються цим не діти, а дорослі, які пережили інсульт, йдеться в публікації "МБ".



Вони тут тренують моторику рук, мовлення та заново навчаються повсякденних речей. Це відділення медичної реабілітації, що діє в центральній міській лікарні. Воно створене у 2020 році, а зараз продовжує активно розвиватися.



Завідувач відділення реабілітації центральної міської лікарні Андрій Фролов розповідає, що відділення створювали з нуля – шукали команду, облаштовувати кабінети всім необхідним.



– Торік тут зробили стаціонарне відділення. Ми вже маємо ліжка. Поки що вони розташовані на території інших відділень. Уже в перші дні після інсульту ми починаємо працювати з пацієнтами. Буквально з наступного дня. Наші лікарі, зокрема і я, проходили курс спеціалізації з фізичної та реабілітаційної медицини. Тож зараз ми працюємо за світовими стандартами. І весь час розвиваємося, – каже Андрій Фролов.

"Рука вже почала рухатися"

Проходимо у кабінет ерготерапії. Тут у пацієнтів розвивають дрібну моторику.

Асистентка ерготерапевта саме робить масаж руки пацієнту.



Пацієнт Микола Тодорюк пережив інсульт восьмого лютого і зараз поступово виробляє вимову та вчиться працювати правою рукою. Йому 73 роки.

– Пан Микола після інсульту дуже гарно відновлюється. Уже почав розмовляти. Вчилися поступово, по складах, – каже асистентка ерготерапевта Олеся Курик.

– Так, потихеньку. Сюди вже прийшов пішки, без візка, – помалу і стараючись, каже чоловік.

– Правильно, з відділення терапії ми вже прийшли сюди пішки. Зараз розробляємо ручку. Треба час, терпіння і бажання, тоді все у нас вийде, – продовжує Олеся Курик.

– Це вже третє заняття. Мені вже набагато краще. Рука не рухалася, а зараз рухається, – трохи з поганою вимовою, але впевнено каже чоловік. Пані Олеся йому в цьому допомагає, підправляє.

Андрій Фролов показує на стіні бізіборди. На них пацієнти навчаються застібувати ґудзики, блискавку, шнурки зав’язати, вмикати світло, користуватися розеткою тощо.



– Це у нас мінітензор для розробки суглобів. Це канапа Бобета. Тут пацієнти зі сколіозом виконують загальні вправи. А люди після інсультів навчаються повертатися на бік, підводитися з ліжка. Вона дуже широка, тому зручна. А ось універсальна клітка для підвісної терапії, тут проводять тракційну терапію, як кажуть, "витяжку хребта", – пояснює лікар.



Переважно тут проходять реабілітацію люди, які пережили інсульт. Але приходять також і пацієнти з опорно-руховою патологією, з радикулітом та проблемами з хребтом.

– Ця патологія в останні роки дуже помолоділа. Багато молодих людей має проблеми хребта через смартфони, сидячий спосіб життя. Буквально кожен другий пацієнт – зі сколіозом, – каже завідувач відділення.



"Для кожного – індивідуальна програма"

Далі йдемо у зал фізичної реабілітації. Тут пацієнти відновлюють ходу.

– У нас є велотренажери, бігова доріжка, орбітрек (доріжка з брусами), там пацієнти відновлюють згинання нижніх кінцівок. Тут також проходять реабілітацію люди з протезуваннями. Ось це в нас стельова підвісна система. Коли людина прикута до ліжка, її потрібно заново вчити ходити. Ми надягаємо спеціальний корсет, таким чином прикріплюємо її до цієї системи. Потім піднімаємо, і людина знаходиться у вертикальному положенні. Так пацієнт крок за кроком вчиться ходити, – каже пан Андрій.



На орбітреку саме займається одна із пацієнток. Каже, що прийшла вже вдруге.

– Тут дуже гарний персонал, я дуже вдячна цим людям. І обов’язково ще прийду. У мене змінений колінний суглоб, бо був перелом. Робили операцію. Через три місяці я проходила реабілітацію тут і через рік знову прийшла, бо трохи погіршився стан, – каже Олена Миколаївна.
Асистентка фізичного терапевта Олександра Прокопець розповідає, що працює у відділенні вже рік і дуже рада, що має змогу допомагати людям відновитися.

– Я прийшла сюди рік тому на практику і залишилася працювати. Ми допомагаємо людям заново вчитися жити: навчаємо рухати ногами, руками, ходити, тримати рівновагу, одягатися, брати воду та пити її, – каже Олександра.



Нещодавно у відділенні відкрився ще один зал фізичної реабілітації. Сюди закупили нове обладнання, тренажери – реабілітаційну бігову доріжку, орбітрек, велотренажери.

– Закуповуємо також обладнання для відділення медичної реабілітації. Тож згодом це буде повноцінне відділення з ліжками, для початку із двадцятьма. Окремо облаштуємо кабінет для логопедичних занять, – каже Андрій Фролов.

З початку війни відділення медичної реабілітації прийняло в себе чимало переселенців. Зверталися деякі пацієнти, які пережили інсульт під постійними обстрілами.

– Війна морально дуже вплинула на людей. Якось до нас звернулася жінка з Маріуполя, яка близько 20 днів провела у підвалі з інсультом. Вона не розмовляла взагалі. Наші ерготерапевт та логопед допомагали жінці, тож потрохи почала говорити. А ще в нас була пацієнтка, яка навчилася говорити завдяки співу. Процес відновлення – тривалий. Я пацієнтам завжди пояснюю, що за тиждень-два неможливо цілковито відновитися. Але якщо постійно працювати, то отримаємо результат. І люди дослухаються, докладають зусиль, щоб швидше повернутися до нормального життя, – каже лікар.



Відділення медичної реабілітації тісно співпрацює з відділенням міського інсультного центру та неврологічним відділенням. Коли надходить новий пацієнт, збирається мультидисциплінарна команда. До її складу входять лікарі фізичної реабілітаційної медицини, лікарі-неврологи, фізичні терапевти, ерготерапевти, психологи й логопеди.

– Ми оцінюємо стан пацієнта, його можливості. Раніше людина після інсульту просто лежала в лікарні, зараз же ми одразу займаємося її реабілітацією, підбираємо індивідуальну програму. Пацієнт проходить комплексне лікування. В нас була жінка, повністю прикута до ліжка. Плакала, казала, що ніколи не встане. А за місяць реабілітації вже з ходунками чи з паличкою ходить, – розповідає Андрій Фролов.











Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.



Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Аліна Книжник
30-03-2023, 21:34
Коментарів 0 Переглядів 4 308

Теги -

У години пікового навантаження: 09:00-11:00 та 18:00-20:00 важливо економити електроенергію

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Села наче вимерли». Блог Анни Семьонової
Минулого тижня їхала на рідну Кельменеччину. Цей край завжди славився родючими садами та працьовитими людьми, які ці сади обробляють. Та цієї поїздки я жахнулася…
Ремонти доріг і «не на часі». Блог Юлії Пацаранюк
Вулиця Руська, а точніше її частина від тролейбусної зупинки "Руський міст" до Фастівської
ВІДЕО Переглянути все відео

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.
[/center][/center]

Розвиток охоронної компанії "ТИГР": про важливість професійного розвитку співробітників, інвестиції в сучасні технології та нашу місію – забезпечити найвищий рівень безпеки для кожного клієнта.